iOS 8 Review: 6 μήνες το εξαντλήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα ευρήματα

iOS 8 Review: 6 μήνες το εξαντλήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα ευρήματα
ired.gr

 iOS 8, 6 μήνες μετά, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις απόψεις μας;

Toν Σεπτέμβριο του 2014 η Apple διέθεσε στο ευρύ κοινό την ετήσια major αναβάθμιση iOS 8, με χαρακτηριστικά εφάμιλλα της έκδοσης του 2008, όταν πρωτοεμφανίστηκε το App Store. Παρότι οι αρχικές εκδόσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα και δημιούργησαν αμφιβολίες στους χρήστες, πλέον είναι στα επιθυμητά επίπεδα σταθερότητας.

Είναι λοιπόν καιρός, καθώς έχουν περάσει περίπου 6 μήνες να εξετάσουμε και πάλι την iOS 8 έκδοση και να σας μεταφέρουμε τα ευρήματά μας από την τωρινή κατάσταση. Θα ξεκινήσω με τα χαρακτηριστικά που μου έκαναν περισσότερο εντύπωση που είναι το Sharing και οι επεκτάσεις.

Sharing και action extensions

Πριν έξι μήνες σκεφτόμασταν πως η δυνατότητα διαμερισμού και η προσθήκη επεκτάσεων, θα μεταμόρφωνε τον τρόπο που χρησιμοποιούσαμε το iPhone. Σήμερα μπορούμε να σας πούμε με ασφάλεια πως ισχύει. Η δυνατότητα επεκτάσεων, έχει αλλάξει πολλά γύρω από την λειτουργικότητα των εφαρμογών.

Η αύξηση στην παραγωγικότητα είναι πραγματικά απίστευτη. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η καθυστέρηση ορισμένων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων σημαντικών, να προσθέσουν επεκτάσεις, 9 μήνες μετά την ανακοίνωση του στο WWDC, όπως το Facebook Messenger και την εφαρμογή αποθήκευσης, Dropbox, για παράδειγμα.

ired ios 8 6 months later 01

Τις επεκτάσεις τις εκτιμώ περισσότερο όταν εγκαταλείπω τη συσκευή μου. Η εφαρμογή 1Password ιδιαίτερα, χάρη στην επέκταση και στο Touch ID API, είναι καλύτερη ακόμη και από την έκδοση για το λογισμικό OS X. Αυτό θεωρούμε πως είναι και το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός, κατά τους τελευταίους μήνες στο περιβάλλον εργασίας. Η δυνατότητα αυτοματισμού και διαμοιρασμού με ενθουσιάζει συνεχώς. Επόμενο χαρακτηριστικό η δυνατότητα προσθήκης Widget στις Γνωστοποιήσεις.

Αναλυτικά: iOS Share Extensions: Οδηγός ενεργοποίησης και χρήσης

Widgets

Μια πονεμένη ιστορία με πολλές δύσκολες στιγμές κατά τους τελευταίους μήνες. Μετά τη έγκριση αρκετών από αυτών των widgets όπως αριθμομηχανές και συντομεύσεις εφαρμογών, αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια και τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα αυτή. Οι περισσότερες εφαρμογές όμως πλέον έχουν προσθέσει και πάλι τις εφαρμογές (widgets) και όλο αυτό αποδεικνύει, πως το τοπίο στο Κέντρο γνωστοποιήσεων παραμένει θολό.

Εάν θέλετε την προσωπική μου άποψη, τέτοιου είδους widgets ανήκουν περισσότερο στο Kέντρο ελέγχου, παρά στις Γνωστοποιήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Apple έχει περιθώριο να αναπτύξει αυτό το κομμάτι στο μέλλον. Είναι ιδιαίτερα πρακτική η δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες, σε συσκευές iPhone ή iPad με μία χειρονομία, σε οποιοδήποτε σημείο του λειτουργικού iOS. Το χαρακτηριστικό που αρχικά μας ενθουσίασε αλλά στη συνέχεια μας επανέφερε στην τάξη είναι:

Αναλυτικά: Προσθέστε εύκολα widgets στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων (λίστα widgets)

QuickType και πληκτρολόγια

Με χαρά, ευπειθώς αναφέρω, πως έχω επιστρέψει στο προ-εγκατεστημένο πληκτρολόγιο. Τους πρώτους μήνες μας κυρίευσε η επιθυμία να τα δοκιμάσουμε όλα. 6 μήνες μετά προσωπικά χρησιμοποιώ και πάλι το πληκτρολόγιο της Apple. Δεν κατάφερε να με κρατήσει κανένα. Γι' αυτό και θα περιμένω από την Apple να το εξελίξει όσο το δυνατόν περισσότερο.

ired ios 8 6 months later 02

Για παράδειγμα θα είχε ενδιαφέρον να εμφανίζεται ως αναδυόμενο και να εξαφανίζεται κατά τον ίδιο τρόπο. Όσο για το πραγματικά χρήσιμο χαρακτηριστικό Quicktype, αναμένουμε να γίνει διαθέσιμο και στα ελληνικά. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, κατά τη χρήση στην αγγλική γλώσσα και θα βοηθούσε πραγματικά τη σύνταξη κειμένου και σε εμάς τους Έλληνες. θα ήθελα να συνέχεια με την υπηρεσία iCloud Drive.

Αναλυτικά: iOS 8 - Εγκαταστήστε νέο πληκτρολόγιο

iCloud Drive

Η Apple άργησε, άλλα έδωσε μία ηχηρή απάντηση και λύση στους χρήστες του λειτουργικού iOS, στο κομμάτι διαμοιρασμού δεδομένων και δυνατότητας πρόσβασής τους από οπουδήποτε. Oνομάστηκε iCloud Drive. Εδώ να σας εκμυστηρευτώ πως δεν την έχω χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα, αλλά πρόκειται για μία υποσχόμενη κατ' εμέ, υπηρεσία. Αναμένουμε ανάμεσα στις εξελίξεις του λειτουργικού στην επερχόμενη έκδοση να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπηρεσία αυτή, κάνοντας τη ανταγωνιστική στις προτάσεις τρίτων. Περιμένουμε εναγωνίως. Πάμε και στο αγαπημένο μου.

Αναλυτικά: iCloud Drive: Όλες οι απαραίτητες οδηγίες χρήσης

Call και SMS Relay

Στον τομέα αυτό έχω κάνει πραγματικά διατριβή. Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο χρησιμοποιώ περισσότερο στο λειτουργικό iOS 8. Πραγματικά χαρούμενος με τη δυνατότητα να απαντώ σε εισερχόμενες κλήσεις με το iPad mini, που βρίσκεται διαρκώς δίπλα μου.

Κατά τη χρήση του έχουν παρατηρηθεί διακοπές - σπανίως - οι οποίες υποχωρούν με μία επανεκκίνηση της συσκευής. Ελπίζω στο μέλλον η Apple θα διορθώσει αυτό το μικρό πρόβλημα. Κατά τα άλλα η υπηρεσία δουλεύει άρτια. Ιδιαίτερη χρήση δεν έχω κάνει στην αποστολή μηνυμάτων SMS, καθώς χρησιμοποιώ το iMessage. Πάντως τα μηνύματα που έχουμε λάβει από χρήστες είναι ικανοποιητικά και σε αυτή τη λειτουργία.

Αναλυτικά: Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της προώθησης κλήσεων σε iPad ή Mac

Instant Hotspot και AirDrop

Δύο ιδιαίτερα χρήσιμες υπηρεσίες αλλά σε προκαταρκτικό επίπεδο ακόμη, προκειμένου να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις στους κατόχους Apple συσκευών. Προσπαθήσαμε αρκετά να δημιουργήσουμε ένα Hotspot και να συνδέσουμε τον MacBook, καθώς ο υπολογιστής δεν μπορούσε να συνδεθεί με τίποτα με τη συσκευή μας.

Κάνοντας επανεκκίνηση στο iPhone το πρόβλημα λύθηκε αλλά προσωρινά, καθώς με την επόμενη επανασύνδεση, η επανεκκίνηση είναι και πάλι αναγκαία. Όσο αφορά τη δεύτερη υπηρεσία, μεταξύ των συσκευών Mac και iPhone ενώ στην αρχή δεν είχαμε προβλήματα, μετά την τελευταία αναβάθμιση, αποκτήσαμε από το πουθενά. Περιμένουμε περισσότερη σταθερότητα, προκειμένου να πούμε πως μας ικανοποιεί απόλυτα.

Αναλυτικά: Ενεργοποιήστε το Προσωπικό Hotspot στο iOS

Handoff

Δεν έχω συνηθίσει ακόμη την υπηρεσία Handoff ώστε να ξεκινώ μία εργασία στο iPad και να την ολοκληρώνω στο Macbook Pro που κατέχω. Αυτό είναι αλήθεια. Μπορώ όμως να σας πως στην εφαρμογή Safari που το χρησιμοποιώ δουλεύει άψογα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην αναφέρουμε πως πρόκειται για μία πανέξυπνη κίνηση η δυνατότητα "Συνέχεια" κι ας είμαστε στην πρώτη υλοποίησή της.

ired ios 8 6 months later 03

Είναι γεγονός πως η Apple κατάφερε να συνδέσει τα δύο λειτουργικά της iOS και Mac OS X, κατορθώνοντας έναν απίστευτο συγχρονισμό μέσω της εναλλαγής συσκευών, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές αναβαθμίσεις οι οποίες θα αγγίξουν τα όρια της τεχνολογίας.

Αναλυτικά: iOS 8 - Handoff - Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Messages

Εδώ δεν έχουμε να επιρρίψω κανένα μειονέκτημα των όποιων αναβαθμίσεων. Ομιλούμε για μία εφαρμογή πολύ καλή, η οποία με τις προσθήκες ομάδων και τη σταθερότητα της, διεύρυναν περισσότερο την εμπειρία μου ως χρήστη. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της εφαρμογής στο επερχόμενο iOS.

Αναλυτικά: Ασύλληπτες χειρονομίες που ανακαλύψαμε στην εφαρμογή Μηνύματα

Camera και Φωτογραφίες

Δύο πράγματα έχω στο μυαλό μου για την εφαρμογή της κάμερας. Το πρώτο αφορά τη διεπαφή με το χρήστη που παρέμεινε απλή και γρήγορη, γι' αυτό είμαι ευχαριστημένος και χαρούμενος. Το δεύτερο είναι πως θα επιθυμούσα μερικές ρυθμίσεις επιπλέον, τις οποίες συναντούμε σε εφαρμογές κάμερας τρίτων κατασκευαστών, στο App Store.

Την εφαρμογή Φωτογραφίας πραγματικά την έχω μέσα στην καρδιά μου. Με την προσθήκη όλων των εργαλείων τα οποία μετέφερε από την in-house εφαρμογή iPhoto και με τη δημιουργία της υπηρεσίας iCloud Photo Library (η οποία όμως παραμένει σε δοκιμαστική έκδοση ακόμη), ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό χρήστη, στην γρήγορη επεξεργασία φωτογραφιών.

Αναλυτικά: 10 κόλπα για σαφώς καλύτερες λήψεις φωτογραφιών

Εφαρμογή Υγεία

Μια εφαρμογή την οποία δεν χρησιμοποιώ όσο θα επιθυμούσα. Ίσως η έλευση του Apple Watch να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Θα ήθελα να δω σε ερχόμενη αναβάθμιση περισσότερο χρώμα ώστε να διακρίνεται ευκολότερα η θετική από την αρνητική τάση των γραφημάτων, ενδεχομένως για τις γυναίκες να μπορούσε να προστεθεί και ο κύκλος έμμηνης ρύσης κι αν είναι δυνατό να απλοποιηθεί, καθώς πολύ κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει τη χρήση της.

ired ios 8 6 months later 04

Αναλυτικά: Τι γνωρίζουμε για την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή Υγεία και πως να τη χρησιμοποιήσετε;

Family Sharing

Δεν κατάφερε να με ικανοποιήσει η πρώτη της προσπάθεια. Η Apple πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να καταστεί το περιεχόμενο πιο φιλικό, σε όλη την οικογένεια. Η εμπειρία μου από τα σχόλια των αναγνωστών δεν είναι και η καλύτερη, καθώς βρίσκονται σε σύγχυση με την υπηρεσία. Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν καν, πως υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Ακόμη κι αν βλέπουν το εικονίδιο, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τι κάνει κι επιλέγουν να μην την χρησιμοποιούν. Η δική μου αίσθηση είναι πως η Apple έχει μία μεγάλη ευκαιρία εξέλιξης εδώ.

Αναλυτικά: Τι είναι το Family Sharing και ποια η διαδικασία ενεργοποίησης του;

Siri και Spotlight

Δύο νέα χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι πλήρως διαθέσιμα στην Ελλάδα. Η μεν πρώτη η εικονική βοηθός με το όνομα Siri, δυστυχώς ακόμη δεν γνωρίζει τη γλώσσα μας, παρά μόνο ως σύνταξη κειμένου, ενώ η δεύτερη δεν είναι ικανή να ανατρέξει σε πληροφορίες μέσω διαδικτύου. Έτσι η άποψή μας είναι αρνητική και περιμένουμε πως η Apple θα σκύψει και θα δώσει σημασία σε αυτή την κουκκίδα στο χάρτη της, που λέγεται Ελλάδα.

Mail και Safari

Kάνοντας χρήση της ιδιωτικής περιήγησης δίπλα δίπλα με την υπάρχουσα δημόσια περιήγηση, με κέρδισε η πρώτη. Μπορώ να έχω ανοιχτές όλες τις ιστοσελίδες που παρακολουθώ καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών ιστοσελίδων οι οποίες αναγκάζονται να κάνουν refresh λόγω της ποσότητας RAM - κάτι που αναμένουμε στην επόμενη hardware αναβάθμιση.

Τα προβλήματα που υπήρχαν λόγω της JavaScriptCore, φαίνονται πως έχουν διορθωθεί, η απόδοση είναι πολύ καλή και μπορώ να πω πως είμαι ικανοποιημένος από την mobile περιήγηση.

Αναλυτικά: Συμβουλές και κόλπα για iPhone - Safari

Ομοίως μπορώ να εκφραστώ και για την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή Mail. Εκτιμώ τις νέες δυνατότητες, όπως τη χειρονομία αποστολής απευθείας στον κάδο, αν και η εμπειρία χρήσης δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Η εφαρμογή δουλεύει σωστά κατά τη γνώμη μου. Ένας ενιαίος φάκελος εισερχόμενων μηνυμάτων από Google και Apple είναι αυτό που επιθυμώ.

Apple Pay

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το μέλλον των mobile πληρωμών αποκαλύπτεται μέσω της εταιρείας Apple. Σίγουρα δεν θα έρθει πολύ σύντομα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα πως οι χρήστες του εξωτερικού που έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

ired ios 8 6 months later 05

Αναλυτικά: Το Apple Pay σύντομα στην Ευρώπη

Συνοψίζοντας (bottom line)

H έκδοση λειτουργικού iOS 8, έφερε μαζί της μία απίστευτη αλλαγή, στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με το χρήστη το λειτουργικό σύστημα της Apple. Προσπαθώντας να αποσυνδέσει τη λογική από το περιεχόμενο, η Apple έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης και συνέχειας βελτιώνοντας τη δυσκολία της μετατροπής αρχείων. Σίγουρα εξακολουθούν και υπάρχουν σφάλματα.

Ανέκαθεν υπήρχαν και θα υπάρχουν ακόμη κι αν η μνήμη μας στέκεται στα τωρινά σφάλματα κι όχι στα προηγούμενα. (Θυμηθείτε την υπηρεσία iCloud στο iOS 5, επανεκκινήσεις του iOS 7 κ.λ.π.).

Πλέον είμαστε στην έκδοση iOS 8.2, η οποία περιλαμβάνει όλες τις υποδομές για το επερχόμενο Apple Watch και στην οποία έχουν προστεθεί μερικά μικρά χαρακτηριστικά όπως τα διαφοροποιημένα imoji icons.

Η επερχόμενη έκδοση iOS 9, η οποία παραδοσιακά θα ανακοινωθεί στο WWDC 2015 τον Ιούνιο, έχει πλέον τραβήξει την προσοχή μας. Κλείνοντας αυτό που θα ήθελα να προσθέσω, είναι πως 6 μήνες αργότερα το λειτουργικό iOS 8 και οι αλλαγές του, έχουν ωριμάσει, και ανυπομονώ πλέον να δω τι νέο θα φέρει η επερχόμενη έκδοση.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: