Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπάντεχες επιπτώσεις της τεχνολογίας στο σώμα και την υγεία μας

Αναπάντεχες επιπτώσεις της τεχνολογίας στο σώμα και την υγεία μας
ired.gr

Ενημερωθείτε και προλάβετε τραυματισμούς και πόνους από τη χρήση των tech συσκευών σας

H επαφή με την τεχνολογία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στη ζωή μας. Αναμφίβολά κερδίζουμε πολλά διά μέσου των αγαπημένων μας συσκευών που έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα.

Όμως υπάρχουν και τα μειονεκτήματα. Περισσότερο βέβαια έχουν να κάνουν με την χρήση που κάνουμε, παρά με αυτά τα ίδια τα προϊόντα. Προσοχή στους φανατικούς χρήστες, καλό είναι να αναγνωρίσουν σύντομα τυχόν συμπτώματα και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ο Dr.Google γίνεται αξιόπιστος σύμβουλος υγείας

Κάποιες από τις ενοχλήσεις που παρουσιάζουμε αποτελούν καινούργιο και άγνωστο πεδίο για κάποιους ορθοπεδικούς και παθολόγους (ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας), οπότε είναι πιθανό να κάνετε τη διάγνωση ακόμα και πριν από τον οικογενειακό σας γιατρό!

Παρουσιάζουμε μια λίστα με τις κυριότερες «τεχνολογικές ασθένειες» της εποχής μας.

1. Gorilla arm- Το μπράτσο του γορίλα

Δεν πρόκειται για μια αναγνωρισμένη πάθηση, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται από την άφιξη των συσκευών με οθόνη αφής στα μέσα των '80s. Δηλώνει την κούραση και την ενόχληση που νιώθουμε, όταν για πολύ ώρα το χέρι μας βρίσκεται μπροστά μας και κάνει μικρές κινήσεις πάνω στην οθόνη. Δεν είναι ιδιαιτέρως σοβαρό αλλά σίγουρα είναι δυσάρεστο ως αίσθηση.

ired tech news tech illnesses 01

2.Smartphone Thumb-BlackBerry Thumb-iPhone Thum-Nintendinitis

Όλες οι παραπάνω ασθένειες αναφέρονται σε τραυματισμούς που προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη κίνηση του αντίχειρα στους gamers και texters. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως χρόνια τενοντίτιδα ή σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Ακόμα και το συνεχές scrolling στην οθόνη του smartphone μπορεί να οδηγήσει στη συγκεκριμένη βλάβη στους ιστούς του αντίχειρα.

Apple Research Kit:Πώς θα βοηθήσει στην ιατρική έρευνα

ired tech news tech illnesses 02

3. iPad Shoulder

Πολλοί σχετιζόμενοι με την τεχνολογία τραυματισμοί οφείλονται στην κακή στάση του σώματος. Ένας από αυτούς είναι η iPad Shoulder. Αφορά πόνο στον αυχένα ή /και στον ώμο που δημιουργείται όταν κρατάμε αγκαλιά το tablet μας επί ώρες καθημερινά.

ired tech news tech illnesses 03

4. Text neck

Σε αυτή την περίπτωση οι εφημερίδες έχουν υπερβάλει σε μεγάλο βαθμό μιλώντας για χιλιάδες ασθενείς που επισκέπτονται τους γιατρούς τους με τενοντίτιδες από την σύνταξη μηνυμάτων στο κινητό. Ωστόσο το text neck συνδέεται με το laptop shoulder καθώς αφορά οσφυαλγίες και πόνους στο λαιμό και τους ώμους.

ired tech news tech illnesses 04

5.PlayStation παλμική ιδρωταδενίτιδα (Playstation rash)

Το Playstation rash είναι δερματολογικό πρόβλημα που διαγνώσθηκε για πρώτη φορά σε ένα 12χρονο κορίτσι στην Ελβετία, το οποίο βρέθηκε με σοβαρές βλάβες στο δέρμα των χεριών. Τελικά η αιτία ήταν η ακραία μεγάλη χρήση του PlayStation το οποίο σταδιακά δημιούργησε τραύματα στα χέρια της. Σφίγγοντας πολύ δυνατά επί ώρες το χειριστήριο είναι πιθανό να αποκτήσουμε δερματίτιδες που θα μας ταλαιπωρήσουν για καιρό.

ired tech news tech illnesses 05

Εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια;Δείτε πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε

6. Ξηροφθαλμία-Πόνος στα μάτια

Ενοχλήσεις στα μάτια μας από τη χρήση υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο που αποκαλείται επιστημονικά Computer vision syndrome(CVS). Αυτό αφορά σχεδόν όλους μας καθότι πλήττει το 90% των ανθρώπων που περνούν παραπάνω από 3 ώρες την ημέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους. Πονοκέφαλοι, ερεθισμοί στα μάτια, ξηροφθαλμία είναι συνηθισμένα συμπτώματα. Η θεραπεία; Συχνά διαλείμματα και κατάλληλα φίλτρα οθόνης.

ired tech news tech illnesses 06

7.Ναυτία του διαδικτύου (Cybersicness)

Το αίσθημα ναυτίας που δημιουργείται έχει να κάνει με τη δυσκολία να συγχρονιστούν τα μάτια μας με την γρήγορη κίνηση μιας τρισδιάστατης εικόνας. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της οθόνης, τόσο συχνότερα νιώθουμε θολούρα στα μάτια, ζάλη ή ακόμα και πόνο.

ired tech news tech illnesses 07

8.Σύνδρομο ψεύτικης δόνησης

Εδώ περνάμε σε πιο ψυχολογικής φύσης προβλήματα και το σύνδρομο της δόνησης είναι ένα από αυτά. Έχει συμβεί στους περισσότερους πάντως, να αναζητήσουμε το κινητό στην τσέπη γιατί πιστεύουμε ότι κάποιος μας καλεί! Παιχνίδια του μυαλού είναι αυτά, αρκεί να ξεκολλήσουμε από την ψευδαίσθηση ότι το κινητό μας δονείται κάθε 5 λεπτά.

ired tech news tech illnesses 08

9.Nomophobia

Ή αλλιώς η φοβία του να μείνουμε χωρίς κινητό (no-mobile-phone-phobia). Περισσότερο αναφέρεται στο μεγάλο άγχος που δημιουργείται σε κάποιους χρήστες αν τυχόν το κινητό δεν βρίσκεται κοντά τους. Δεν το κλείνουν ποτέ και γενικά είναι αρκετά εξαρτημένοι απ' αυτό. Πρόκειται για στρεσογόνο κατάσταση για την οποία ίσως χρειαστεί και η βοήθεια ψυχολόγου.

ired tech news tech illnesses 09

Αν αισθάνεστε νευρικότητα μακριά από το iPhone σας,ενημερωθείτε αναλυτικά ΕΔΩ

από Persi

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status