The memory effect: ανήκει πια στο παρελθόν;

The memory effect: ανήκει πια στο παρελθόν;
ired.gr

Ισχύει το «Φαινόμενο μνήμης» και στην περίπτωση των smartphones;

Για χρόνια, αφήναμε το κινητό να κλείσει μόνο του «από μπαταρία», πριν το φορτίσουμε. Μπορεί να μην ξέραμε ακριβώς για ποιό λόγο το κάναμε, αλλά πιστεύαμε ότι με αυτόν τον τρόπο παρατείναμε τη ζωή της μπαταρίας και την προστατεύαμε από τη φθορά.

Πράγματι, οι μπαταρίες των κινητών του παρελθόντος ήταν επιρρεπείς στο λεγόμενο «memory effect», μια κατάσταση κατά την οποία η μπαταρία δεν μπορεί να φορτιστεί πλήρως, αν είναι ήδη μερικώς φορτισμένη. Με άλλα λόγια, η μπαταρία «θυμόταν» σε ποιό σημείο βρισκόταν και σιγά σιγά μείωνε την χωρητικότητά της με αποτέλεσμα μετά από καιρό να χαλάει.

ired diafora memory effect 01

Συμβαίνει το ίδιο και στα iPhones ή είναι απλά ένας μύθος όπως κι άλλοι που κυκλοφορούν για την Apple;

Όχι φυσικά! Αν χρησιμοποιείτε ένα σχετικά πρόσφατης τεχνολογίας smartphone ή tablet με μπαταρία ιόντων λιθίου (lithium ion) δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι παλιές μπαταρίες ήταν βασισμένες στο νικέλιο και πράγματι χρειάζονταν πλήρη εκφόρτιση.

ired diafora memory effect 02

Μάλιστα όσον αφορά τα smartphones ισχύει ακριβώς το αντίθετο: το κινητό θα πρέπει να συνδέεται με το φορτιστή όταν η μπαταρία βρίσκεται περίπου στο 40-50% ή τουλάχιστον ένα ελάχιστο ποσοστό φόρτισης και όχι να έχει κλείσει «από μπαταρία». Αν είστε καθ' οδόν θα βοηθήσει ο φορτιστής ποδηλάτου ή ο φορτιστής αυτοκινήτου.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε φορτιστή, συμβουλευτείτε τον οδηγό μας για να εξοικονομήσετε μπαταρία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

ired diafora memory effect 03

H Apple συμβουλεύει τους χρήστες να αποφορτίζουν μόνο μια φορά τον μήνα το iPhone ή το iPad, για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ζωής της μπαταρίας. Μάλιστα, υπάρχει τρόπος να υπολογίσετε την ηλικία της μπαταρίας του iPhone, όπως σας έχουμε ήδη παρουσιάσει.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: