Xbox One vs PS4: Ποιος είναι ο νικητής;

Xbox One vs PS4: Ποιος είναι ο νικητής;
ired.gr

 Συγκρίνουμε τους δύο αιώνιους αντιπάλους, ποιος είναι ο καλύτερος για να τους εμπιστευθείτε τα χρήματα και την οικιακή σας ψυχαγωγία;

Έτσι λοιπόν, αποφασίσατε ότι θέλετε να κάνετε το άλμα προς την κονσόλα επόμενης γενιάς. Και πιθανό είναι ότι θα έχετε κάποιες απορίες ή θα έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ο συνεχής ορυμαγδός μεταξύ των οπαδών των δύο κονσολών (κάτι σαν μάχη μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού ή οπαδών της Apple ενάντια σε οπαδούς της; Microsoft).

Και αν συνυπολογίσουμε το ότι τα δύο συστήματα έχουν εμπλουτιστεί αρκετά από την ημερομηνία της πρώτης παρουσίασής τους στα τέλη του 2013, ο άγριος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εταιριών, τα παιχνίδια και εφαρμογές που η κάθε μια υποστηρίζει κατ' αποκλειστικότητα, και η τιμολογιακή πολιτική των δύο εταιριών που μεταβάλλεται αναλόγως την εποχή, τότε έχουμε σίγουρο το δίλημμα.

Και ναι, η Sony μπορεί να έχει πουλήσει περισσότερες κονσόλες ως τώρα, αλλά και η Microsoft από τη μεριά της καλύπτει ταχύτατα τη διαφορά - και τα καλύτερα έπονται. Και, όπως και να έχει, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία όπου η μία κονσόλα υπερέχει της άλλης, οπότε αποφασίσαμε κι εμείς να σας κάνουμε μια λεπτομερή παρουσίαση, μήπως και κάνουμε το δίλημμα ευκολότερο στη λύση.

Επιλογή παιχνιδιών και επιδόσεις

ired tech xbox one vs ps4 01

Και το Xbox One και το PS4, προσφέρουν περισσότερους από 100 μοναδικούς τίτλους, τον καθένα με τις δικές του αποκλειστικότητες. Αν και στο PS4 έχουμε τίτλους όπως τα The Last of Us: Remastered και Bloodborne, στο Xbox One γέρνει επικλινδυνα η πλάστιγγα με τίτλους όπως Sunset Overdrive, Titanfall, και Forza Horizon 2 (καθώς και το πολύ-αναμενόμενο Halo Nightfall). Από την άλλη, στο PS4 έχουμε μεγαλύτερο εύρος τίτλων indie όπως τα Resogun, Hotline Miami 2, και το πολλά υποσχόμενο Abzû, κάνοντάς το έτσι πιο επιθυμητό στους φαν των παλαιών retro-based platformers, με πρωτότυπο σενάριο. Το ποιο είδος παιχνιδιών σας αρέσουν περισσότερο, είναι οπωσδήποτε θέμα προσωπικού γούστου.

Όσον αφορά την εμπειρία, το PS4 παρουσιάζεται οριακά καλύτερο όταν έχουμε να κάνουμε κυρίως με τίτλους cross-platform (που υπάρχουν δηλαδή σε διάφορα συστήματα) όπως τα Destiny και Evolve. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το PS4 έχει καλύτερα γραφικά (οριακά) από το Xbox One, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη καθαρότητα και συνέχεια και με ανάλυση 1080p όπου αυτό είναι δυνατό. Το Xbox One από τη μεριά του, τείνει να κάνει upscale στα γραφικά, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει τους videophile, και ίσως όχι μόνο αυτούς. Άρα τελικά η σύγκριση είναι οριακή και περισασότερο στα χαρτιά.

Νικητής: PlayStation 4 (οριακά)

Εφαρμογές

ired tech xbox one vs ps4 02

Και οι δύο κονσόλες έχουν κατασκευαστεί υπολογίζοντας σε πολύ περισσότερα από το απλό gaming. Η Microsoft έχει αναφερθεί πάνω από μία φορές στο όραμά της για ένα κόσμο όπου η κονσόλα της θα είναι το μοναδικό "κουτί" στο σαλόνι μας και, είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, αυτό το έχει σχεδόν κατορθώσει. Το Xbox One είναι τόσο κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας όσο είναι και παιχνιδομηχανή και, σε αντίθεση με το PS4, είναι σχεδιασμένο και για τηλεοπτική λήψη (μέσω σύνδεσης με δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης) και εγγραφή προγραμμάτων, streaming μουσικής και βίντεο από τον υπολογιστή μας κλπ.

Το Xbox έχει αυξήσει τη βιβλιοθήκη του με κανάλια και συνεργασίες με υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης με υπηρεσίες όπως Netflix ,Amazon Instant Video, Hulu Plus, HBO Go, Twitch, Ustream, και Crackle (όλα εκτός Ελλάδος βέβαια) και ταυτόχρονα έχει ρυθμίσει το περιβάλλον χρήσης της συσκευής ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλα. Επίσης έχει προσθέσει εφαρμογές για υπηρεσίες όπως τα Skype, Pandora, ESPN, και Fox Now που δεν υπάρχουν καν στο PS4. Εδώ η πλάστιγγα γέρνει ξεκάθαρα προς τη μεριά της Microsoft.

Νικητής: Xbox One

Media Streaming

ired tech xbox one vs ps4 03

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί! Αν και το PlayStation 3 ήταν και παραμένει μια πολύ καλή συσκευή αναπαραγωγής μιντιακού περιεχομένου, είτε σε μορφή Streaming είτε μέσω εξωτερικά συνδεδεμένων συσκευών μέσω USB, το PS4 μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε αυτού του είδους τις λειτουργίες. Η νέα υπηρεσία PlayStation Now της Sony προσφέρει πάνω από 100 PlayStation games για άμεσο streaming (εφόσον πληρώσετε την ελάχιστη συνδρομή των 20$). Επιπλέον δυνατότητες μέσω του PlayStation Vue θα προσφερθούν προς τα τέλη του 2015.

Η Microsoft πάλι πήρε μια διαφορετική πορεία. Βελτιστοποίησε τη συσκευή της για οικιακή ψυχαγωγία όταν πρόσφερε μάλιστα δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες streaming όπως η Netflix εφόσον έχουμε κάνει σύνδεση με αυτές και μόνο, χωρίς να πληρώνουμε σύνδεση και στο Xbox Live. Αν μάλιστα κάποιος έχει καλωδιακή τηλεόραση (ή αποκωδικοποιητή οποιουδήποτε είδους, όπως δορυφορικό ή ψηφιακό) τον συνδέει απλά στο Xbox One και είστε έτοιμοι. Φυσικά και οι δύο κονσόλες αναπαράγουν δίσκους Blu-ray (ενώ το Xbox One υποστηρίζει και 3D εφόσον έχετε και την αντίστοιχη τηλεόραση. Και πάλι η πλάστιγγα γέρνει προς τη μεριά της Microsoft

Νικητής: Xbox One