10 Gadgets/τεχνολογίες υπό εξαφάνιση!

10 Gadgets/τεχνολογίες υπό εξαφάνιση!
ired.gr

 10 gadgets/τεχνολογίες που τείνουν να εκλείψουν από την αγορά αφού αντικαταστάθηκαν από νέες τεχχνολογίες

Πώς θα ήταν τα παραμύθια των παιδιών αν δεν υπήρχαν τα λιοντάρια, οι τίγρεις και τα δελφίνια; Κι όμως υπάρχει φόβος να μείνουν μόνο στις σελίδες των παιδικών βιβλίων αφού είναι πολλά τα ζώα που βρίσκονται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για μια σειρά προϊόντων που μπήκαν στην λίστα των υπό εξαφάνιση gadgets επειδή η τεχνολογία τα προσπέρασε και τα έκανε vintage ευκαιρίες στο ebay.

Ξυπνητήρια

ired tech endangered gadgets 01

Σε πρόσφατο άρθρο μας σας συμβουλέψαμε να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να χρησιμοποιείτε τα κλασικά ξυπνητήρια αντί του κινητού σας. Η μοντέρνα κουλτούρα τα έχει διώξει από τις κρεββατοκάμαρες, αν και έχει τόσα υπέρ: δεν χρειάζεται να το φορτίζεις συνεχώς, λειτουργεί με μπαταρία κι αν σε εκνευρίσει ο ήχος του το πρωί, μπορείς άνετα να το πετάξεις στον τοίχο.

Πολύ κακή αποδεικνύεται η συνήθεια να ξυπνάμε με το κινητό μας

Κομπιουτεράκια

ired tech endangered gadgets 02

«Δεν θα έχεις παντού μαζί σου ένα κομπιουτεράκι», μας έλεγαν οι καθηγητές στο σχολείο την ώρα των μαθηματικών. Πόσο λάθος έκαναν! Σήμερα όλες οι συσκευές κινητών και οι υπολογιστές έχουν ένα ενσωματωμένο κομπιουτεράκι, βοηθώντας σας να βρείτε την τετραγωνική ρίζα του 567 σε δευτερόλεπτα.

Videoclub

ired tech endangered gadgets 03

Τη δεκαετία του '80, τα βιντεοκλαμπ ξεφύτρωναν παντού σαν μανιτάρια και όλοι τρέχανε να γίνουν μέλη για να προμηθευτούν βιντεοκασέτες με ελληνικές και αμερικάνικες ταινίες. Μάλιστα, αρκούσαν οι προτάσεις του ιδιοκτήτη για το «ποιά ταινία να πάρω», αφού δεν διαβάζαμε τις κριτικές στο imdb.com. Σήμερα με την συνδρομητική τηλεόραση, τα dvds, τα torrents αλλά και τo online streaming ταινιών, οι κασέτες του τότε πιάνουν σκόνη στο πατάρι.

Επιστροφή στο μέλλον με τα torrents

Φαξ

ired tech endangered gadgets 04

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει «στείλτο μου με φαξ» μην τον κοιτάξετε περίεργα. Οι αυτόνομες μηχανές του φαξ ή της τηλεομοιοτυπίας κυριαρχούσαν στα γραφεία πριν από 20 χρόνια. Χρειαζόντουσαν χαρτί, μελάνι και ένα τηλεφωνικό δίκτυο για να μεταδώσουν κείμενα ή φωτογραφίες. Και μετά ήρθαν τα scanner, τα email και γενικά η τεχνολογία που στηρίζεται στο internet και τα εξοστράκισαν από την αγορά.

Μαγνητόφωνα

ired tech endangered gadgets 05

Τα μαγνητόφωνα που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι δημοσιογράφοι για τις συνεντεύξεις τους έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα καταστήματα. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε το γιατί! Δεν είναι ότι ο καθένας μας έχει μια συσκευή με ενσωματωμένο μικρόφωνο στην τσέπη του που μπορεί να ηχογραφεί με το πάτημα ενός κουμπιού, να αποθηκεύει το ηχητικό αρχείο και να το αποστέλλει αυτόματα. Α, για ένα λεπτό....

Netbooks

ired tech endangered gadgets 06

Με την έλευση των tablets, οι ειδικοί είχαν προβλέψει την εξαφάνιση των netbooks, που αποτέλεσαν μια εξαιρετική εναλλακτική έναντι των laptops, λόγω της τιμής τους και της σχετικά εύκολης φορητότητας τους.

Gps

ired tech endangered gadgets 07

Όταν εκνευριζόσασταν με την κοπέλα του Gps που επέμενε να στρίψετε δεξιά, ενώ δεν υπήρχε καν δρόμος στα δεξιά, είχατε προβλέψει τη στενή σχέση που θα είχατε με τη Siri; Με την ίδια τεχνολογία στο κινητό σας, η αλήθεια είναι ότι δεν μπαίνετε πια εύκολα στον πειρασμό να αγοράσετε μια ξεχωριστή συσκευή που προσδιορίζει τη θέση σας μέσω δορυφόρου και σας οδηγεί στον προορισμό σας.

Nokia Here Maps για iPhone

Τηλεοράσεις crt

ired tech endangered gadgets 08

Θα βρείτε πολλές τέτοιες τηλεοράσεις στις μικρές αγγελίες ή στα ...σκουπίδια. Πλέον δεν κατασκευάζονται και μάλιστα είχαν κατηγορηθεί λόγων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εξέπεμπαν. Αν έχετε μία στην αποθήκη, μπορείτε να την πάτε για ανακύκλωση ή να την πουλήσετε σε συλλέκτες.

Δισκέτες

ired tech endangered gadgets 09

Μπορεί να βάλετε τα γέλια όταν ακούσετε ότι μια δισκέτα, το φορητό μέσο αποθήκευσης δεδομένων των 90's είχε χωρητικότητα 1.4 ΜΒ, δηλαδή δεν χωρούσε ούτε ένα ολόκληρο mp3, ούτε καν μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής δισκετών ήταν η Sony, που το 2011 σταμάτησε την κυκλοφορία τους.

Φιλμ

ired tech endangered gadgets 10

Όταν κυκλοφορούσαν κατά κόρο οι φωτογραφικές μηχανές με φιλμ, η εκτύπωση των φωτογραφιών έκρυβε πολλές εκπλήξεις. Κανείς δεν ήξερε καν τι ακριβώς είχε τραβήξει. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδιανόητο σήμερα αλλά η αλήθεια είναι ότι η γοητεία του φιλμ και του σκοτεινού θαλάμου είχε άλλη αίγλη.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: