Είναι το GIF η τέχνη της γενιάς μας; (iPhone Gifs)

Είναι το GIF η τέχνη της γενιάς μας; (iPhone Gifs)
ired.gr
Γιατί το GIF είναι σημαντικό μέσο επικοινωνίας;

 

Το διαδίκτυο αποτελεί μία ισχυρή τεχνολογία για την μεταφορά ιδεών και την επικοινωνία.

Τα μέσα που χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία μας όμως είναι όλα παλαιά. Ο ήχος, η μουσική, η φωτογραφία, το βίντεο, η αλληλογραφία, τα άρθρα και οι παρουσιάσεις είναι παλαιά μέσα τα οποία απλά παίρνουν ψηφιακή μορφή.

Τα emojis είναι μία οπτική βελτιστοποίηση των γνωστών από τα SMS "φατσούλων" [ :) :'-( :-P κ.ά.] Εκείνη την περίοδο (των SMS και του "πρωτόγονου internet") είχαμε την εξάπλωση του ASCII Art, δημιουργήματα με τους χαρακτήρες στα πληκτρολόγια μας:

ired tech news gif

Δεν πρόκειται όμως ουσιαστικά για νέο μέσο. Το "έργο" και η επικοινωνία επιτυγχάνεται με την χρήση της εικόνας, η οποία πλέον είναι ψηφιακή.

Η Δημιουργία του GIF

To 1987 δημιουργήθηκε ένα νέο πρότυπο εικόνας το Graphics Interchange Format (GIF).

Κινούμενη εικόνα, χαμηλής ποιότητας και χωρίς ήχο.

Κάποιος μπορεί να θεωρήσει το μέσο αδύναμο. Και πράγματι έχει μερικά μειονέκτημα, κυρίως το μεγάλο μέγεθος του και η χαμηλή ποιότητα του.

Όμως έχει την δυνατότητα να προσφέρει άμεση επικοινωνία. Οι εικόνες GIF αναπαράγονται αυτόματα, οπότε έχουν το πλεονέκτημα πολλών προβολών.

Παρουσιάζουν περισσότερες πληροφορίες από τις εικόνες. Πολλές φορές μία εικόνα χρειάζεται, μία λεζάντα, για να καταλάβουμε το νόημα της. Στο GIF μπορείς να προσφέρεις το πλαίσιο (Framing) των εικόνων στο ίδιο μέσο.

Το πιο δυνατό πλεονέκτημα του GIF είναι η δυνατότητα να επικοινωνήσει αισθήματα, άμεσα και ξεκάθαρα.

 

 

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος της τέχνης και της μόδας, έχει αρχίσει να αποδέχεται το GIF ως ένα ισχυρό μέσο έκφρασης.

 

 

Αυτό είναι λογικό καθώς το μέσο γίνεται όλο και πιο ισχυρό λόγω της ευρείας χρήσης του από τις κοινότητες των Meme (9gag, memecenter, memebase, reddit κ.ά.) Ακόμη η τάση προς τα σύντομα βίντεο (Βλ Vine) είναι σαφώς επηρεασμένη από το GIF.

Δείτε στην Συνέχεια μερικά παραδείγματα, με θέμα την τεχνολογία, την Apple και το iPhone!

  • « Προηγούμενο
  • 1/3
  • Συνέχεια άρθρου »