Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να “ριπάρετε” DVD/Blu-ray στο Mac

Πώς να “ριπάρετε” DVD/Blu-ray στο Mac
ired.gr

Και πώς να προσθέτετε πολλαπλούς υπότιτλους, και γλώσσες ήχου

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε ασχοληθεί με τον υποτιτλισμό ταινιών και τη μεταφορά τους στο iPhone ή το iPad/iPod μας. Σήμερα, θα πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα σας δείξουμε πώς να "κατεβάζετε" (ή να "ριπάρετε" όπως το λέμε) τα πολύτιμα DVD και/ή τα Blue-ray της συλλογής σας στον υπολογιστή σας Mac προκειμένου να έχετε εφεδρικά αντίγραφα, αλλά και να τα μεταφέρετε μετά και στα iPhone ή iPad και iPod που μπορεί να έχετε, για να τις έχετε μαζί σας και να τις βλέπετε όπου θέλετε.

Να ξέρετε ότι έχετε κάθε δικαίωμα από το νόμο να κάνετε εφεδρικά αντίγραφα των ταινιών που έχετε αγοράσει.

Όπως καταλαβαίνετε, για να κάνετε αντίγραφα των ταινιών σας, πρέπει, πέρα από τις ταινίες να έχετε κάποια εξωτερική συσκευή ανάγνωσης DVD τουλάχιστον, δεδομένου ότι στα καινούρια μοντέλα Mac έχουν καταργηθεί τα εν λόγω drives. Αν μάλιστα θέλετε να μεταφέρετε Blue-ray ταινίες, τότε χρειάζεστε τουλάχιστον μια συσκευή Blue-ray reader/DVD recorder.

Από εκεί κι έπειτα, τα προγράμματα που κάνουν αυτούς του είδους την εργασία, θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

1. Handbrake

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα στο χώρο και εντελώς δωρεάν με συνεχείς αναβαθμίσεις. Μόνο για "ριπάρισμα" DVD όμως. Μόλις το εκκινήσουμε, μας ζητάει να το οδηγήσουμε στο δίσκο όπου βρίσκεται η ταινία και αναλαμβάνει έπειτα μόνο του να βρει το σωστό τίτλο (ως γνωστόν στα δισκάκια των DVD βρίσκονται διάφοροι τίτλοι με διαφημιστικά, προσεχώς, απαγορευτικά κλπ). Αφού το εμφανίσει στη λίστα του επάνω αριστερού πεδίου, εμείς μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις.

ired mac how to repair dvd blue ray 01

Κατ' αρχήν, για να μην παιδευόμαστε με ρυθμίσεις που είναι μόνο για εξειδικευμένους γνώστες, πατάμε το πλήκτρο "Toggle Presets" (πάνω δεξιά) για να εμφανιστεί το παράθυρο των Presets, από όπου επιλέγουμε τη συσκευή όπου θα βλέπουμε την ταινία στο εξής. Όπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετές έτοιμες και το μόνο που θα κάνουμε είναι να επιλέξουμε αυτή που θέλουμε και το πρόγραμμα θα επιβάλλει αυτόματα τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για το αρχείο βίντεο. Αν θέλουμε να επιλέξουμε κάποιον άλλο τίτλο, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε το πλήκτρο "Title".

ired mac how to repair dvd blue ray 02

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το σημείο αποθήκευσης του αρχείου που θα εξαχθεί πατώντας το "Browse" (άκρη δεξιά), όπου θα ανοίξει παράθυρο του Finder και θα επιλέξουμε πού θέλουμε να αποθηκευτεί η ταινία μας. Κατόπιν επιλέγουμε την ετικέτα "Audio" (στη μέση δίπλα στη Video) για να επιλέξουμε το ή τα ηχητικά κανάλια που θέλουμε.

ired mac how to repair dvd blue ray 03

Στη συνέχεια πατάμε την ετικέτα "Subtitles" για να επιλέξουμε υποτίτλους (αν θέλουμε και υπάρχουν, περισσότερους του ενός).

ired mac how to repair dvd blue ray 04

Τέλος, με την ετικέτα "Chapters" επιλέγουμε τα τμήματα (κεφάλαια) της ταινίας που θέλουμε να εξάγουμε, σε περίπτωση που δεν τη θέλουμε ολόκληρη.

ired mac how to repair dvd blue ray 05

Αφού είμαστε ικανοποιημένοι με τις επιλογές μας, πατάμε το πλήκτρο "Start" (δεύτερο επάνω αριστερά) για να ξεκινήσει η κωδικοποίηση, που μπορεί να πάρει αρκετή ώρα.

Ένα μειονέκτημα του προγράμματος είναι ότι μερικές φορές δε "σπάει" όλα τα κλειδώματα των δίσκων DVD που υπάρχουν. Έτσι, κάποια νεότερα κλειδώματα δεν αναγνωρίζονται με αποτέλεσμα να μας εμφανίζεται στην λίστα των τίτλων ένας μεγάλος αριθμός από πανομοιότυπους τίτλους της κυρίως ταινίας (πάνω από 20) με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε ποιος είναι ο σωστός προς επιλογή και εξαγωγή. Αν μάλιστα επιλέξουμε κάποιον, θα δούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ταινία με ανακατεμένα "κεφάλαια" που δεν έχει κανένα λογικό ειρμό.

Αν πέσετε σε τέτοια περίπτωση, διαβάστε παρακάτω...

2. Mac DVD Ripper Pro 5 (MDRP 5)

Το Mac DVD Ripper Pro 5 (MDRP 5), είναι το απόλυτο πρόγραμμα για DVD ripping (δυστυχώς μόνο για DVD και αυτό). Δεν είναι δωρεάν, κοστίζει 50€ (αυτό τον καιρό σε προσφορά 25€), αλλά τα αξίζει τα λεφτά του καθώς δεν υπάρχει κλείδωμα που να μην το "τρώει για πρωινό".

Εκκινώντας το και, αφού έχουμε εισάγει ένα δίσκο DVD, θα τον αναγνωρίσει και θα μας εμφανίσει στο κυρίως παράθυρό του τον τίτλο της ταινίας δίπλα στην ετικέτα "Video".

ired mac how to repair dvd blue ray 06

Αν λοιπόν εμείς πέσουμε στην περίπτωση που αναφέραμε παραπάνω όπου στην αναδυόμενη λίστα των τίτλων εμφανίζεται ένα πλήθος από ίδιους τίτλους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε το πλήκτρο "Select with Player" που είναι στα δεξιά. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο προεπισκόπησης όπου μπορούμε να δούμε ποιος είναι ο σωστός τίτλος πατώντας να παίξουν ένας-ένας και να επιλέξουμε τον σωστό.

Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο απ' ότι φαίνεται, γιατί ο σωστός φαίνεται πολύ γρήγορα, από την αρχή κιόλας (συμβουλή: συνήθως ο σωστός είναι αυτός που το πρόγραμμα έχει ήδη επιλέξει από μόνο του).

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνει το πρόγραμμα πατώντας την αναδυόμενη λίστα που είναι πάνω από όλες. Οι επιλογές μας είναι:

1. All videos menus and bonuses, δηλαδή τα πάντα

2. Full disk image, δηλαδή ένα ενιαίο αρχείο με όλο το δίσκο

3. Full disk image and burn a copy, το παραπάνω μαζί με ένα αντίγραφο σε κενό δίσκο που θα εισάγουμε

4. Rip and convert, το "ριπάρισμα" που παράγει μόνο την ταινία έτοιμη για μεταφορά σε άλλη συσκευή, ή στον υπολογιστή

5. Mount unencrypted (Fairmount), μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε το δίσκο στον υπολογιστή μας (με το DVD player) χωρίς όλα τα εκνευριστικά προκαταρκτικά που αλλιώς θα έπρεπε υποχρεωτικά να παρακολουθήσουμε

ired mac how to repair dvd blue ray 07

Αφού επιλέξουμε το "4" για "ριπάρισμα", έχουμε τις εξής επιλογές:

  • Audio, όπου επιλέγουμε το κανάλι ήχου (γλώσσα ομιλιών).

ired mac how to repair dvd blue ray 08

  • 2nd Audio, αν θέλουμε και δεύτερο κανάλι ήχου

ired mac how to repair dvd blue ray 09

  • Subtitle, Για να επιλέξουμε υπότιτλους (μόνο ένα σετ επιτρέπεται)

ired mac how to repair dvd blue ray 10

Τέλος με το πλήκτρο "Destination", επιλέγουμε το πού θα αποθηκευτεί η ταινία μας.

Αν τελικά θέλετε να "ριπάρετε" Blue-Ray, διαβάστε παρακάτω...

3. LeawoBlurayRipper

Τη Leawo ίσως τη θυμάστε από το προηγούμενο άρθρο μας για τους υπότιτλους. Είναι η εταιρία που έχει το πρόγραμμα Video Converter που είναι και το καλύτερο για πολλά είδη μετατροπών. Και πάλι λοιπόν, έχει ένα πρόγραμμα που είναι εξίσου εξαιρετικό και κάνει για το "ριπάρισμα" DVD αλλά και κυρίως Blue-Ray δίσκων, μιας και αυτό είναι το ζητούμενο εδώ.

Το πρόγραμμα δεν είναι δωρεάν, αλλά στοιχίζει ~45€ και θα το βρείτε στο δικτυακό τόπο της εταιρίας. Με ένα περιβάλλον που μοιάζει πολύ με αυτό του Video Converter, το LeawoBlurayRipper, μας βοηθάει εύκολα και αποτελεσματικά να μεταφέρουμε μια ταινία στον υπολογιστή μας (και από εκεί, όπου αλλού θέλουμε).

Εκκινώντας την εφαρμογή, και αφού έχουμε εισάγει ένα δίσκο Blue-Ray, θα συναντήσουμε το κεντρικό παράθυρο του προγράμματος, όπου μπορούμε, είτε να σύρουμε με το ποντίκι το εικονίδιο του δίσκου από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή στο παράθυρο του προγράμματος, είτε να πατήσουμε το πλήκτρο με το δισκάκι και το "+" για να ανοίξει παράθυρο του Finder, από όπου θα οδηγήσουμε το πρόγραμμα στο drive όπου βρίσκεται η ταινία μας.

ired mac how to repair dvd blue ray 11

Αμέσως θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα μας ζητήσει να επιλέξουμε τον τρόπο αναγνώρισης του δίσκου. Το αφήνουμε στη "Special Mode" για σιγουριά και επιλέγουμε το αντίθετο μόνον αν δεν αναγνωριστεί ο δίσκος σωστά (σχεδόν ποτέ).

ired mac how to repair dvd blue ray 12

Στη συνέχεια εμφανίζεται το παράθυρο που μας δείχνει τους τίτλους που βρήκε το πρόγραμμα μέσα στο δίσκο και επιλέγουμε αυτόν που αντιστοιχεί στην ταινία (φαίνεται από τη χρονική διάρκεια δίπλα του, που πάντα είναι η μεγαλύτερη).

ired mac how to repair dvd blue ray 13

Πατώντας "ΟΚ" (κάτω δεξιά) μεταφερόμαστε στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής όπου φαίνεται ο επιλεγμένος τίτλος (ή τίτλοι, αν επιλέξαμε περισσότερους στο προηγούμενο βήμα) και μπορούμε να επιλέξουμε υποτίτλους πατώντας το πλήκτρο "Subtitle" και κανάλι ήχου πατώντας το πλήκτρο που είναι δίπλα (συνήθως δείχνει το όνομα του ηχητικού καναλιού που έχει ήδη επιλεγεί).

ired mac how to repair dvd blue ray 14

ired mac how to repair dvd blue ray 15

Στο τέλος πατάμε το στριφογυριστό βελάκι στο κάτω δεξιό άκρο του παραθύρου για να αρχίσει η διαδικασία εξαγωγής. Η ταινία θα αποθηκευτεί αυτόματα στο φάκελο των ταινιών του χρήστη (Movies), φάκελο που αυτόματα φτιάχνει το πρόγραμμα (/com.leawo.blurayripper). Αν θέλετε να αλλάξετε προορισμό, μπορείτε να το κάνετε από τις Ρυθμίσεις του προγράμματος.

ired mac how to repair dvd blue ray 16

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status