Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μυαλό δεν αντέχει στο multitasking της τεχνολογίας.

Το μυαλό δεν αντέχει στο multitasking της τεχνολογίας.
ired.gr

Αν ενώ διαβάζετε αυτό το κείμενο, βλέπετε ένα videoclip στην τηλεόραση, απαντάτε στο messenger, γράφετε ένα tweet και μιλάτε στο κινητό, έχετε απορυθμίσει πλήρως τον εγκέφαλό σας!

Μήπως συνηθίζετε κι εσείς να κάθεστε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, τσεκάροντας το facebook στο κινητό και παράλληλα να στέλνετε email από τον υπολογιστή; Ή να βλέπετε το αγαπημένο σας show στην τηλεόραση και να σχολιάζετε στο twitter από το κινητό, ενώ «κατεβάζετε» μια ταινία στον υπολογιστή; Μην βιαστείτε να καυχηθείτε ότι είστε ένας σύγχρονος Ναπολέοντας που μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό το multitasking με την τεχνολογία κάνει πολύ κακό στον εγκέφαλό σας!

ired diafora multiple screens 01

Όταν εστιάζετε την προσοχή σας σε μια μόνο δραστηριότητα, οι πληροφορίες που αποκομίζετε αποθηκεύονται στον «ιππόκαμπο» ή αλλιώς τη «βιβλιοθήκη του εγκεφάλου», εκεί όπου τα δεδομένα οργανώνονται σε κατηγορίες, ώστε μετά να μεταφερθούν στη «μόνιμη» μνήμη. Ωστόσο, όταν κάνετε multitasking με διάφορα gadgets, από το κινητό στην τηλεόραση και από την τηλεόραση στο laptop, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου, το ραβδωτό σώμα, που αποτελεί ένα από τα ρυθμιστικά κέντρα που αφορούν την κίνηση και όχι την αποθήκευση δεδομένων.

Κατά καιρούς οι ερευνητές κάνουν έρευνες για θέματα μνήμης. Έτσι και τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ζήτησαν από εθελοντές να κάνουν ταυτόχρονη χρήση του κινητού ή του tablet τους ενώ ταυτόχρονα έβλεπαν τηλεόραση. Αν και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι αυτή η διαδικασία τους έκανε να νιώσουν παραγωγικοί, σε λιγότερο από μισή ώρα, δεν θυμόντουσαν τι είχαν δει στην τηλεόραση.

ired diafora multiple screens 02

Η έρευνα έδειξε ότι το να στέλνεις συνεχώς πληροφορίες από διαφορετικές ηλεκτρονικές πηγές στο μυαλό, δημιουργεί ένα μοτίβο, που «αναγκάζει» τον εγκέφαλο να αποθηκεύει τα δεδομένα στο λάθος σημείο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του multitasking, ο εγκέφαλος παράγει μια χημική ουσία που παράγει την ορμόνη της ντοπαμίνης! Μπορεί το multitasking να ακούγεται καλό όταν πρόκειται για ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών και video με το app της κάμερας του κινητού, όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εναλλαγή από gadget σε gadget μπορεί να είναι χειρότερη και από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αν το επίπεδο της ντοπαμίνης είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Για να αφαιρέσετε μια οθόνη από τις πολλές που βρίσκονται μπροστά σας, σας προτείνουμε να δείτε τηλεόραση ασύρματα σε iOS, Android, Mac και PC.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status