Το νέο WINDOWS PHONE 10 προ των πυλών

Το νέο WINDOWS PHONE 10 προ των πυλών
ired.gr

Εξετάζουμε το νέο WINDOWS PHONE 10 με τον SPARTAN και πολλά νέα χαρακτηριστικά. Αξίζει;

Το νέο λειτουργικό WINDOWS PHONE 10 είναι σχεδόν έτοιμο να βγει στις αγορές ενσωματωμένο στις συσκευές των NOKIA και Microsoft και τα πράγματα φαίνεται να καλυτερεύουν για την πλατφόρμα από τη μεριά του λογισμικού τουλάχιστον. Ανασχεδιασμένες εφαρμογές του Office και συμβατότητα με εφαρμογές Android (!!!) είναι καθ' οδόν.

Το ποιο ενδιαφέρον όμως φαίνεται να είναι η (σχεδόν) ανανεωμένη σχεδίαση και λειτουργικότητα του ίδιου του λειτουργικού που εμφανίστηκε σε μια πρώτη έκδοση beta από το Φεβρουάριο. Από τότε γίνονται σταθερές αναβαθμίσεις στο firmware αλλά η πρόσφατη έκδοσή του είναι ένα βήμα μπροστά. Η νέα έκδοση (Build 10051) περιλαμβάνει το Project Spartan και ένα σημαντικό αριθμό νέων και ανσχεδιασμένων εφαρμογών, μεταξύ αυτών τις, Mail, Calendar, Phone, Messaging, και People.

ired tech news the new windows phone 10 01

Το Project Spartan, για τους αμύητους, είναι η νέα φιλόδοξη προσπάθεια της Microsoft στους περιηγητές του Διαδικτύου. Παίρνοντας τη θέση του ταλαίπωρου Internet Explorer, είναι το μεγάλο στοίχημα για την εταιρία ότι θα μπορέσει να ανακτήσει το κομμάτι της πίτας που ο ΙΕ έχασε στο χώρο. Φορτωμένος (ο Spartan) με τα γνωστά "ενδύματα" της εταιρίας όσον αφορά την εμφάνιση με μια νέα μηχανή "κάτω από το καπό" (σχεδόν νέα) και με υποστήριξη (επιτέλους) για επεκτάσεις μαζί με τη βοήθεια της προσωπικής ψηφιακής βοηθού Cortana και την καινούρια (και άκρως λειτουργική) "όψη ανάγνωσης" ("reading mode"), ελπίζει ότι θα καταφέρει να τραβήξει την προσοχή μας μακρυά από τον Chrome.

Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του Spartan σε κινητό και μοιάζει πάρα πολύ με την αντίστοιχη έκδοση για επιτραπέζια μηχανήματα. Οι λειτουργίες είναι ίδιες και οι σελιδοδείκτες και η όψη ανάγνωσης το ίδιο. Προς το παρόν θα "συγκατοικεί" με τον προκάτοχό του ΙΕ 11 χωρίς να τον αντικαταστήσει ακόμη, όμως η Microsoft προτείνει το "καρφίτσωμά" του στην Έναρξη (Start Screen) από τη λίστα "Όλες οι Εφαρμογές" (All Apps) για ευκολότερη πρόσβαση.

ired tech news the new windows phone 10 02

Πέρα από το Project Spartan, έχουμε μια ομοβροντία νέων εφαρμογών να δούμε. Οι universal εφαρμογές Outlook Mail και Outlook Calendar που εμφανίστηκαν με τα Windows 10 νωρίτερα αυτό το μήνα, παρουσιάζουν ένα ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης (UI) και πολλές βελτιστοποιήσεις. Υπάρχει τώρα ένας "διακόπτης" (toggle) στην κάθε μία ώστε να καλούμε την άλλη μέσα από το περιβάλλον της πρώτης (και ανάποδα). Επίσης υπάρχουν ρυθμιζόμενες χειρονομίες (gestures) για το Mail, το οποίο απέκτησε και δυνατότητες μορφοποίησης κειμένου - μπορούμε να εισάγουμε πίνακες, εικόνες και στυλ λίστας (bullets).

Τα Μηνύματα (Messaging) έχουν δεχτεί κι αυτά ένα φρεσκάρισμα, καθώς επίσης και τα People (Επαφές), Phone (Τηλέφωνο), και Maps (Χάρτες). Μπορείτε τώρα να γυρίσετε σε επικοινωνία ομιλίας μέσα από την επικοινωνία κειμένου (phone from texting) και οι Χάρτες έχουν αναβαθμιστεί στη universal έκδοση της αντίστοιχης εφαρμογής για PC.

ired tech news the new windows phone 10 03

Άλλη μια νέα λειτουργία (ή μάλλον ανανεωμένη εντελώς) είναι η εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών (App Switcher). Πατώντας και κρατώντας το πλήκτρο Πίσω (back) θα εμφανιστεί μια λίστα των πιο προσφάτων εφαρμογών και τώρα έχει μια διάταξη πλέγματος που υποστηρίζει και πλάγια προβολή (landscape) για μεγάλες συσκευές όπως η Lumia 1520. Και η λίστα αυτή των τελευταίων εφαρμογών, για τους ταχυδακτυλουργούς της πολυδιεργασίας έχει αυξηθεί στις 15.

Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε τη νέα έκδοση να ξέρετε μόνο ότι έχει μια μεγάλη λίστα γνωστών προβλημάτων για την ώρα. Εκτός κι αν αντέχετε τα "σκαμπανεβάσματα" είναι καλύτερα να περιμένετε.

Για όσους έχασαν την πρώτη τους Τεχνική Παρουσίαση, τα Windows Phone 10 έχουν να παρουσιάσουν ένα μεγάλο αριθμό βελτιστοποιήσεων σε σχέση με τα 8.1. Η αναγνώριση φωνής είναι σημαντικά καλύτερη, μπορείτε να ρυθμίσετε όπως θέλετε το υπόβαθρο της οθόνης Έναρξης, το Κέντρο Ενεργειών (Action Center) έχει νέα πλήκτρα για πρόσβαση στο υλικό (π.χ κάμερα) και για Γνωστοποιήσεις και ο Πίνακας Ελέγχου των εφαρμογών και των ρυθμίσεων έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Όλα αυτά υπάρχουν βέβαια στην τελευταία έκδοση.

ired tech news the new windows phone 10 04

Αν τελικά είστε ένα τολμηρός πιονέρος και θέλετε να εξερευνήσετε "νέους κόσμους" θα χαρείτε να μάθετε ότι η λίστα των συμβατών συσκευών έχει αυξηθεί. Οι συσκευές με μικρότερο αποθηκευτικό χώρο έμειναν έξω από τις προηγούμενες αναβαθμίσεις λόγω του διαμερίσματος που χρειαζόταν για την εγκατάσταση, αλλά η ομάδα των προγραμματιστών των Windows δημιούργησε ένα νέο τρόπο, το "partition stitching" προκειμένου να παρακάμψουν αυτό το πρόβλημα.

Άρα αν έχετε την όρεξη για περιπέτειες τι περιμένετε; Πάνω του. Εμείς οι υπόλοιποι λέμε να περιμένουμε την τελική έκδοση.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: