Skully AR-1: Το κορυφαίο Έξυπνο κράνος μηχανής

Skully AR-1: Το κορυφαίο Έξυπνο κράνος μηχανής
ired.gr

Ένα κράνος για τους απανταχού μηχανόβιους που θέλουν μια πρόγευση από το μέλλον.

Επιτέλους εμφανίζεται στην αγορά ένα "έξυπνο κράνος" που η "εξυπνάδα" του δεν είναι μόνο το να κρατάει τα μυαλά μας μέσα στο κεφάλι μας. Το Skully AR-1, είναι ένα κράνος από το μέλλον που ξεπερνάει κατά πολύ όλα τα "έξυπνα" ή "κουλά" αξεσουάρ που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς για τις μηχανές.

Οι σχεδιαστές ασχολήθηκαν με τα "έξυπνα" κράνη από το 2005, αλλά η τεχνολογία που ενσωματώνεται στο Skully AR-1 είναι κατά πολύ πιο προχωρημένη (για κράνος μηχανής τουλάχιστον). Θα εμφανιστεί στις αγορές κατά το Μάιο και με τιμή τα 1500$, αλλά μην τρομάζετε, οι δυνατότητες δικαιολογούν την τιμή (εδώ κάποιοι δίνουν 12.000$ για ένα ρολόι, ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε).

ired tech news skully ar 1 01

Από αυτά τα "έξυπνα" κράνη που βρίσκονται ήδη στην αγορά ή πλησιάζουν να παρουσιαστούν, κανένα δεν έχει την τεχνολογία του Skully AR-1. Πέρα από τη φουτουριστική εμφάνιση που μοιάζει σα στρατιωτικό κράνος που ξεπήδησε από κάποιο βίντεο-παιχνίδι, μέσα στο - διαπιστευμένο κατά DOT/ECE - κράνος υπάρχει πλήρης ηχητική κάλυψη, επικοινωνία κράνος προς κράνος, ομιλία hands-free για τηλεφωνία, streaming μουσικής, πλοήγηση GPS μέσω σύνδεσης Bluetooth με το τηλέφωνό σας, ευρυγώνια κάμερα οπισθοπορείας και όλες τις πληροφορίες να εμφανίζονται στο διαφανές HUD (head-up display) που είναι ενσωματωμένο στο "γυαλί" του κράνους, το οποίο είναι ανεπηρέαστο από (μετράτε) γρατζουνιές, ομίχλη, θάμπωμα, αντανακλάσεις και μόνο υαλοκαθαριστήρα δεν έχει (πώς δεν το σκεφτήκανε;).

ired tech news skully ar 1 03

Φυσικά το "αστέρι" στην όλη υπόθεση είναι το HUD. Ο ιδρυτής και CEO της Skully Helmet, ο Marcus Weller, λέει ότι η ιδέα του ήλθε μετά από ένα ατύχημα που είχε με τη μηχανή καθώς προσπαθούσε να διακρίνει ένα σήμα στο δρόμο και ότι θα ήταν καλύτερα αν κοιτούσε το δρόμο χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει για το σήμα (πρέπει να έλθει να του δώσουν μαθήματα οι δικοί μας ... ντελιβεράδες).

Ελεγχόμενο από το σύστημα Synapse της Skully, το διαφανές HUD του κράνους δίνει βήμα-βήμα οδηγίες ενώ η οπίσθια κάμερα προσφέρει πληροφορίες εικόνας εύρους περίπου 1800, και, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη μηχανή, ταχύτητα, στροφές μηχανής, και πολλά άλλα (αναρωτιέμαι πόσο να κάνει η "κατάλληλη" μηχανή). Οι οδηγίες παρέχονται από "πληθυσμιακούς" χάρτες και εμπορικές εταιρίες. Η πλοήγηση είναι διαθέσιμη ακόμη και εκτός κάλυψης σήματος, χάρις στην ικανότητα του κράνους να αποθηκεύει τους χάρτες. Και όσοι παραμένουν εντός κάλυψης, θα έχουν επίσης και αναβαθμίσεις χαρτών και κυκλοφοριακών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο.

ired tech news skully ar 1 04

Ο χώρος που καταλαμβάνει το HUD στη ζελατίνα του κράνους είναι όσο μια ανοιχτή παλάμη (όχι το παράσημο, μην πάει εκεί το μυαλό σας) στην κάτω δεξιά γωνία της επιφάνειας της ζελατίνας. Χάρη στο σύστημα "άπειρης εστίασης" η εικόνα του εστιάζεται από μόνη της στα μάτια σας, αντί εσείς να την κοιτάτε για να δείτε τις πληροφορίες, και μοιάζει σαν να αιωρούνται στον αέρα σε μικρή απόσταση. Οι αναλυτικές οδηγίες του GPS εξαφανίζονται όταν δεν τις χρειαζόμαστε, εξοικονομώντας ενέργεια και χώρο στην οθόνη. Επίσης, η κάμερα οπισθοπορείας μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τον τρόπο που καθόμαστε στη μηχανή (όρθιοι, σκυφτοί, κάνοντας ακροβατικά κλπ).

ired tech news skully ar 1 05

Βέβαια το Skully AR-1 έχει ανταγωνιστές στο χώρο των "έξυπνων κρανών". Για παράδειγμα το Forcite Helmet, σχεδιασμένο για χειμερινά σπορ, που παρέχει επίσης ενδοεπικοινωνία, μουσική και ασύρματες κλήσεις. Αυτό έχει και μια λάμπα στην κορφή (για να δίνει φως τη νύχτα, όπως στους ανθρακωρύχους) και κάμερα HD actioncam για καταγραφή των περιπετειών σας (στα ορυχεία ίσως;). Όμως δεν έχει HUD και εφόσον δεν είναι σχεδιασμένο ειδικά για οχήματα, δε θα παρέχει πληροφορίες από τη μηχανή.

Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το Enchephalon, της Nand Logic, που μοιάζει κάπως με κράνος δικυκλιστή (ποδηλάτη), αλλά είναι σχεδιασμένο για διάφορα σπορ και βέβαια και για μηχανές. Προσφέρει αντίστοιχα χαρακτηριστικά, μαζί με κάποια που το AR-1 δεν έχει, όπως ενδείξεις στροφών και κλίσεων χάρις στο ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο. Από την άλλη, του λείπουν χαρακτηριστικά όπως η ζωντανή σύνδεση με την οπίσθια κάμερα και η απεικόνιση "άπειρης εστίασης" του AR-1. Και επίσης δεν έχει ακόμη ημερομηνία "έκδοσης" οπότε κυνηγάει το AR-1 καταϊδρωμένο.

Το θέμα όμως είναι ότι για μας τους θεριακλήδες Έλληνες, το Skully AR-1 δε φτιάχνει καφέ, οπότε εγώ προσωπικά το σκέφτομαι αν θα το αγοράσω. Μπορεί η επόμενη έκδοση να με καλύπτει ... πού ξέρεις;

ired tech news skully ar 1 02

από Elichord

Δείτε περισσότερα: