Ξεκλειδώστε το τηλέφωνό σας με το αυτί

Ξεκλειδώστε το τηλέφωνό σας με το αυτί
ired.gr

Νέα τεχνολογία εισόδου που χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα ευρείας μορφής

Το iPhone, το Galaxy S6 και κάποια ακόμη smartphones της ακριβής κατηγορίας τιμής έχουν αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την είσοδο και την πιστοποίηση των αγορών μας. Αυτή η τεχνολογία όμως είναι πολύ ακριβή (ακόμη) και γι' αυτό το λόγο δεν έχει βρει το δρόμο της προς τα φτηνότερα μοντέλα της αγοράς.

iredt tech news unlock phone 01

Μια ομάδα ερευνητών στα Yahoo Labs εξέλιξαν μια τεχνολογία ονόματι Bodyprint, ένα σύστημα βιομετρικής πιστοποίησης που χρησιμοποιεί την οθόνη αφής της συσκευής σαν σαρωτή. Μόνο που δεν είναι για δαχτυλικά αποτυπώματα, αλλά για αποτυπώματα αυτιών.

Η τεχνολογία Bodyprint χρησιμοποιεί τον αισθητήρα της οθόνης αφής (ο οποίος "διαβάζει" τις μεταβολές πυκνότητας), αντικαθιστώντας έτσι την ανάγκη για έναν εξειδικευμένο αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος και δεν χρειάζεται άλλου είδους εξειδικευμένο υλικό για να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει - όπως καταλαβαίνετε - ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε συσκευή με οθόνη αφής (και όχι μόνον τηλέφωνα). Και αυτό σημαίνει σε οτιδήποτε σχεδόν πουλιέται σήμερα.

iredt tech news unlock phone 02

Από την άλλη μεριά όμως η τεχνολογία Bodyprint δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσει δαχτυλικά αποτυπώματα. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα της χρήσης της οθόνης αφής ως αισθητήρα. Δεν έχει την απαραίτητη ανάλυση για να διαβάσει ένα δαχτυλικό αποτύπωμα σωστά. Από την άλλη όμως, η μεγάλη επιφάνεια καλύπτει την μικρότερη ποιότητα εικόνας κι έτσι, επιπρόσθετα στην αναγνώριση αποτυπωμάτων αυτιού, μπορεί να αναγνωρίσει το αποτύπωμα ολόκληρης της παλάμης, της γροθιάς, ακόμη και της "αρπάγης" που δημιουργούν τα δάχτυλά μας όταν τα κλείνουμε γύρω από τη συσκευή - ακόμη και τις φάλαγγες των δαχτύλων.

iredt tech news unlock phone 06

Η ομάδα παρουσιάζει την τεχνολογία χρησιμοποιώντας την σε ένα Nexus 5 smartphone. Στο βίντεο που τη συνοδεύει, η απάντηση μιας κλήσης, θα ενεργοποιήσει το Bodyprint τη στιγμή που θα ακουμπήσει το τηλέφωνο στο αυτί μας που θα ξεκλειδώσει και θα επιτρέψει την απάντηση μόνον εάν το αποτύπωμα του αυτιού μας ταιριάζει στο αποθηκευμένο στη μνήμη της συσκευής. Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται ένα ξεκλείδωμα με τη χρήση "διπλής γροθιάς" (δηλαδή από δύο διαφορετικά άτομα) για την περίπτωση ανοίγματος φακέλων, που σημαίνει ότι κάποια κρυφά, κλειδωμένα αρχεία θα εμφανιστούν και θα ανοίξουν μόνο αν είναι παρόντα και τα δύο άτομα που τα κλείδωσαν.

iredt tech news unlock phone 05

Τι γίνεται όμως με την ακρίβεια; Κατά τη διάρκεια 864 δοκιμών το Bodyprint παρουσίασε επιτυχία της τάξεως του 99,5% και ένα μικρό 7,8% απόρριψης στα αποτυπώματα αυτιού μόνο. Άλλα μέλη του σώματος παρουσίασαν μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης που έφτασε το 26,8%. Τα ποσοστά απόρριψης θα μειωθούν καθώς η ανάλυση των οθονών θα αυξάνεται, αλλά εις βάρος της ακρίβειας - κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει η τεχνολογία να χρησιμοποιείται σε λιγότερο ευαίσθητα δεδομένα.

iredt tech news unlock phone 04

Αυτή τη στιγμή, το Bodyprint είναι ακόμη σε φάση έρευνας και ανάπτυξης και δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί έτοιμο να ενσωματωθεί στα κινητά ή τις ταμπλέτες μας. Ωστόσο, αποδεικνύει ότι η δυνατότητα υπάρχει ήδη για το μέλλον και η βιομετρική πιστοποίηση δε χρειάζεται να ανήκει μόνο στις ακριβές συσκευές.

iredt tech news unlock phone 03

από Elichord

Δείτε περισσότερα: