Εκτύπωση αυτής της σελίδας

YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Ημερομηνία και ώρα

YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Ημερομηνία και ώρα
ired.gr

Όλες οι αλλαγές που εντοπίσαμε στις προτιμήσεις συστήματος - Ημερομηνία και ώρα

Το λογισμικό OS X 10.10 Yosemite είναι μία σημαντική αναβάθμιση η οποία φέρει πλήθος αλλαγών στις Προτιμήσεις συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης. Αρκετά από τα νέα εικονίδια και πλαίσια έχουν μία νέα και πιο επίπεδη μορφή. Η ενότητα προτιμήσεις συστήματος Ημερομηνία και ώρα, ρυθμίζει κι ελέγχει το πως ο υπολογιστής χρησιμοποιεί τα δεδομένα της ώρας.

Οι ρυθμίσεις εντός της ενότητας Ημερομηνίας και ώρας, παραμένουν με την ίδια δομή όπως και στην προηγούμενη έκδοση, αν και υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας. Καθεμία από τις τρεις ενότητες έχει διαφορετική εμφάνιση. Οι λειτουργίες τους είναι όμοιες όπως και πριν. Η ενότητα προτιμήσεις "Ημερομηνία και ώρα" χωρίζεται σε 3 μέρη: Ημερομηνία και ώρα, Ζώνη ώρας και Ρολόι. Ας τις δούμε μία μία.

Διαβάστε επίσης: Καταργήστε υπολογιστές από τον λογαριασμό σας iTunes Store

Ημερομηνία και ώρα

ired mac yosemite date and time 01

Στο πρώτο πλαίσιο και το ημερολόγιο και το ρολόι έχουν σχεδιαστεί από την αρχή. Το κείμενο είναι λεπτότερο και πιο έντονο. Ακριβώς πάνω από το πλαίσιο του μήνα, συναντούμε μια αριθμητική επιβεβαίωση της τρέχουσας ημερομηνίας. Ενδεχομένως να εμφανίζεται με διαφορετική μορφή, ανάλογα τις τοπικές ρυθμίσεις.

Οι πληροφορίες τις ημερομηνίας δεν δύναται να αλλάξουν, εάν είναι τικαρισμένη η επιλογή πάνω αριστερά, "Ορισμός ημερομηνίας και ώρας αυτόματα". Δεξιά του ημερολογίου υπάρχει ένα αναλογικό ρολόι, με ένα πλαίσιο ψηφιακής ώρας, ακριβώς από πάνω του. Όπως και στο ημερολόγιο, δεν είναι εφικτή η αλλαγή της ώρας, εάν η επιλογή "Ορισμός ημερομηνίας και ώρας αυτόματα", είναι τικαρισμένη.

Κατά την ενεργοποίηση του check box, o online server o οποίος χρησιμοποιείται (Apple Ευρώπης στην περίπτωσή μας), ελέγχει την ημερομηνία και την ώρα που θα εμφανίζεται. Στη λίστα μπορείτε να διακρίνετε κι άλλους servers για παράδειγμα, Apple Αμερικής ή Apple Ασίας. Με οποιαδήποτε επιλογή, εμφανίζεται ένα link (π.χ. time.euro.apple.com) το οποίο αν το εισάγετε σε έναν περιηγητή, δεν δείχνει να οδηγεί πουθενά.

Οι αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν, ξεκλειδώνοντας το εικονικό λουκέτο, κάτω αριστερά. Ένα ακόμη εικονικό πλήκτρο, οδηγεί στις προτιμήσεις της ενότητας "Γλώσσα και περιοχή", δίνοντάς σας τη δυνατότητα αλλαγής στις ρυθμίσεις Γλώσσας.

Σημειώστε εδώ πως αν λόγω έλλειψης ενέργειας, γίνει επανεκκίνηση του ημερολογίου ως 1 Ιανουαρίου 1970, σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να απενεργοποιήσετε την αυτόματη ρύθμιση, καθώς ο υπολογιστής σας Mac, δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει λειτουργίες όπως την εύρεση Wi-Fi. Από τη στιγμή που θα εισαχθεί σωστά η ημερομήνια και η ώρα του συστήματος, μπορεί στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε ξανά τον ορισμό ημερομηνίας και ώρας, αυτόματα.

Διαβάστε επίσης: YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Γραφείο εργασίας και Προφύλαξη οθόνης

Ζώνη ώρας

ired mac yosemite date and time 02

Η ενότητα αυτή εμφανίζει έναν παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος είναι όμοιος από την έκδοση του OS X 10.7, Lion, με εξαίρεση τη χρήση (όπως και σε όλο το λογισμικό Yosemite), λεπτότερων γραμματοσειρών. Ο χάρτης χρησιμοποιεί δεδομένα από την ιστοσελίδα geonames.org, μια γεωγραφική βάση δεδομένων η οποία καλύπτει όλες τις χώρες παγκοσμίως. Όταν ο υπολογιστής ας είναι online μέσω δικτύου Wi-Fi, το σύστημα είναι σε θέση να εντοπίσει την τοποθεσία σας, τοποθετώντας μία πινέζα, επιλέγοντας τη ζώνη ώρας, το όνομα της πόλης και της χώρας στην οποία βρίσκεστε (δείτε το στιγμιότυπο).

Η τοποθεσία μπορεί να αλλαχθεί χειροκίνητα. Για παράδειγμα ενώ βρίσκεστε στο Λονδίνο, επιθυμείτε να διατηρήσετε το σύστημά σας, στην τοποθεσία όπου διαμένετε, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε την ώρα που μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους φίλους ή συνεργάτες στην πατρίδα σας.

Το checkbox που παρατηρείτε στο πάνω μέρος του πλαισίου, είναι για τη λήψη της ζώνης ώρας, αυτόματα, έτσι ώστε οποιαδήποτε αλλαγή της τοποθεσίας του υπολογιστή, να επαναπροσδιοριστεί, χωρίς την ανάγκη ορισμού εκ νέου από τον χρήστη της συσκευής. Εάν η τοποθεσία αλλάξει, ακόμη και η χώρα, μία νέα πινέζα θα εμφανιστεί ώστε να δείξει τη νέα τοποθεσία.

Στη συνέχεια ένα γκρι πλαίσιο θα αναδυθεί στην οθόνη, με την αναγραφή της τοποθεσίας. Εάν η απόσταση μετακίνησης ξεπερνά τα 20 km, ο νέος ορισμός της ζώνης ώρας θα δείξει εκ νέου το σημείο που βρίσκεστε. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να προσδιοριστούν και χειροκίνητα. Εάν για παράδειγμα επιθυμείτε να συγχρονίσετε ένα γεγονός σε μία άλλη χώρα, κάνετε κλικ στη ζώνη ώρας.

Η ζώνης ώρας/πόλη/χώρα, θα εμφανίζεται με άλλες σχετικές λεπτομέρειες. Για την αυτόματη λειτουργία της ζώνης ώρας, θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένες οι υπηρεσίες τοποθεσίας στην ενότητα προτιμήσεων "Ασφάλεια και απόρρητο" > "Απόρρητο".

Διαβάστε επίσης: YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - iCloud

Ρολόι

ired mac yosemite date and time 03

Στην ενότητα Ρολόι θα παρατηρήσετε μία σειρά από check boxes, για επιλογές ως προς τον τύπο του ρολογιού, την εμφάνισή του και άλλες πληροφορίες. Εδώ να πούμε πως η ενότητα αυτή παραμένει αμετάβλητη από την έκδοση Mavericks, εκτός από τις διαφορές στη γραμματοσειρά. Στο πάνω μέρος του πλαισίου, βρίσκεται ένα checkbox το οποίο καθορίζει την εμφάνιση ημερομηνίας και ώρας στη γραμμή μενού.

Εάν είναι τικαρισμένη η επιλογή αυτή, τότε και όλες οι υπόλοιπες επιλογές είναι ενεργές. Η πρώτη κατά σειρά, αφορά την εμφάνιση ενός αναλογικού η ψηφιακού ρολογιού στη γραμμή του μενού. Εάν επιλέξετε αναλογικό ρολόι, όλες οι υπόλοιπες επιλογές θα γίνουν μη επιλέξιμες (γκρι). Υπάρχουν αρκετές επιλογές εάν επιθυμείτε το ψηφιακό ρολόι.

Για παράδειγμα ¨Εμφάνιση ώρας με δευτερόλεπτα" και "Να αναβοσβήνουν τα διαχωριστικά ώρας¨. Εάν έχετε ορίσει μορφή 24 ωρών στην ενότητα "Γλώσσα και Περιοχή", τότε επιλογές όπως μορφή ώρας και η "Εμφάνιση ΠΜ/ΜΜ" δεν θα είναι επιλέξιμες. Στη θέση της, εμφανίζεται κείμενο το οποίο ενημερώνει για την αλλαγή της ρύθμισης από την προηγούμενη ενότητα. "Απενεργοποιήθηκε από τη μορφή ώρας στη Γλώσσα και περιοχή".

Δύο άλλες επιλογές μέσω check, είναι η εμφάνιση ημέρας της εβδομάδας και εμφάνιση ημερομηνίας. Εάν έχει επιλεγεί το ψηφιακό ρολόι, τότε θα εμφανίζονται στη γραμμή μενού. Εάν επιλέξετε το αναλογικό ρολόι, τότε όλες οι υπόλοιπες επιλογές θα είναι μη επιλέξιμες, αλλά η ημερομηνία και η ημέρα θα εμφανίζονται, μόλις αγγίξτε το αναλογικό ρολόι. Κάνοντας χρήση της γραμμής μενού, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το ψηφιακό ρολόι.

Οι ρυθμίσεις στην ενότητα "προτιμήσεις", θα αλλάξουν και πάλι αυτόματα μόλις πραγματοποιηθεί αυτή η ενέργεια. Μία ακόμη επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου ο υπολογιστής σας, να σας ανακοινώνει την ώρα. Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για τη συχνότητα της ανακοίνωσης, όπως για παράδειγμα ανά 1 ώρα, ανά μισή ή ανά τέταρτο της ώρας. Η φωνή η οποία θα κάνει τις ανακοινώσεις, μπορεί να επιλεχθεί από εδώ με τη χρήση του εικονικού πλήκτρου αριστερά, το οποίο θα ανοίξει ένα νέο πλαίσιο για τη επεξεργασία των ανακοινώσεων.

ired mac yosemite date and time 04

Η φωνή που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη φωνή του συστήματος. Η ταχύτητα και η ένταση καθώς και ο χρόνος των ανακοινώσεων μπορεί να προσδιοριστεί μέσω του αναδυόμενου πλαισίου ρυθμιστικών (sliders). Μέσω ενός ακόμη εικονικού πλήκτρου, μπορείτε να κάνετε έλεγχο της αναπαραγωγής, πριν οριστικοποιήσετε την επιλογή, κάνοντας κλικ στο πλήκτρο OK.

Ολοκληρώσαμε άλλη μία ενότητα από τις προτιμήσεις συστήματος του λογισμικού Yosemite. Εάν υπάρχουν τυχόν απορίες, αισθανθείτε ελεύθερα να μας τις γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status