Cyanogen: Android με εφαρμογές της Microsoft

Cyanogen: Android με εφαρμογές της Microsoft
ired.gr

Η CYANOGEN ξεφορτώνεται τη GOOGLE από το ANDROID βάζοντας τις εφαρμογές της MICROSOFT

Η Cyanogen είναι μία κοινότητα προγραμματιστών του Android που φτιάχνει τη δική της έκδοση του γνωστού λειτουργικού για κινητά και ταμπλέτες (και επιτραπέζια ακόμη) και προσφέρει ένα εργαλείο εγκατάστασης που κάνει τη δουλειά εύκολα και γρήγορα.

Η αντικατάσταση του υπάρχοντος λειτουργικού σε μια συσκευή μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τον τολμηρό που θα την επιχειρήσει.

Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η αφαίρεση των "στάνταρ" εφαρμογών που έρχονται μαζί με τη συσκευή και δεν μπορούν να αφαιρεθούν, η λήψη περισσότερων και συχνότερων αναβαθμίσεων (ειδικά στον τομέα της ασφάλειας), η δυνατότητα σε αναβαθμίσεις του ίδιου του Android (που οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν επιτρέπουν), καλύτερη απόδοση της συσκευής και επιπλέον δυνατότητες .

ired tech news cyanogen android 01

Από την άλλη στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται η πιθανή απώλεια της εγγύησης, η πιθανότητα να παρακαμφθεί η ασφάλεια της συσκευής μια και εγκαθιστούμε το "mod" σαν "root" κι έτσι δίνουμε άδεια σε διάφορες διεργασίες που μπορεί να κάνουν ζημιά, το firmware από άγνωστες πηγές θα μπορούσε να εμπεριέχει βλαβερό κώδικα (κάτι που μπορεί να αποφευχθεί όταν κατεβάζουμε προγράμματα μόνο από σίγουρες πηγές), και πιθανά κάποια προβλήματα σταθερότητας.

Από την άλλη η CyanogenMod έχει αποδειχθεί ότι είναι σταθερότερη έκδοση από τις ίδιες τις αυθεντικές των εταιριών.

Όπως καταλάβατε ίσως μιλάμε για μια μέθοδο jailbraking του Android αντίστοιχη με αυτήν του iPhone.

Τα πλεονεκτήματα της CyanogenMod είναι τα ακόλουθα:

  • Δε χρειάζεται να έχουμε δικαιώματα root για να την εγκαταστήσουμε.
  • Δε χρειάζεται ξεκλείδωμα της συσκευής, η CyanogenMod θα το κάνει μόνη της.
  • Εφόσον η συσκευή μπορεί να αναγνωριστεί (όσον αφορά το εγκατεστημένο λογισμικό), η εγκατάσταση θα γίνει σίγουρα.
  • Συχνές αναβαθμίσεις που βελτιστοποιούν το λογισμικό και τη λειτουργία του.
  • Μπορούμε να επιστρέψουμε στην αρχική έκδοση του Android που ήλθε με τη συσκευή (εφόσον κάναμε εφεδρικό αντίγραφο πριν την εγκατάσταση της CyanogenMod).

Τελευταία η Cyanogen ξανοίχτηκε σε νέους ορίζοντες, καθώς αποφάσισε να απομακρυνθεί από τη Google και να μετατρέψει το Android όπως εκείνη θέλει. Εδώ και αρκετό καιρό, ακούγονται φήμες ότι η Cyanogen θα συνεργαζόταν με τη Microsoft προκειμένου να εγκαταστήσει ένα μεγάλος μέρος των εφαρμογών της σε συσκευές που θα δέχονταν τη CyanogenMod από εδώ και στο εξής.

Οι εφαρμογές Bing, Skype, OneDrive, OneNote, Outlook, και ολόκληρο το Microsoft Office Office θα είναι πια οι εξ' ορισμού εφαρμογές στο Cyanogen OS. Με τη νέα της στροφή σε εφαρμογές για άλλες πλατφόρμες, η Microsoft, φαίνεται να στοχεύει τελικά στους χρήστες του iOS να στραφούν από το iWork στο Office και επίσης να πάρει κι ένα μεγάλο κομμάτι των χρηστών της Google με το μέρος της.

ired tech news cyanogen android 02

Πέρα από την επανασχεδίαση των εφαρμογών της για iOS και Android, η Microsoft βρίσκεται σε συμφωνίες με τις Dell και Samsung ώστε να έχουν τις εφαρμογές τις προεγκατεστημένες στις συσκευές τους. Με τη συνεργασία της με τη Cyanogen, επιτυγχάνει την ταυτόχρονη είσοδό της σε όλα τα δημοφιλή λειτουργικά κινητών συσκευών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της Microsoft:

θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε παγκόσμια κάλυψη στην παραγωγικότητα και την επικοινωνία των χρηστών με τα Windows, και χαιρόμαστε που οι χρήστες της Cyanogen θα έχουν σύντομα το πλεονέκτημα χρήσης των ίδιων πανίσχυρων εφαρμογών.

Από τη μεριά της, η Cyanogen χαίρεται ιδιαίτερα που θα έχει ένα νέο συνεργάτη πέρα από τη Google, καθώς προσπαθεί να χαράξει το δικό της δρόμο μακριά από αυτήν. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Google είπε ότι "προσπαθεί να κλέψει το Android από μας".

"Οι χρήστες σ' όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν το Cyanogen OS και τις εφαρμογές της Microsoft προκειμένου να έχουν αυτά που τους εξυπηρετούν στις συσκευές τους." είπε ο Kirt McMaster, CEO της Cyanogen Inc. "Αυτή η ενδιαφέρουσα συνεργασία με τη Microsoft, θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ενσωματωμένες υπηρεσίες νέας μορφής στους χρήστες κινητών παγκοσμίως."

Τους τελευταίους μήνες, η Cyanogen βρίσκεται σε συμφωνίες με κατασκευαστές συσκευών προκειμένου να συμπεριλάβουν το λειτουργικό της στις συσκευές τους. Και είδη κάποιες έχουν αρχίσει να το κάνουν.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: