Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το συναρμολογούμενο Smartphone

Το συναρμολογούμενο Smartphone
ired.gr

Fonkraft: άλλο ένα όνομα που προστέθηκε στο παζλ των συναρμολογούμενων τηλεφώνων

Σε προηγούμενο άρθρο μας παρουσιάσαμε το Project Ara της Google που είναι μια από τις προσεγγίσεις στον τομέα της - όντως επαναστατικής - ιδέας του "συναρμολογούμενου" κατά τα γούστα μας Smartphone. Άλλες προσεγγίσεις στον τομέα είναι αυτές των Puzzlephone, και startup Vsenn. Αυτά είναι τα τηλέφωνα "lego" που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2015.

Βίντεο εδώ:

Ένας νέος παίκτης στο χώρο εμφανίστηκε, η Fonkraft, και ετοιμάζει το δικό της συναρμολογούμενο τηλέφωνο που θα παρουσιάσει στο εγγύς μέλλον και έχει παρουσιάσει τη συσκευή της για προ-παραγγελίες στον ιστότοπο της Indiegogo μιας ιστοσελίδας που μαζεύει χρήματα για τη χρηματοδότηση νέων ιδεών.

Η γενική ιδέα πίσω από τα modular phones γενικά, είναι να έχουμε ένα βασικό σασί και μια πληθώρα από εναλλάξιμα μεταξύ τους τμήματα που προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες στην τελική συσκευή, ανάλογα με το συνδυασμό που θα κάνουμε. Το Fonkraft θα παρουσιαστεί σε τρεις "γεύσεις" - την Pilot, τη Resolution, και την Hi-Fi συν επιπλέον μια κορυφαία που θα λέγετε Elements (οι Τρεις Σωματοφύλακες που ήταν ... τέσσερις).

ired tech news modular smartphone 01

Η Pilot θα είναι η βασική έκδοση και θα κοστίζει τη λογική τιμή των 100$. Θα προσφέρει μια 5 ιντσών 720p οθόνη, διπύρηνο επεξεργαστή και 1GB μνήμης RAM, μαζί με μια 8 megapixel οπίσθια κάμερα και μια 2 megapixel εμπρόσθια. Το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι μια μπαταρία με την τεράστια χωρητικότητα των 4100mAh που θα μπορεί να κρατήσει τη συσκευή σε λειτουργία αρκετές μέρες.

Με 200$ θα μπορούμε να αποκτήσουμε τη Resolution έκδοση, η οποία θα έχει οθόνη 1080p και κάμερα των 20 megapixel. Επιπλέον αυτών, ο επεξεργαστής γίνεται τετραπύρηνος των 2.5GHz και ο αποθηκευτικός χώρος ανεβαίνει από τα 8GB του Pilot, στα 64GB. Η μπαταρία όμως μειώνεται σε χωρητικότητα και κατεβαίνει στα 2800mAh.

Παρόμοια χαρακτηριστικά όσον αφορά τον επεξεργαστή, τη μνήμη και τον αποθηκευτικό χώρο έχει και το επόμενο μοντέλο το Hi-Fi, που όμως παίρνει την κάμερα του βασικού Pilot και μια μπαταρία μικρότερη ακόμη (στα 2100mAh). Ωστόσο, εδώ έχουμε ένα ξύλινο εξάρτημα για ήχο υψηλής πιστότητας στα 192kHz (εξ' ου και το όνομα), που πραγματικά προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας ήχο. Και εδώ το κόστος παραμένει στα 200$.

ired tech news modular smartphone 02

Ποιο είναι το πλεονέκτημα;

Θυμηθείτε ότι μιλάμε για ένα συναρμολογούμενο τηλέφωνο όμως. Και αυτό σημαίνει ότι τα εξαρτήματα του ενός πάνε σε και στο άλλο και τελικά όλα τα εξαρτήματα ταιριάζουν παντού.

Έτσι, αν θέλετε την τεράστια μπαταρία σε μια περίπτωση, θα μπορείτε να τοποθετήσετε το αντίστοιχο εξάρτημα, αν θέλετε την κορυφαία κάμερα των 20 megapixel για να τραβήξετε φωτογραφίες, θα μπορείτε να την τοποθετήσετε, αν θέλετε σε άλλη περίπτωση τον κορυφαίο ήχο του ξύλινου εξαρτήματος των 192kHz για ν' ακούσετε μουσική με κορυφαίο ήχο, θα τοποθετήσετε αυτό. Και βεβαίως, αν βάζετε ένα εξάρτημα που καταναλώνει πολύ ενέργεια, θα μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα άλλο που καταναλώνει πιο μικρή ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο λειτουργίας στη συσκευή.

Αν όμως είστε λίγο "άπληστος" και θέλετε όλα τα κορυφαία εξαρτήματα εξ' αρχής, τότε θα δώσετε τα 300$ και θα αποκτήσετε την έκδοση Elements (ο Ντ' Αρτανιάν που λέγαμε) και έτσι θα μπορείτε να συνδυάσετε όλα τα εξαρτήματα των άλλων τριών εκδόσεων κατά βούληση.

ired tech news modular smartphone 03

Στο Project Ara έχουμε ειδικούς μαγνητικούς συνδέσμους που θα κρατούν τα εξαρτήματα ενωμένα μεταξύ τους. Το Fonkraft όμως, χρησιμοποιεί ένα σύστημα ακίδων (αρσενικών και θηλυκών) που θα συνδέονται τόσο στέρεα που δε θα βγαίνουν ακόμη κι αν η συσκευή πέσει κάτω. Ένας μηχανισμός ασφάλισης θα βρίσκεται κάτω από την οθόνη που θα εμποδίζει το τηλέφωνο να αποσυναρμολογηθεί κατά λάθος. Ήδη αναπτύσσεται εδώ κι ένα χρόνο και είναι ένα ανοιχτό πρότζεκτ και θα ανοίξει και ένα μαγαζί που θα πουλάει τα διάφορα εξαρτήματα και από την ίδια την εταιρία και - ελπίζουμε - και από τρίτους κατασκευαστές.

Το λειτουργικό του είναι το Android 5.0, υποστηρίζει μπάντες 4G LTE και έχει επίσης Wi-Fi, Bluetooth, NFC, και GPS στη στάνταρ έκδοση. Η συσκευή θα φορτίζει με ένα κλασικό καλώδιο microUSB, δεν είναι πολύ ελαφριά - ζυγίζει 180 και 200 γραμμάρια - και ούτε και πολύ λεπτή καθώς έχει πάχος 12mm με 14mm.

Η "εκστρατεία" στην Indiegogo είναι ήδη σε εξέλιξη και η Fonkraft έχει σα στόχο τη συγκέντρωση του ποσού των 50.000$. Αν το πετύχει, τότε το τηλέφωνο θα βγει στην παραγωγή κατά το Σεπτέμβριο.

Δείτε εδώ το βίντεο για το Puzzlephone:

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

 

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status