Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mac: Από τα πέτρινα χρόνια στο σήμερα

Mac: Από τα πέτρινα χρόνια στο σήμερα
ired.gr

Mac: Μια μικρή αναδρομή στην πορεία τους στην Ελληνική αγορά

Intro

Mac: Μια πονεμένη ιστορία. Θυμάμαι το 2005 όταν προσπαθούσα να αγοράσω τον πρώτο μου Mac έπρεπε να ψάξω πολύ, πάρα πολύ για να τον βρω. Έπρεπε να προπληρώσω, αλλά και να δώσω το ΑΦΜ μου γιατί η τότε αντιπροσωπεία ακολουθούσε πραγματικά πολύ περίεργες πολιτικές.

Για διαθεσιμότητα σε μεγάλα καταστήματα και άτοκες (ή έστω έντοκες) δόσεις δεν υπήρχε καμία περίπτωση. Είχα τολμήσει να ρωτήσω σχετικά (με περισσή αφέλεια - όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια) και το μόνο που είχα εισπράξει ήταν κάτι - πολύ δυνατά θυμάμαι - γέλια. Πολλά γέλια.

ired mac recursion 01

Ο πρώτος μου Mac: Power Mac G5 (Dual)

Η τότε αντιπροσωπεία είχε αναλάβει τον εξελληνισμό του OSX με μια από τις χειρότερες υλοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Λάθη (που ευτυχώς τα διόρθωνε μετά από παρατηρήσεις των χρηστών) και κυρίως πολύ προβληματική υλοποίηση ως προς την συμβατότητα με πλήθος εφαρμογών. Υπήρχαν εφαρμογές που δεν "έτρεχαν" σωστά με το σύστημα στα Ελληνικά και η πλειοψηφία των χρηστών απλά έβαζε ως γλώσσα συστήματος τα Αγγλικά.

Κείμενα με κόλπα και συμβουλές για Mac τότε δεν υπήρχαν. Υπήρχε μια μικρή αλλά ενεργή και δυναμική κοινότητα χρηστών. Θυμάμαι, με το που ανέφερα σε ένα forum πως σκόπευα να αγοράσω Mac, αμέσως, άγνωστοι σε εμένα άνθρωποι είχαν προσφερθεί για να με βοηθήσουν. Δίναμε ραντεβού σε καφέ (όπου όλοι κοίταζαν το iBook του φίλου - πλέον - περίεργα έως και σαν εξωγήινο μηχάνημα) και αμέσως άνοιγαν οι σακούλες με άπειρα CD Roms "για τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις" όπως μου έλεγαν.

Εντάξει, στον χώρο της γραφιστικής και της επεξεργασίας video τα Mac ήταν γνωστά, αλλά με έντονα πτωτικές τάσεις. Για browser υπήρχε μόνο ο Firefox. O Internet Explorer (για Mac) είχε παρακμάσει και ο Safari ήταν σε βρεφικό στάδιο. Με πολλά πολλά θέματα και γενικότερα προβλήματα συμβατότητας.

iPod - Halo Effect

Ήταν η εποχή που το iPod είχε αρχίσει να έχει (σχετικά) δυναμική παρουσία και στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση η αντιπροσωπεία ευτυχώς, είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική στην αγορά. Mainstream αλυσίδες όπως το Πλαίσιο το έβαλαν στα ράφια τους, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες, αρχικά.

ired mac recursion 02

Το πρώτο μου iPod Mini

Ο κόσμος είχε αρχίσει να μαθαίνει την Apple. Κάποιοι, (όπως εγώ) αγαπήσαμε το iTunes, ακόμα και αν τότε δεν υπήρχαν πλήρεις οδηγοί για αυτό. Κάποιοι άλλοι το μίσησαν - day 1. Πολλοί όμως έμαθαν για την εταιρεία που αναστήθηκε μέσα από τις στάχτες της. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν ο default τρόπος αγοράς και κινήσεις / δράσεις όπως το "wewantapplegreece.com" ξεπρόβαλαν από το πουθενά. Θυμάμαι, είχαμε στείλει και ψήφισμα στην Apple ζητώντας την άμεση ενεργοποίησή της στην αγορά. Ή έστω έναν σωστό εξελληνισμό.

ired mac recursion 03

Ομάδα "WeWantAppleGreece" - παγκόσμιο promo tour!

iPhone - Halo Effect Vol.2

Και κάπου στο 2007, αλλά κυρίως στο 2008 ξεκινάει το μεγάλο μπαμ. Όλοι μιλούσαν για το iPhone. Ναι και στην Ελλάδα! Η Apple άρχισε σιγά σιγά να θεωρείται μια mainstream εταιρεία και στην Ελληνική αγορά. Η τότε αντιπροσωπεία (λίγο πριν την παραδώσει) άρχισε να κλείνει συμφωνίες για διάθεση των Mac σε γνωστές αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και όλοι μπορούσαν να δουν τους πανέμορφους iMac να φιγουράρουν στα ράφια τους.

ired mac recursion 04

Το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε επίσημα στην Ελλάδα (3G)

Outro

Και σιγά σιγά φθάσαμε στο σήμερα. Η νέα αντιπροσωπεία έκανε εμφανώς καλύτερη δουλειά. Και προώθησε καλύτερα το "χαρτοφυλάκιο" των προϊόντων της μέσω της διάθεσής του στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην mainstream αγορά αλλά και μέσω δημιουργίας εξειδικευμένων καταστημάτων που προσέφεραν εξαιρετική εμπειρία αγοράς.

ired mac recursion 05

Ναι, συνέβη στην Αθήνα. Ουρές για εγκαίνια εξουσιοδοτημένου καταστήματος

Πλέον οι Mac είναι mainstream. Επίσης, το OSX κυκλοφορεί απ'ευθείας στα Ελληνικά. Όχι, δεν είναι οι πρώτοι σε πωλήσεις, πόσο μάλλον σε καιρούς κρίσης. Είναι όμως παντού. Τους συναντάμε καθημερινά σε καφέ, σε εκδηλώσεις, στην τηλεόραση, παντού.... Τώρα αν πω πως ομορφαίνει ο τόπος με τα MacBooks που κυκλοφορούν θα είμαι υπερβολικός; Ας είμαι. Ισχύει!

από Kostthem

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status