Τα 10 καλύτερα First Person Shooters για το Mac

Τα 10 καλύτερα First Person Shooters για το Mac
ired.gr

Παρουσιάζουμε τα 10 καλύτερα παιχνίδια βολών πρώτου προσώπου για να διασκεδάσετε στο Mac σας

Τα παιχνίδια Βολών Πρώτου Προσώπου (First Person Shooters) είναι τόσο δημοφιλή που αποτελούν από μόνα τους μια κατηγορία παιχνιδιών. Από τότε που εμφανίστηκε το θρυλικό Wolfenstein 3D, πίσω στην εποχή του λίθου (του DOS ήθελα να πω) και με το DOOM, ως διάδοχο, να εγκαθιδρύει το είδος, τα παιχνίδια αυτά ήλθαν για να μείνουν.

Από τότε, το είδος γνώρισε εξαιρετικές, λαμπρές, αλλά και σκοτεινές, απογοητευτικές στιγμές, αλλά, όπως και να έχει, το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και έχει δημιουργηθεί μαι μεγάλη και βαριά κληρονομιά για όποια εταιρία αποφασίσει να ασχοληθεί με το είδος, μιας και θα έχει να αναμετρηθεί με μεγαθήρια του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος που θα στέκονται αδυσώπητοι κριτές στη δουλειά της.

Είναι λοιπόν φυσικό, ένα τέτοιο είδος παιχνιδιών να έχει τους άξιους εκπροσώπους του σε κάθε πλατφόρμα και δε θα μπορούσε να λείπει το Mac από αυτό το πανηγύρι (στην κυριολεξία). Τώρα μάλιστα που τα Mac κυκλοφορούν με νέες και πανίσχυρες κάρτες γραφικών, πέραν του υπόλοιπου hardware που τα κάνει να ξεχωρίζουν, τα παιχνίδια βολών πρώτου προσώπου, βρήκαν και σε αυτά μια ακόμη πλατφόρμα που θα τα στηρίξει επάξια. Και, όπως πριν λίγο καιρό σας παρουσιάσαμε τα καλύτερα MMO RPG παιχνίδια για Mac, έτσι και τώρα θα σας παρουσιάσουμε τα καλύτερα FPS για Mac.

Προσδεθείτε και μην καπνίζετε, το υλικό είναι άκρως εύφλεκτο!

ired mac best first person shooter 01

1. Team Fortress 2 (online-ομαδικό)

Δε μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με τα καλύτερα FPS και να μην αναφερθείς στο Team Fortress 2. Το παιχνίδι είναι δωρεάν και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο ατού, αλλά και 50€ να έκανε, πάρα, μα πάρα, πολλοί θα τα έδιναν για να το αγοράσουν.

Το Team Fortress 2 είναι ένα ομαδικό παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί από τη θρυλική Valve ιδιοκτήτρια της διαδικτυακής βάσης Steam (αν δεν ξέρετε για τι μιλάμε, μάλλον δεν ασχολείστε με παιχνίδια). Το παιχνίδι θα σας επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε 9 κατηγορίες χαρακτήρων. Αφού επιλέξετε, συμμετέχετε σε μια ομάδα και μάχεστε ενάντια σε μια άλλη, σε παιχνίδια μάχης μεταξύ των οποίων είναι και τα capture the flag και king of the hill (και πάλι αν δεν ξέρετε για τι μιλάμε κλπ, κλπ).

Το στυλ του παιχνιδιού (από απόψεως γραφικών) είναι καρτουνίστικο και στηρίζεται στην ομάδα. Θα χρειαστείτε μια ομάδα με άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών της για να νικήσετε.

Στο πέρασμα του χρόνου θα το αγαπήσετε για την τεχνική του αρτιότητα, τον τρόπο παιχνιδιού, το χιούμορ και τη μεγάλη και δυνατή κοινότητα παικτών που το απαρτίζει. Και όταν μιλάμε για τη Valve, μιλάμε για υψηλή ποιότητα σε όλα όπως πάντα. Το είπα ότι είναι δωρεάν;

ired mac best first person shooter 02

2. Bioshock Infinite

To Bioshock Infinite ψηφίστηκε ως το καλύτερο παιχνίδι του 2013 (ασχέτως είδους) και - όπως και τα δύο προηγούμενα της σειράς - είναι μια εκπληκτική εμπειρία.

Είναι παιχνίδι ενός παίκτη (single-player), με ένα σενάριο που κάνει τις ταινίες να ωχριούν. Η ιστορία λαμβάνει χώρα (όπως και στα προηγούμενα) σε ένα αξέχαστο μέρος (την ιπτάμενη πόλη της Columbia, σε αντίθεση με την καταποντισμένη πόλη Rapture στα δύο προηγούμενα). Δε θα σας το χαλάσουμε να πούμε την ιστορία βέβαια, αλλά σας προτρέπουμε ανεπιφύλακτα να το παίξετε (και τα δύο προηγούμενα αν δεν το έχετε κάνει) αλλιώς χάνετε μια από τις σπουδαιότερες εμπειρίες παιχνιδιού στο χώρο.

Και δεν έχουμε απλά μια κινηματογραφική εμπειρία όσον αφορά την ιστορία, αλλά το ίδιο συμβαίνει με τα γραφικά, και το gameplay, όπου το παιχνίδι προσαρμόζεται ακόμη και γι' αυτούς που δεν ασχολούνται με το είδος. Είναι στιγμές που απλά θα σταθείτε για να θαυμάσετε την εικόνα που βλέπετε.

Αυτή τη στιγμή θα το βρείτε σε πολύ χαμηλές τιμές, κι έτσι, δεν έχετε δικαιολογία να μην το δείτε. Και πληροφοριακά, το πρώτο Bioshock, τώρα κυκλοφορεί και στο iPad.

ired mac best first person shooter 03

3. Deus Ex Human Revolution

Άλλος ένας θρύλος του είδους, η σειρά Deus Ex είναι γνωστή στους απανταχού gamers γιατί πρόσφερε κάτι που κανένα άλλο single-player παιχνίδι δεν είχε κάνει πριν την εμφάνισή της (και ακόμη και σήμερα ελάχιστα το μπορούν).

Ένα σχεδόν ανοιχτό σύμπαν, πολλές και διαφορετικές επιλογές που αλλάζουν την ιστορία (και την έκβασή της), διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης όσον αφορά την πρόσβαση σε ένα μέρος, την επίλυση ενός γρίφου ή την αντιμετώπιση ενός εχθρού.

Μπορείτε να είστε ο τύπος "Αέρα και τους φάγαμε" και να ορμάτε μέσα στα όλα, οπότε θα προσαρμόσετε το παιχνίδι και την πορεία του στον τρόπο σας. Αν πάλι είστε πιο "αθόρυβος" και "stealthy" τύπος, θα προτιμήσετε την προσέγγιση τύπου Thief (μη μου πείτε ότι δε γνωρίζετε το εν λόγω παιχνίδι), και ανάλογα θα προσαρμόσετε τις δυνατότητες και τον οπλισμό σας. Αν πάλι θέλετε κάτι ενδιάμεσο μπορείτε να το προσαρμόσετε όπως θέλετε.

Οι διάλογοι, αλλάζουν ανάλογα με τις δυνατότητες που έχετε ενεργοποιήσει για τον παίκτη σας, δίνοντας επιπλέον πρόσβαση ή πληροφορίες σε κάποιες "quests", αν έχετε τα ανάλογα προσόντα. Μπορείτε να λύνετε κρίσεις, ειρηνικά, διπλωματικά, με μάχες ή με αποφυγή και περνώντας απαρατήρητος, ανάλογα με τον τρόπο που έχετε ρυθμίσει το χαρακτήρα σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά σας δίνουν τη δυνατότητα να παίξετε το παιχνίδι πολλές φορές για να δείτε, πέρα από την καταπληκτική κινηματογραφική ιστορία του, την έκβασή του αν κάνετε άλλες επιλογές και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το παιχνίδι κυκλοφορεί σε εξευτελιστικές τιμές επειδή είναι κάπως παλιό (2011), αλλά είναι "must" να το παίξετε και είναι κρίμα που δεν υπάρχουν και οι προηγούμενες εκδόσεις του για το Mac.

ired mac best first person shooter 04

4. Metro: Last Night Redux

Με μια προσέγγιση που θυμίζει πάρα πολύ το Fallout (τι; πάλι δεν ξέρετε για τι μιλάμε;), σε ένα μεταποκαλυπτικό, κατεστραμμένο κόσμο, βρίσκεστε στη Μόσχα μετά από την παγκόσμια καταστροφή και στα υπόγεια του Μετρό, προσπαθείτε να επιβιώσετε από κάθε λογής εχθρούς: μεταλλαγμένους, τέρατα, αλλά και άλλους ανθρώπους.

Με όπλα από χειροποίητα μέχρι πανίσχυρα και φουτουριστικά, αντιμετωπίζετε έναν κόσμο απόλυτα εχθρικό που μόνο το καλό σας δε θέλει. Με αποστολές κυρίως στον υπόγειο και σπανιότερα στον έξω κόσμο, το σύμπαν του είναι τρομακτικό, ερημωμένο και τεράστιο και οι δυνατότητες "stealth" δένουν τέλεια μαζί του.

Το Metro: Last Night Redux είναι στην ουσία ένα remake των δύο προηγούμενων με επανασχεδιασμένα γραφικά (λες και τα προηγούμενα δεν ήταν αρκετά βαριά και τέλεια), που το κάνουν να δείχνει ακόμη πιο όμορφο και αληθινό. Πρέπει όμως να έχετε ένα Mac τελευταίας κοπής με καινούρια και ισχυρή κάρτα γραφικών.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό από το κλασικό "run 'n' gun shooter" που είναι σύνηθες στην κατηγορία και που να συνδυάζει το πιο αργό και "stealthy" στυλ του Deus Ex με τον κόσμο του Fallout, τότε πρέπει να δείτε το Metro: Last Night Redux.

ired mac best first person shooter 05

5. Borderlands: The Pre-Sequel

Άλλο ένα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην επίσης πασίγνωστη σειρά Borderlands. Και μιλάμε και πάλι για ένα παιχνίδι αρκετά πρωτότυπο που δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Η ιστορία του Borderlands, είναι σε έναν σχεδόν κατεστραμμένο και ερημωμένο πλανήτη (βλέπε wasteland), τον οποίο νέμονται συμμορίες τρελών τύπου "Mad Max" και χειρότερα (μην μου πείτε ότι δεν έχετε δείτε τις ταινίες γιατί κόβεστε).

Διαλέγετε έναν από τους 5 διαφορετικούς χαρακτήρες που σας δίνονται ως επιλογή και ακολουθείτε την ιστορία του καθενός μέσα από αλλεπάλληλες αποστολές προκειμένου να βρείτε ένα μυθικό θησαυρό που θα λύσει όλα σας τα προβλήματα (δηλαδή του χαρακτήρα, γιατί για τα δικά σας, αμφιβάλλω).

Καρτουνίστικα γραφικά, χιούμορ, κακοί που είναι τόσο κακοί ώστε να καταντάνε γραφικοί (είπαμε Mad Max), περίεργα τέρατα, ερημωμένος πλανήτης, τεράστιες πίστες, μάχες πεζή ή με οχήματα, δημιουργούν ένα παιχνίδι, πολύπλοκο και διασκεδαστικό, αν και σε μερικά σημεία επαναλαμβανόμενο.

Αναμιγνύοντας το κλασικό παιχνίδι βολών με στοιχεία παιχνιδιού ρόλων (Role-Playing, RPG), δίνει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στην εμπειρία μας μαζί του και σ' αυτή την καινούρια έκδοσή του, προστίθενται, νέα όπλα, ικανότητες, εξάρτηση καθώς και η μηχανική χαμηλής βαρύτητας (όπως όταν είστε στο διάστημα), για να σας κρατήσουν απασχολημένους μαζί του για καιρό.

Υποστηρίζει επίσης συνεργασία μέχρι 4 παικτών και, περιττό να πούμε, με φίλους είναι πολύ πιο διασκεδαστικό.

ired mac best first person shooter 06

6. Portal 2

Και ερχόμαστε σε ένα παιχνίδι που συνδυάζει το FPS με το παιχνίδι γρίφων. Είναι αλήθεια ότι το Portal 2 δε θα το έβαζε κανείς αβίαστα στην κατηγορία των παιχνιδιών βολών πρώτου προσώπου (αλλά κατά τη γνώμη μου, ούτε και το Deus EX πάει σ' αυτήν εντελώς). Και μιλήσαμε ήδη για το συνδυασμό FPS-RPG του Borderlands. Όπως φαίνεται οι εταιρίες έχουν δει ότι τα υβριδικά παιχνίδια που συνδυάζουν χαρακτηριστικά από διαφορετικά ήδη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραβήξουν ένα ευρύτερο κοινό που πριν δε θα έπαιζε καθαρόαιμα παιχνίδια βολής.

Το Portal 2 είναι επίσης ένα παιχνίδι της Valve (με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά του), είναι σίγουρα παιχνίδι πρώτου προσώπου, και δεν ασχολείται τόσο πολύ με την εκκαθάριση εχθρών από το χάρτη όσο με την επίλυση γρίφων που σε πολλά σημεία είναι αληθινές σπαζοκεφαλιές. Προχωράει παραπέρα από τον προκάτοχό του (το πρώτο Portal) παραμένοντας μοναδικό αλλά και προσφέροντας ακόμη και τη δυνατότητα συνεργασίας με φίλους (co-op campaign).

Αν και δε θα το λέγαμε παιχνίδι βολών, είναι ωστόσο ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ και αξίζει να το δει κανείς και να ασχοληθεί μαζί του.

ired mac best first person shooter 07

7. Call of Duty-Modern Warfare 3

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που αγαπούν ... να μισούν το Call of Duty, αλλά υπάρχει λόγος που σπάει ταμεία από τότε που εμφανίστηκε. Αν και είναι ένα από τα κλασικότερα FPS που έχουν φτιαχτεί ποτέ, η σειρά Call of Duty προσφέρει πάντα εκπληκτικά γραφικά, φοβερό σενάριο και κορυφαία εμπειρία για πολλούς παίκτες (Multiplayer).

Και το κορυφαίο της σειράς είναι το Modern Warfare 3. Γιατί; Κυρίως επειδή, σαν το πιο πρόσφατο της σειράς, έχει τα κορυφαία συνολικά χαρακτηριστικά από όλα, πέρα από τα γραφικά του που είναι τέλεια. Και, σε αντίθεση με το Black Ops, περιλαμβάνει cross-platform Multiplayer μεταξύ παικτών Windows και Mac OS X στη Steam.

Το Modern Warfare 3 είναι ένα πολύ πλήρες παιχνίδι. Περιλαμβάνει μια πλήρη ιστορία σε single palyer mode, μια co-op mode για να παίξετε με φίλους σας την ιστορία και τη Multiplayer mode, όπου παίζετε ενάντια σε άλλους παίκτες σε ένα ταχύτατο παιχνίδι βολών.

ired mac best first person shooter 08

8. Left 4 Dead 2

Άλλο ένα παιχνίδι από τη Valve, το Left 4 Dead 2, είναι η συνέχεια του πολύ γνωστού και σε πολλούς αγαπητού Left 4 Dead. Ίσως σκεφτείτε ότι κάνουμε διαφήμιση στη Valve με τόσα παιχνίδια της που παρουσιάζουμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα τους, πέρα από την ποιότητα, έχουν και κάτι διαφορετικό που τα κάνει άξια αναφοράς.

Έτσι λοιπόν και με το Left 4 Dead 2, όπου βρίσκεστε αυτή τη φορά σε ένα περιβάλλον γεμάτο με ζόμπι, μαζί με άλλους 3 φίλους και πρέπει να συνεργαστείτε ως ομάδα για να επιβιώσετε. Σε κάθε καινούρια πίστα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε πλήθος από ζόμπι μέχρι να κατορθώσετε να φτάσετε σε ασφαλή περιοχή. Και εντωμεταξύ θα πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να επιβιώσετε από τις επιθέσεις κάθε είδους και μορφής τερατουργημάτων που το παιχνίδι θα σας στείλει. Πέρα από τους μεγάλους αριθμούς ζόμπι, το παιχνίδι θα σας στείλει και πιο δύσκολα τέρατα να αντιμετωπίσετε.

Το Left 4 Dead 2 είναι το τέλειο παράδειγμα μιας καλής συνέχειας σε ένα πολύ καλό παιχνίδι.

ired mac best first person shooter 09

9. Counter-Strike: Global Offensive

Άλλο ένα παιχνίδι θρύλος (και πάλι από τη Valve, μη μας δείρετε), το Counter-Strike: Global Offensive είναι ένα παιχνίδι που δε μπορείς να μην το αναφέρεις αν μιλάς για παιχνίδια βολών πρώτου προσώπου. Σαν το Team Fortress 2, είναι εντελώς δωρεάν.

Το Counter-Strike: Global Offensive είναι ένα παιχνίδι τακτικής (που σημαίνει χρειάζεται και κάποια στρατηγική κι όχι απλά να ορμάμε τυφλά μεσ' στα όλα). Έχει υλικό από το πρώτο παιχνίδι Counter-Strike, όπως για παράδειγμα επανασχεδιασμένους χάρτες από τον προκάτοχό του, αλλά και νέα στοιχεία (όπως νέους χάρτες), χαρακτήρες και τρόπους παιχνιδιού (modes).

Το Counter-Strike ήταν πάντα και είναι ακόμη το πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό online Multiplayer παιχνίδι στο χώρο. Περιλαμβάνει επίσης cross-platform Multiplayer μεταξύ παικτών Windows και Mac OS X.

Είναι καλό για τους σκληροπυρηνικούς του είδους όμως μια και απαιτεί μεγάλο βαθμό εξοικείωσης με το είδος και είναι αρκετά δύσκολο, απαιτώντας πολύ χρόνο "προπόνησης" για να επιβιώσει κανείς.

ired mac best first person shooter 10

10. Marathon

Κι ένα τελευταίο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Το Marathon είναι ένα παιχνίδι που θα ξυπνήσει νοσταλγικές αναμνήσεις σε όλους όσους έπαιξαν είτε αυτό το ίδιο, είτε το θρυλικό Wolfenstein 3D.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι σταθμό στην ιστορία του gaming γενικώς (ήταν επαναστατικό όταν πρωτο-παρουσιάστηκε το 1994) και εξακολουθεί να είναι διασκεδαστικό, εθιστικό και ένα από τα καλύτερα δωρεάν παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε για το Mac σας και μη σας ξεγελούν τα ρετρό γραφικά του.

Το Marathon είναι ένα Sci-Fi FPS (επιστημονικής Φαντασίας) από τη Bungie, μια εταιρία με πολύ μεγάλο όνομα και βαριά κληρονομιά στο χώρο (το όνομα Halo σας λέει τίποτε;).

Είστε ένας αξιωματικός ασφαλείας στο αποικιστικό διαστημόπλοιο Marathon πολλούς αιώνες στο μέλλον, και προσπαθείτε να απωθήσετε μαι εισβολή εξωγήινων μέσα στο σκάφος.

Το Marathon αποτελεί μια ανάπαυλα από όλα αυτά τα καλογυαλισμένα παιχνίδια με τα κορυφαία σε απαιτήσεις γραφικά που δείχνει ότι το καλό παιχνίδι δεν είναι ανάγκη να έχει τέλεια γραφικά, αλλά συναρπαστικό gameplay.

Θα το βρείτε σε τριλογία που περιλαμβάνει τα Marathon, Marathon2 και Marathon Infinity.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: