Καθυστερήσεις στο Finder του OSX 10.10.3

Καθυστερήσεις στο Finder του OSX 10.10.3
ired.gr

Διορθώστε προβλήματα με αφύσικες καθυστερήσεις στην εμφάνιση αρχείων του Finder στο OSX 10.10.3

Για μια ακόμη φορά θα ασχοληθούμε με καθυστερήσεις στο Finder του OSX 10.10.3 Yosemite. Φαίνεται πως μετά την τελευταία αναβάθμιση του OSX, ο Finder μετατράπηκε σε ... Finder Σαλιγκαράκη (κατά το Μπομπ Σφουγγαράκης). Τι να κάνουμε; Αυτά έχουν οι αναβαθμίσεις. Φτιάχνεις ένα, χαλάει άλλο. Ίσως γι' αυτό λένε κάποιοι: "Άμα δουλεύει, μην το πειράζεις".

Έτσι λοιπόν, κάποιοι χρήστες παραπονούνται για προβλήματα όπου, καθώς πάνε να ανοίξουν ένα φάκελο, παρατηρούν ότι καθυστερεί πολύ να ανοίξει και/ή αργεί πολύ να εμφανίσει τα περιεχόμενά του, καθυστερώντας αισθητά (για αρκετά δευτερόλεπτα). Η ίδια συμπεριφορά, μπορεί να εμφανιστεί επίσης σε οποιοδήποτε διάλογο αποθήκευσης ή φόρτωσης αρχείων ή και σε κάθε άλλη περίπτωση όπου χρειάζεται να κληθεί ο Finder για να μας δείξει κάποια αρχεία.

Σε αντίθεση με άλλες διεργασίες, η διεργασία του Finder δεν χρησιμοποιεί ιδιαίτερους πόρους είτε του επεξεργαστή, είτε της μνήμης ενός μηχανήματος, δε φαίνεται να παγώνει ή να κρασάρει (όπως στην περίπτωση που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας), απλά καθυστερεί αδικαιολόγητα όταν προσπαθεί να εμφανίσει φακέλους και το περιεχόμενό τους. Και γι' αυτό, αν σας παρουσιάζεται μια τέτοια συμπεριφορά, ακολουθείστε τον οδηγό μας ... and may the force be with you.

Διορθώνοντας τις καθυστερήσεις

Ο λόγος λοιπόν που πιθανότατα αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο πρόβλημα καθυστερήσεων του Finder, έχει να κάνει με τον cloudd daemon (ναι με δύο d) και η λύση βρίσκεται στο να τον ...ξεφορτωθείτε ρίχνοντας στα σκουπίδια το συνδεδεμένο μαζί του σετ των κατεστραμμένων CloudKit metadata ώστε να τον εξαναγκάσετε σε επαναφορά.

Εννοείται ότι, σωστό και πρέπον θα είναι να κάνετε πρώτα ένα εφεδρικό αντίγραφο του συστήματός σας γιατί θα "πειράξετε" αρχεία συστήματος.

  • Έχοντας ανοιχτό ένα παράθυρο του Finder, πατήστε το συνδυασμό Command+Shift+G για να εμφανιστεί το πεδίο Μετάβαση σε φάκελο, και γράψτε τη διαδρομή:

~/Library/Caches/CloudKit/

ired mac too slow finder 01

  • Βρείτε τα αρχεία που αρχίζουν με το όνομα CloudKitMetadata (είναι τρία, τα CloudKitMetadata, CloudKitMetadata-shm, CloudKitMetadata-wal) και πετάξτε τα στον κάδο (ή μετακινείστε τα στην επιφάνεια εργασίας για παν ενδεχόμενο).

ired mac too slow finder 02

  • Κλείστε τη διεργασία του cloudd. Για να το επιτύχετε θα ανοίξετε την εφαρμογή Παρακολούθηση δραστηριότητας (οι διεργασίες μου - Activity Monitor) που βρίσκεται στη διαδρομή Εφαρμογές >Βοηθήματα.

ired mac too slow finder 03

  • Στο παράθυρο της εφαρμογής θα βρείτε τη διεργασία και θα την κλείσετε.

ired mac too slow finder 04

  • Ανοίξτε πάλι το Finder και το φάκελο που αργούσε πριν να εμφανίσει τα αρχεία του. Κανονικά όλα θα πρέπει τώρα να λειτουργούν σωστά. Η διεργασία cloud έχει κάνει επανεκκίνηση και όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Για όσους αισθάνονται πιο άνετα με τη γραμμή εντολής, μπορείτε να ανοίξετε το τερματικό και να δώσετε την παρακάτω εντολή:

rm ~/Library/Caches/CloudKit/CloudKitMetadata*;killall cloudd

από Elichord

Δείτε περισσότερα: