Wi-fi Tools for iOS

Wi-fi Tools for iOS
ired.gr

Παρουσιάζουμε τα καλύτερα προγράμματα για μετρήσεις όλων των ειδών σε ασύρματα δίκτυα (Wi-fi).

Τα ασύρματα δίκτυα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και χρόνια με όλα τα υπέρ και τα κατά τους. Με τα υπέρ να είναι η απομακρυσμένη πρόσβαση και η ελευθερία από καλώδια και τα κατά να είναι οι περίπλοκες ρυθμίσεις και οι χαμηλότερες από τα ενσύρματα ταχύτητες, δεν παύουν ωστόσο να είναι εκ των "ουκ άνευ" για την καθημερινή μας ζωή και, όπως και να το κάνουμε, δεν μπορούμε πια χωρίς αυτά.

Επειδή λοιπόν, όπως είπαμε, παρόλα τα κατά καιρούς προβλήματά τους, τα ασύρματα δίκτυα είναι το δεδομένο μας για σήμερα (και πιθανότατα και για το μέλλον), σας παρουσιάζουμε εδώ κάποια από τα καλύτερα προγράμματα για το iOS που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη στο να μετρήσετε την ισχύ, να βρείτε ποιοι συνδέονται σε ένα δίκτυο, να πάρετε στατιστικές, διευθύνσεις και άλλα πολλά ώστε να λύσετε πιθανά προβλήματα με τα ασύρματα δίκτυά σας.

Υπόψιν ότι το συγκεκριμένο θέμα και οι εφαρμογές του είναι αρκετά πολύπλοκο, απαιτεί γνώσεις λειτουργίας και ορολογίας δικτύων (που δε θα αναλύσουμε εδώ, καθώς θα έπρεπε να γράψουμε βιβλίο) και απευθύνεται σε γνώστες του αντικειμένου, οπότε συγχωρείστε μας για τα...κινέζικα.

1. Network Analyzer - ping, traceroute, whois, DNS, net speed, port & wifi scanner

ired ios apps wi fi tools 01

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια όλα σε ένα λύση για κάθε πρόβλημα και μέτρηση που θέλετε να κάνετε σε ένα δίκτυο. Μπορεί να κάνει ανάλυση δικτύου, σάρωση δικτύων και ανακάλυψη, έρευνα για προβλήματα, εύρεση συνδεδεμένων μηχανημάτων - σταθερών, φορητών, κινητών κλπ.

Ακόμη μας δείχνει όλες τις διευθύνσεις IP όπου υπάρχουν συνδέσεις, τις διευθυνσιοδοτήσεις Mac (Mac Addresses), το NETBIOS του δικτύου, mDNS(bonjour) services, LLMNR, DNS names όταν υπάρχουν. Παρέχει τεστ ping για όσες συσκευές το υποστηρίζουν, ελέγχει το Wake on Lan υποστηρίζοντας και απομακρυσμένη χρήση της λειτουργίας. Μπορεί να κάνει σάρωση για επιλεγόμενες από εμάς διευθύνσεις IP και να κάνει ονοματοδοσία σε συσκευές.

ired ios apps wi fi tools 02

Άλλες δυνατότητες που υπάρχουν είναι, το Tracerouting δηλαδή η ανακάλυψη ενός σήματος και από που προέρχεται βρίσκοντας διευθύνσεις IP και hostnames για κάθε δικτυακό κόμβο από τον οποίο πέρασε το σήμα, ανακαλύπτει δεδομένα Geolocation - μεταξύ αυτών μήκος και πλάτος, χώρα, πόλη και ζώνη ώρας. Βρίσκει τον αριθμό και το όνομα του δικτύου και πληροφορίες γι' αυτό και παρουσιάζει την πορεία του σήματος σε χάρτη. Οι στατιστικές για το ping απεικονίζονται με γραφικά και ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Δυνατότητα για Port Scanning με ταχύτατο αναπροσαρμοζόμενο αλγόριθμο για την ανακάλυψη των πιο κοινών θυρών ενός δικτύου ή επιλεγμένων θυρών από το χρήστη. Ερευνά και ανακαλύπτει κλειστές, ανοιχτές και προστατευόμενες από firewall θύρες και παρέχει πληροφορίες για τις ανοιχτές θύρες του δικτύου.

ired ios apps wi fi tools 03

Λειτουργία WHOIS δηλαδή ανακάλυψη "ονομάτων" DOMAINS, IP διευθύνσεων και αριθμών AS. Δυνατότητα DNS lookup.

Έλεγχος ταχύτητας δικτύου. Ελέγχει ταχύτητα "κατεβάσματος" και "ανεβάσματος" αρχείων, ιστορικό ταχύτητας και παρέχει γραφική απεικόνιση. Δίνει πληροφορίες δικτύου όπως, default gateway, external IP, DNS server, SSID, BSSID, IP address, subnet mask. Επίσης παρέχει πληροφορίες και για δίκτυα τηλεφωνίας 3G, LTE/4G, όπως IP address, όνομα παρόχου, MCC, MNC. Παρακολουθεί το ασύρματο δίκτυο ή το δίκτυο τηλεφωνίας και τη χρήση δεδομένων VPN (και των απεσταλμένων και των λαμβανομένων από τη στιγμή εκκίνησης της σύνδεσης). Ανακαλύπτει τις bonjour services, UPNP/DLNA και τοπικές συσκευές.

Απαιτήσεις για iOS 8 και άνω, τρέχει σε οποιαδήποτε συσκευή της Apple. Υποστηρίζει και απλές οθόνες και retina ενώ κρατάει ιστορικό ενεργειών με δυνατότητα να βάλουμε σε προτεραιότητα ("αγαπημένα") αυτές που συνήθως χρησιμοποιούμε, εξάγει τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα σε email, AirDrop, AirPrint και υποστηρίζει αντιγραφή/επικόλληση.

Η τιμή του είναι ~3€ για την πλήρη έκδοση και δωρεάν (αλλά με πολύ λιγότερες δυνατότητες) για τη Lite.

2. Scany - network scanner

ired ios apps wi fi tools 04

Μη σας ξεγελάει η απλοϊκή εμφάνισή του, το Scany είναι ένα άκρως επαγγελματικό πρόγραμμα-ελβετικός σουγιάς για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείτε σε μετρήσεις και απομόνωση προβλημάτων δικτύου. Είναι κατάλληλο για κάθε είδους δίκτυο, ενσύρματο, ασύρματο, τηλεφωνίας, έλεγχο hot-spot, για διαχειριστές δικτύων, για ειδικούς της ασφάλειας δικτύων, αναλυτές δικτύων, δημιουργούς δικτύων και γενικά καθέναν που χρειάζεται διάγνωση δικτύων και των προβλημάτων τους και επίλυση αυτών σε καθημερινή βάση.

ired ios apps wi fi tools 05

Επειδή κάνει κάνει όλα όσα και το προηγούμενο πρόγραμμα (Network Analyzer) που αναφέραμε, θα τα θεωρήσουμε δεδομένα και θα εστιάσουμε στα επιπλέον.

Στο θέμα της σάρωσης δικτύων και συσκευών ανακαλύπτει οποιεσδήποτε πληροφορίες, ακόμη και κρυφές και συσκευές συνδεδεμένες που μπορεί να είναι κρυφές (ή αόρατες όπως λέγονται) και ακόμη και προστατευμένες πίσω από firewalls. Βλέπει δίκτυα με κάθε πρωτόκολλο σύνδεσης που υπάρχει (MacOS X, Windows, SAMBA,) και αναλύει όλες τις μεταξύ τους συνδέσεις για κάθε είδους συσκευή που είναι συνδεδεμένη. Ανακαλύπτει ακόμη και τα μοντέλα των συσκευών που είναι συνδεδεμένα σε ένα δίκτυο (πχ iPhone 5s, iPad 4, Macbook Air). Βρίσκει διαμοιραζόμενους εκτυπωτές και άλλες διαμοιραζόμενες συσκευές. Έχει ταχύτατους αλγόριθμους και μπορεί να προσπελάσει άνετα τεράστια δίκτυα και με firewalls.

Έχει άμεση απόκριση στην ανακάλυψη ονομάτων σε οποιοδήποτε δίκτυο χωρίς να χρειάζεται να κάνει εις βάθος σάρωση και ανάλυση του δικτύου, μπορεί να βρει άμεσα μια IP address μέσω ενός LAn hostname (ή ανάποδα) και συνεργάζεται με όλα τα "ονόματα συσκευών" (device names) των Mac & PC.

Στον τομέα του Tracerouting μπορεί να κάνει αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο, να βρει τα bottlenecks της δικτυακής διαδρομής ενός σήματος και πέρα από την εύρεση ονομάτων και κόμβων (nodes) υποστηρίζει ακόμη reverse hostnames multi-node, multi-path host detection.

Στον τομέα του Port Scanning, πέραν της ανακάλυψης οποιασδήποτε θύρας, ανοιχτής, κλειστής, firewalled και επιλεγμένων από τον χρήστη θυρών, μπορεί ακόμη να προσπελάσει και ανοίξει θύρες κλειστές από firewalls.

Στον τομέα του WHOIS, υποστηρίζει IPv4, IPv6, TLD (all top level domains), IDN (international domain names), WHOIS trace μέσα σε μια αλυσίδα από WHOIS servers, custom server usage, custom port usage, όπου στην ερώτησή μας γράφουμε πχ, "-h host" ή "-p port".

Στον τομέα DNS DIG, LOOKUP AND TRACE υποστηρίζει κάθε είδους εγγραφή (Α, ΑΑΑ ANY, CNAME, PTR, NS, MX, SOA, SRV). Υποστηρίζει την αναζήτηση custom DNS server-port μέσω των εντολών που αναφέραμε παραπάνω. Υποστηρίζει ερωτηματολόγια DNS queries σε τοπικές πολλαπλές (multicast) IP addresses αυτόματα.

Στον τομέα των πληροφοριών για ένα δίκτυο, βρίσκει όλες τις πληροφορίες για κάθε είδους δίκτυο (και τηλεφωνίας), VPN IP addresses, network masks, external router IP addresses, default gateway/router IP addresses, ανακάλυψη DNS servers.

Εξάγει τις πληροφορίες όλων των δεδομένων και του ιστορικού, εξάγει και εισάγει ξεχωριστά ή ομάδες από hosts, ξεχωριστές λίστες Bonjour, PC, UPnP/SSDP ή λίστα όλων των hostnames. Εξάγει λίστα των ελεύθερων και των κατειλημμένων IP addresses.

Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα άκρως επαγγελματικό πρόγραμμα και δεν καλύψαμε όλο του το εύρος εδώ. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε προσφορά ~5€ από 10€ που είναι η κανονική του τιμή, αλλά είναι επαγγελματίας των δικτύων, τα αξίζει μέχρι τελευταίας δεκάρας. Προσφέρεται επίσης σε δύο πακέτα προσφοράς με επιπλέον χρήσιμες εφαρμογές του τομέα που ανεβάζουν κάθετα την αγοραστική αξία του, τις: Network Utility bundle - Wifi & LAN scanner, traceroute, ping, whois... 4€ και Useful for Travel - GPS Navigation and Network Diagnostic Apps Bundle 5€.