Κάνε το smartphone σύμμαχο ευφυΐας και όχι τεμπελιάς!

Κάνε το smartphone σύμμαχο ευφυΐας και όχι τεμπελιάς!
ired.gr

 Ένα smartphone μπορεί να σε κάνει τεμπελιάσεις.

Τα Smartphones έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Μας επιτρέπουν να είμαστε σε επαφή με τους γύρω μας, να βρίσκουμε κάθε τι που αναζητάμε με ένα απλό άγγιγμα της οθόνης. Όμως μήπως βασιζόμαστε υπερβολικά σε αυτά για το κάθε τι;

Γινόμαστε ολοένα και πιο «τεμπέληδες» και δεν εξασκούμε το μυαλό μας όσο θα έπρεπε. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Waterloo που δημοσιεύτηκε σε επιστημονική εφημερίδα (Computers in Human Behavior), δείχνει ότι όσοι έχουν αυξημένη διαίσθηση - βασίζονται δηλαδή στο ένστικτό τους κατά τη λήψη αποφάσεων - συχνά χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης της συσκευής τους ακόμα και όταν η δική τους ευφυΐα θα ήταν αρκετή.

Με άλλα λόγια, τα smartphones σε κάποιους από εμάς έχουν επίδραση.... πνευματικής μαλθακότητας. Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης, οι χρήστες συχνά δεν θέλουν να καταβάλουν προσπάθεια και προτιμούν να αναζητήσουν στον κινητό τους ακόμα και πληροφορίες που ήδη γνωρίζουν.

Εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια:Δείτε συμπτώματα και λύσεις ΕΔΩ

ired tech news smartphones make us lazy 01

Αν αναγνωρίζετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια πνευματικής... ραστώνης, ακολουθήστε τις συμβουλές μας και μείνετε smart όσο και τα κινητά σας!

1.Σταματήσατε να απομνημονεύετε τηλέφωνα.

Τέλος η εποχή που ξέραμε απ' έξω 5 ή και 10 τηλέφωνα στενών μας φίλων ή συγγενών. Πλέον βασιζόμαστε εξ' ολοκλήρου στη λίστα επαφών του κινητού μας.

Συμβουλή: Να προσπαθήσετε να απομνημονεύσετε τουλάχιστον 10 τηλεφωνικούς αριθμούς φίλων σας. Δείτε το σαν ένα πιο χρήσιμο τεστ μνήμης σε σχέση με το να λύσετε ένα βαρετό σταυρόλεξο. Δεν παύει να αποτελεί μια άσκηση του μυαλού μας.

2.Δεν κάνετε πλέον ούτε έναν απλό υπολογισμό.

Είτε θέλουμε να υπολογίσουμε την έκπτωση που μας παρέχει ένα κατάστημα, είτε να πληρώσουμε το ποσοστό που μας αναλογεί μετά από ένα γεύμα με την παρέα μας, καταφεύγουμε σε ένα από τα πιο εύχρηστα εργαλεία του smartphone μας: την αριθμομηχανή.

Συμβουλή: Μην πιάνετε το τηλέφωνό σας κάθε φορά που χρειάζεται να κάνετε μια απλή διαίρεση. Κάνετε την πράξη πρώτα στο μυαλό μας και μετά επαληθεύστε το αποτέλεσμα στην αριθμομηχανή. Συνήθως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να έχετε το αποτέλεσμα της πράξης σε 1 κλάσμα του δευτερολέπτου.

ired tech news smartphones make us lazy 02

Δείτε ΕΔΩ ποιες εφαρμογές πρέπει να έχετε στο iPhone σας

3.Σχεδόν ξεχάσατε την σωστή ορθογραφία λέξεων.

Η αυτόματη διόρθωση είναι εξαιρετικό εργαλείο. Ξεκούραστα και γρήγορα γράφουμε σωστά. Όμως μήπως το παρακάνουμε; Σχεδόν έχουμε εξαρτηθεί από το Τ9. Καμία φορά δεν προλαβαίνει καν ο εγκέφαλός μας να επεξεργαστεί τη λέξη και την ορθογραφία της. Έχει γραφτεί στην οθόνη του κινητού μας και έχει αποσταλεί σωστή η λάθος στον παραλήπτη. (Είναι βέβαια ξεκαρδιστικό ορισμένες φορές το αποτέλεσμα ενός κορέκτορα που έγραψε τα δικά του!)

Συμβουλή: Απενεργοποιήστε την αυτόματη διόρθωση στο smartphone σας. Δείτε τι θα συμβεί. Αυτό θα σας αναγκάσει να επιβραδύνετε το γράψιμο και να σκεφτείτε παραπάνω τη σωστή ορθογραφία αλλά και το πόσο εξαρτημένοι ήσασταν από τον ηλεκτρονικό «δακτυλογράφο» σας.

ired tech news smartphones make us lazy 03

4.Βαριέστε γρήγορα;

Ας το παραδεχτούμε. Πολλές φορές βαριόμαστε σε λίγα δευτερόλεπτα ένα βιντεάκι που ανοίξαμε και σε λίγες αράδες το άρθρο που μας κίνησε την προσοχή. Τα παρατάμε και ψάχνουμε άλλο, κι άλλο, κι άλλο... Μετά από μισή ώρα έχουμε μισοδιαβάσει 5 άρθρα και μισοδεί 5 βίντεο.

Συμβουλή: Όταν ανοίγουμε ένα άρθρο που μας ενδιαφέρει προσπαθούμε να το διαβάσουμε μέχρι τέλους (το παρόν δεν εξαιρείται κι έφτασες μέχρι εδώ... συγχαρητήρια!). Το ίδιο κάνουμε και με ένα βίντεο της αρεσκείας μας. Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα.

5.Χάνετε την επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο.

ired tech news smartphones make us lazy 04

Έχει συμβεί σε όλους. Περπατάμε, πίνουμε καφέ, περιμένουμε στη στάση του λεωφορείου με το smartphone μας στο χέρι. Ακραίο αλλά αληθινό, σε πρόσφατη έρευνα 1 στους 10 παραδέχτηκε ότι το έχει χρησιμοποιήσει και κατά τη διάρκεια του sex. Γενικότερα χάνουμε την επαφή με το περιβάλλον, δεν παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας.

Συμβουλή: Ισορροπημένη χρήση του smartphone μας με αθόρυβη λειτουργία όταν βγαίνουμε για καφέ με φίλους. Θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε καλύτερα το νέο κούρεμα της φίλης μας ή το χαρούμενο βλέμμα του φίλου μας που έχει καλά νέα. Και επιτέλους ας το ξεχάσουμε όταν οδηγούμε.

Δείτε εδώ; πως 1 στους 5 οδηγούς εξακολουθούν το text and drive παρά την μεγάλη επικινδυνότητα.

ired tech news smartphones make us lazy 05

6.Δεν κοιμάστε πολύ ή δεν κοιμάστε καλά.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως το να έχετε το smartphone σας δίπλα στο κρεβάτι σας, επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου. Όλοι ξέρουμε πως η ύπαρξη του κινητού δίπλα μας είναι ένας πειρασμός καταστροφικός για την χαλάρωση πριν τον ύπνο.

Συμβουλή: Εδώ η συμβουλή είναι απλή και αναμενόμενη: Φορτίστε το κινητό σας εκτός δωματίου ή έστω όχι κοντά σας. Ή έστω όχι ανοιχτό!

Δείτε ΕΔΩ γιατί είναι κακή συνήθεια το κινητό δίπλα στο κρεβάτι.

από Persi

Δείτε περισσότερα: