Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει διακόπτης ON/OFF για το μυαλό μας

Υπάρχει διακόπτης ON/OFF για το μυαλό μας
ired.gr

 Αν είσαι «εγκεφαλικός τύπος», μπορείς να κάνεις κι ένα διάλειμμα, πατώντας το OFF, λένε οι επιστήμονες.

Συνηθίζουμε να λέμε πως «όλα είναι στο μυαλό μας». Αν θέλουμε πατάμε ένα κουμπί, ακούμε την εσωτερική μας φωνή και νιώθουμε αμέσως καλύτερα. Τώρα, το υπογράφουν και οι επιστήμονες αφού ανακάλυψαν διακόπτες ON/OFF στον εγκέφαλό μας που ρυθμίζουν μια σειρά καθημερινών αντιδράσεών μας.

Υπάρχει λόγος που νιώθεις χάλια τις Δευτέρες

Δίψα

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το κέντρο ελέγχου για τη δίψα βρίσκεται στον υποθάλαμο, μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει μια σειρά από τις βασικές μας λειτουργίες όπως η πείνα, η σεξουαλική ορμή και η θερμοκρασία. Όμως πρόσφατα, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Columbia, σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, εντόπισαν τμήματα νευρώνων που ελέγχουν την παρόρμηση για την ενυδάτωση. Με τη χρήση μιας διαδικασίας, ανα κάλυψαν ότι όταν ενεργοποιείται το πρώτο νεύρο προκαλείται έντονη ανάγκη για ενυδάτωση. Ένω όταν «ανάβει» ο άλλος διακόπτης, η ανάγκη για νερό μειώνεται, ακόμη ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος.

ired diafora brain on off 01

Μπορείς να ζωγραφίσεις από μνήμης το μηλαράκι της Apple

Πείνα

Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανακάλυψαν ότι όταν ενεργοποιούνται τα νεύρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την επιθυμία μας για φαγητό, ο οργανισμός θέλει να τρώει συνέχεια φαγητό, ακόμη κι αν το στομάχι είναι γεμάτο. Όταν απενεργοποιούνταν, τα ποντίκια του πειράματος αγνοούσαν το φαγητό, ακόμη κι αν πέθαιναν της πείνας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών.

ired diafora brain on off 02

Συνείδηση

Στο Πανεπιστήμιο George Washington, μια ομάδα ερευνητών «έκλεισε» κατά λάθος το διακόπτη κατά τη διάρκεια ενός τεστ σε μια γυναίκα που έπασχε από επιληψία. Η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της αλλά δεν λιποθύμισε. Αντιθέτως, έμεινε ακίνητη χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί σε ερεθίσματα. Όταν η διέγερση σταμάτησε, δεν είχα καμία ανάμνηση του γεγονότος.

ired diafora brain on off 03

Ποιοί είναι οι πιο εκνευριστικοί θόρυβοι στον κόσμο

Πόνος

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μας βοηθάνε να ξεπεράσουμε τον πόνο αλλά πολλές θεραπείες συνοδεύονται με παρενέργειες . Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Saint Louis πιστεύουν ότι έχουν βρει ένα τρόπο για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε βλάβη των νεύρων, ενεργοποιώντας έναν νευρικό υποδοχέα, χωρίς χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

ired diafora brain on off 04

Κακές συνήθειες

Αν τρώτε τα νύχια σας ή κάνετε «κρακ» τα δάκτυλά σας και δεν ξέρετε πώς να κόψετε τις κακές αυτές συνήθειες, άλλη μια ομάδα επιστημόνων δουλεύει για εσάς. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι με την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων του εγκεφάλου μπορούν να εξαλειφθούν παλιές ή να δημιουργηθούν νέες συνήθειες.

ired diafora brain on off 05

Βία

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προσπάθησαν να μειώσουν την ανθρώπινη παρόρμηση για βία.Επικεντρώθηκαν στον υποθάλαμο για να εξετάσουν τους νευρώνους που παίρνουν φωτιά κατά τη διάρκεια σωματικής βίας. Ενεργοποιώντας τους έφτιαξαν ένα στρατό από άγρια ποντίκια που επιτίθονταν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Φιμώνοντας αυτά τα νεύρα, μπορούσε όμως να τα ηρεμήσει και να καταστείλει τις βίαιες παρορμήσεις τους.

ired diafora brain on off 06

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status