YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Ενέργεια

YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Ενέργεια
ired.gr

Όλες οι αλλαγές που εντοπίσαμε στις προτιμήσεις συστήματος - της ενότητας Ενέργεια.

Όπως έχουμε αναφέρει σε κάθε ανάρτησή μας που αφορά τις προτιμήσεις συστήματος στην τελευταία έκδοση λογισμικού OS X 10.10 Yosemite, παρότι υπάρχουν αλλαγές σχεδιασμού των διαφορετικών ενοτήτων, στη ενότητα "Ενέργεια", δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές, πέραν του εικονιδίου της.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα μενού στην ενότητα "Ενέργεια", ενδέχεται να διαφέρουν, ανάλογα το μοντέλο του υπολογιστή σας Mac. Για παράδειγμα, ένας επιτραπέζιος υπολογιστής iMac ή ένας Mac mini, ενδεχομένως να έχουν μόνο την υποενότητα "Τροφοδοτικό", ενώ σε έναν υπολογιστή MacBook Pro, η ενότητα προτιμήσεων να χωρίζεται σε δύο υποενότητες, "Μπαταρία" και "Τροφοδοτικό".

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ονομάζεται Power Nap, θα το συναντήσετε στα τελευταία μοντέλα, όπου το πλαίσιο προτίμησης είναι λίγο διαφορετικό. Στους υπολογιστές MacBook Pro, με δύο κάρτες γραφικών, θα συναντήσετε το πεδίο "Αυτόματη εναλλαγή γραφικών". Η ίδια δυνατότητα επιλογής βρίσκεται και στην υποενότητα "Τροφοδοτικό".

Διαβάστε επίσης: YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - App Store

Με αυτή την εντολή επιτρέπετε στον υπολογιστή σας να κάνει αυτόματη εναλλαγή μεταξύ λειτουργιών γραφικών, για μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας. (Εμείς χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή MacBook Pro mid 2010,ως παράδειγμα).

Παρότι όπως προείπαμε οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην ενότητα, διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο, όλα ωστόσο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ένα ενιαίο ρυθμιστικό για την κατάσταση ύπνου του υπολογιστή, από "1 λεπτό έως και 3 ώρες". Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και τη χρονική διάρκεια, "Ποτέ".

Πλαίσια ελέγχου επιλογής (check boxes), είναι διαθέσιμα για να ελέγξετε τις ενέργειες που θα επιτρέπετε να γίνονται κατά τη λειτουργία sleep mode, αν και δεν θα τα βρείτε σε όλα τα μοντέλα, ως επιλογές.

ired mac yosemite energy 01

Στον υπολογιστή MacBook Pro που χρησιμοποιούμε, εμφανίζονται τα εξής:

  • Να τίθενται οι σκληροί δίσκοι σε κατάσταση ύπνου όταν είναι δυνατό.
  • Μικρή μείωση της φωτεινότητας της οθόνης κατά τη λειτουργία με μπαταρία.

Τόσο η ενότητα "Μπαταρία" όσο και η ενότητα "Τροφοδοτικό" διαθέτουν ένα ακόμη πλαίσιο επιλογής (check box), στο κάτω αριστερό μέρος. "Εμφάνιση κατάστασης μπαταρίας στη γραμμή μενού".

Εάν το πλαίσιο είναι επιλεγμένο, στη γραμμή εργαλείων, εμφανίζεται ένα εικονίδιο μπαταρίας, το οποίο ενημερώνει για το ποσοστό της υπολειπόμενης ενέργειας. Όταν το ποσοστό είναι πολύ μικρό το εικονίδιο της μπαταρίας εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.

Σε περίπτωση που η μπαταρία σας βρεθεί σε επικίνδυνα χαμηλή στάθμη, εμφανίζεται ένα πλαίσιο προειδοποίησης (ενδεχομένως να ενημερωθείτε και φωνητικά από το σύστημα εάν είναι επιλεγμένη η λειτουργία ειδοποίησης "Ανακοίνωση όταν εμφανίζονται ειδοποιήσεις" από την ενότητα προτιμήσεων, "Υπαγόρευση κι εκφώνηση".

ired mac yosemite energy 02

Εάν κάνετε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας, θα εμφανιστεί ένα μενού με τις εξής, επιλογές. Πάνω πάνω εμφανίζεται ο χρόνος που απομένει, η πηγή ισχύος και κατά πόσο είναι φορτισμένη η μπαταρία (εάν είναι συνδεδεμένη με καλώδιο). Ακριβώς από κάτω θα αντικρίσετε μία νέα επιλογή. Την πρώτη φορά θα εμφανιστεί το μήνυμα "Συλλογή πληροφοριών ισχύος χρήσης ".

Εάν το αφήσετε ανοιχτό για λίγο θα αλλάξει σε "Εφαρμογές που χρησιμοποιούν σημαντική ενέργεια" και στη συνέχεια αναγράφονται οι εφαρμογές αυτές.

Στις τελευταίες επιλογές θα συναντήσετε την "Εμφάνιση ποσοστού" και την επιλογή "Άνοιγμα προτιμήσεων ενέργειας". Εάν συνδέσετε τη συσκευή σας σε πηγή ενέργειας τα στοιχεία του μενού αλλάζουν, και η ένδειξη υπολογισμού χρόνου που απομένει, εμφανίζεται.

Διαβάστε επίσης: YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Ημερομηνία και ώρα

Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την πηγή ενέργειας, για παράδειγμα με την υποδοχή, Mag Safe, ή το καλώδιο δεν έχει συνδεθεί σωστά, τότε το εικονίδιο της μπαταρίας, δεν θα εμφανίζεται σε κατάσταση φόρτισης. Η εμφάνιση άλλων ενδείξεων ή πληροφοριών του συστήματος, εξαρτώνται από το επίπεδο της μπαταρίας.

Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως εάν κάνετε κλικ, το εικονίδιο της μπαταρίας, με πατημένο το πλήκτρο "Alt", τότε το μενού πάνω πάνω, θα εμφανίσει την κατάσταση της μπαταρίας. Προσοχή, μεγάλες περίοδοι με το τροφοδοτικό συνδεδεμένο, επιδρούν αρνητικά στη ζωή της μπαταρίας.

Πρόγραμμα

ired mac yosemite energy 03

Στο κάτω δεξιό μέρος της ενότητας εμφανίζεται ένα εικονικό πλήκτρο με τίτλο "Πρόγραμμα". Αγγίζοντάς το, αποκαλύπτεται ένας πίνακας, στον οποίο είναι δυνατό να ρυθμίσετε την ώρα έναρξης και διακοπής της λειτουργίας ή της κατάστασης ύπνου. Ένα πλαίσιο επιλογής, θα ενεργοποιήσει τη δράση.

Για να προχωρήσετε σε αυτές τις ρυθμίσεις, ενδεχομένως να χρειάζεστε άδεια από τον διαχειριστή του συστήματος. Οι επιλογές επιτρέπουν την εκκίνηση του υπολογιστή σας, Mac ή την αφύπνιση. Έχετε να επιλέξετε μεταξύ των "Κάθε μέρα", "Καθημερινές" ή τα "Σαββατοκύριακα". Επίσης μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας από Δευτέρα έως Κυριακή.

Τέλος μπορεί να επιλεγεί μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ακριβώς από κάτω μπορείτε να ορίσετε μεταξύ των επιλογών του "Ύπνου", "Επανεκκίνησης" ή του "Τερματισμού" του συστήματος. Επίσης μπορείτε να καθορίσετε ημέρες και ώρα, όπως και κατά τις επιλογές αφύπνισης. Εάν είναι επιλεγμένο το πλαίσιο επιλογής "Εκκίνηση ή αφύπνιση", ένα μήνυμα κειμένου "Μια προγραμματισμένη εκκίνηση προκύπτει μόνο όταν το Mac σας είναι συνδεδεμένο με το τροφοδοτικό". Αντίστοιχο κείμενο με την επιλογή του "Ύπνου" δεν υφίσταται.

Αναλύσαμε άλλη μία ενότητα προτιμήσεων συστήματος στο αναβαθμισμένο λογισμικό OS X 10.10 Yosemite. Θα παρακαλούσαμε να μας επισυνάψετε τις παρατηρήσεις ή τυχόν απορίες για την ενότητα αυτή στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: