Παρανοήσεις για την Τεχνολογία

Παρανοήσεις για την Τεχνολογία
ired.gr

 Κακή πληροφόρηση, άγνοια και διαφημίσεις, το τρίο της "ακολασίας" όσον αφορά την τεχνολογία

Αν υπάρχει ένας χώρος όπου σίγουρα υπάρχουν παρεξηγήσεις (πέρα από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων), αυτός είναι η τεχνολογία. Κακή πληροφόρηση, ταμπού, διαφήμιση, γενικότερη άγνοια (γιατί δυστυχώς απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις), παπαγαλάκια που το παίζουν δημοσιογράφοι και λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, γιαγιάδες και θεούσες (και όχι μόνο) που παντού βλέπουν σατανάδες κι ο κατάλογος δεν τελειώνει. Τα βάζεις μαζί σε όποιο συνδυασμό θέλεις, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις ωμό το μείγμα και ιδού, έχεις τη "σπουδαία τεχνολογική είδηση" που στην πραγματικότητα είναι μια μπαρούφα ολκής (hoax όπως λένε και στα αγγλικά).

Ποιος δε θυμάται τον πανικό με τον ιό του 2000 όπου οι υπολογιστές θα τρελαίνονταν γιατί δε μπορούσαν να διαχειριστούν ημερομηνίες πάνω από το 1999 και στην Αμερική είχε επέλθει τέτοιος πανικός που κυκλοφορούσαν στα σουπερμάρκετ τα πακέτα επιβίωσης (survival packs) που θα βοηθούσαν τον κόσμο να επιβιώσει για λίγο καιρό μετά την καταστροφή (διαβάστε το "Μετά την Καταστροφή" του Αρκά, δε θα σας μείνει άντερο). Μάλιστα, εμείς εδώ στην Ελλάδα ήμασταν οι μόνοι που δε θα είχαμε πρόβλημα γιατί οι δικοί μας υπολογιστές ήταν πιο καινούριοι και διαβάζανε καλύτερα τις ημερομηνίες. Μιλάμε για γέλιο.

Έτσι λοιπόν, μαζέψαμε εδώ κάποιες πολύ γνωστές παρεξηγήσεις που όλοι θα έχετε ακούσει λίγο ως πολύ και κάναμε ένα κατάλογο όπου θα προσπαθήσουμε να σας πληροφορήσουμε για την επιστημονική αλήθεια πάνω στο θέμα. Φύγαμε...

1. Οι υπολογιστές της Apple δεν πιάνουν ιούς;

ired tech misconceptions about tech 01

Θα το έχετε διαβάσει και σε άλλο άρθρο μας και θα το επαναλάβουμε εδώ. Είναι σίγουρα μια σοβαρή παρεξήγηση. Σίγουρα όλοι οι υπολογιστές, ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος μπορεί να πιάσουν ιούς. Το θέμα είναι ποιες και πόσες είναι οι πιθανότητες.

Κατ' αρχήν και σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, ιούς μπορεί να πιάσει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, ακόμη και το UNIX. Λέγοντας ιούς βέβαια, εννοούμε τα κάθε λογής κακόβουλα προγράμματα και τις "τρύπες" στην ασφάλεια που μπορεί να έχει ένα λειτουργικό. Και όταν μιλάμε για τρύπες, μιλάμε για το συνώνυμό τους τα Windows. Ο λόγος που οι προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού ασχολούνται κυρίως με τα Windows, δεν είναι απλά η εγκατεστημένη βάση χρηστών (που σίγουρα παίζει ρόλο), αλλά τα πάμπολλα καινά ασφαλείας που παρουσιάζουν.

Το ότι σε όλες τις μεγάλες κρατικές υπηρεσίες της Αμερικής (αλλά και άλλων κρατών) χρησιμοποιούν το UNIX ή συστήματα της Apple (το Mac OS X από κάτω είναι UNIX) δεν είναι τυχαίο. Στην πρόσφατη επίθεση από χάκερς που έγινε στη SONY και όλα της τα μηχανήματα κατέρρευσαν, μόνο αυτά που ήταν Apple δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Τυχαίο; δε νομίζω.

Άρα λοιπόν στη θεωρία όλα γίνονται. Εδώ υπάρχουν χάκερς που μπαίνουν μέσα στη NASA ή στο FBI η Apple θα τους σταματήσει; Το θέμα όμως είναι κατά πόσον κινδυνεύει ο απλός χρήστης ενός Mac. Και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ κάποιος με Mac για να πιάσει ιό.

Οπότε, η περίφημη παρεξήγηση είναι και δεν είναι παρεξήγηση, εσείς επιλέγετε.

Δείτε επίσης: Καταρρίπτουμε 5 από τους κυριότερους μύθους που αφορούν την Apple

2. Να κλείνουμε το κινητό στα βενζινάδικα;

ired tech misconceptions about tech 02

Άλλη μία παρεξήγηση για τα πανηγύρια. Θα έχετε ακούσει να λένε ότι πρέπει να κλείνουμε το κινητό στα βενζινάδικα γιατί τα καύσιμα είναι εύφλεκτα και υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Μάααααλιστα...

Εντάξει τα καύσιμα είναι εύφλεκτα. Και ναι μπορεί μια σπίθα να προκαλέσει έκρηξη. Βέβαια το θέμα είναι πού θα εμφανιστεί αυτή η σπίθα, και αν θα υπάρχει κάποια διαρροή στο βενζινάδικο, ώστε η σπίθα να ανάψει το καύσιμο ή τοις αναθυμιάσεις του και... τελικά πάμε σε σενάριο επιστημονικής καταστροφικής φαντασίας. Γιατί αν ένα βενζινάδικο έχει διαρροή καυσίμων, τότε δεν κινδυνεύει από τα κινητά μόνο.

Όμως το κινητό πού κολλάει στην ιστορία; Απ' όσο ξέρω μέχρι προσφάτως τα κινητά δεν πετάνε σπίθες (οι τσακμακόπετρες πετάνε, τα κινητά όχι σας μιλάω μετά βεβαιότητος). Εκτός κι αν έχεις ένα από αυτά τα μοντέλα που ανατινάζονται από μόνα τους (υπάρχει τέτοιο μοντέλο;). Τέλος πάντων πέρα από την πλάκα, τα κινητά δεν βάζουν φωτιά στα βενζινάδικα είτε ανοικτά, είτε κλειστά. Και τα βενζινάδικα δεν ανατινάζονται από εκπομπές ραδιοκυμάτων ή όποιες άλλες εκπομπές. Έλεος.

Δείτε επίσης: Μας ρωτήσατε: "Θέλω να πάρω iPhone, αλλά έχει Bluetooth?"

3. Το άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης σβήνει τα αρχεία για πάντα;

ired tech misconceptions about tech 03

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν αδειάσουν τον κάδο ανακύκλωσης (trash-recycle bin), σβήνουν τα αρχεία τους ολοκληρωτικά. Τίποτε δε θα μπορούσε να απέχει πιο πολύ από την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα ούτε η Γρήγορη Διαμόρφωση (Quick Format) δε σβήνει τα αρχεία μας από το δίσκο. Και ακόμη και Πλήρης Διαμόρφωση (Full Format) δεν τα σβήνει ολοκληρωτικά. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα που μας βοηθούν στην επανάκτησή τους. Και δεν είναι και κάτι εξειδικευμένο η χρήση τους. Κάποιος που έχει μια κάποια εξοικείωση με τους υπολογιστές μπορεί να το κάνει.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μαγνητικά ίχνη και εγγραφές των αρχείων μας παραμένουν στο δίσκο μας και μετά το σβήσιμο. Η λειτουργία διαγραφής (άδειασμα κάδου, διαμόρφωση κλπ), το μόνο που σβήνει είναι ο πίνακας περιεχομένων (fat aloccation table FAT) του δίσκου που λέει το πού βρίσκεται το κάθε αρχείο έτσι ώστε το λειτουργικό να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Σβήνεται ο πίνακας και φαίνεται να σβήνονται τα αρχεία. Τα αρχεία όμως είναι εκεί και περιμένουν το κατάλληλο λογισμικό που θα τα ανακτήσει. Η μόνη περίπτωση να μην μπορούν να διαβαστούν, είναι να γραφτούν καινούρια στοιχεία επάνω στα παλιά (εφόσον ο χώρος φαίνεται κενός, το λειτουργικό γράφει από πάνω). Σ' αυτή την περίπτωση τα παλαιά δεδομένα όντως χάνονται καθώς έχουν καλυφθεί από τα νέα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα δεδομένα σας είναι εκεί, οπότε, αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα διαγράψατε, πρέπει να κάνετε Ασφαλή Διαγραφή (Secure Erase) στο δίσκο σας. Σε αυτή την περίπτωση το λειτουργικό σβήνει το δίσκο και ταυτόχρονα γράφει ψευδή δεδομένα που δε φαίνονται πάνω στα παλιά ώστε να μη μπορούν να ανακτηθούν.

Δείτε ακόμη: "Έρχονται" SSDs χωρητικότητας 10TB

4. Τα κινητά προκαλούν καρκίνο;

ired tech misconceptions about tech 04

Αν έχουν γίνει μαχητικές συζητήσεις για ένα θέμα, αυτό είναι σίγουρα το ότι τα κινητά προκαλούν καρκίνο. και σίγουρα αυτό είναι ένα' θέμα που έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί πολύ κόσμο. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε μικρά παιδιά με κινητό τηλέφωνο.

Το ότι βλέπουμε παιδιά (και ω ς παιδιά εννοούμε, παιδιά προσχολικής ηλικίας ή του δημοτικού) με κινητά τηλέφωνα είναι ένα άλλο θέμα βέβαια και έχει περισσότερο να κάνει με το ότι πρέπει να μάθουμε εμείς ως ενήλικες την ορθή χρήση για κάθε συσκευή και μάλιστα όταν την εμπιστευόμαστε στο βλαστάρι μας.

Από εκεί κι έπειτα όμως, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι τα κινητά είναι υπεύθυνα για καρκινογενέσεις. Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τη χρήση των πρώτων κινητών (και εδώ πρέπει να βάλουμε και τα ασύρματα τηλέφωνα γενικώς) και ακόμη δεν έχει εμφανιστεί μία έρευνα που να απέδειξε ότι η ακτινοβολία των κινητών ειδικά είναι αίτια για καρκινικούς όγκους.

Μερικά στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν είναι τα εξής:

  • Οι ακτινοβολίες ενέχουν πράγματι τον κίνδυνο για δημιουργία καρκινικών δυσπλασιών ή και μεταλλάξεων
  • Για να γίνει αυτό πρέπει οι ακτινοβολίες να είναι ραδιενεργές ή
  • Πρέπει να είναι μεγάλης ισχύος όμως (μετρούμενη από μερικά σε μερικές δεκάδες Watt).
  • Τα κινητά (και μάλιστα τα σύγχρονα λειτουργούν σε ακτινοβολίες της τάξεως των μερικών χιλιοστών του Watt - 2-5mWatt)

Από τις παραπάνω προτάσεις καταλαβαίνετε ότι τα κινητά δε μπορούν να δημιουργήσουν καρκινικά κύτταρα και γι' αυτό οι μελέτες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν κάτι τέτοιο.

Από την άλλη μεριά "λουζόμαστε" καθημερινά από χιλιάδες ακτινοβολίες στην καθημερινότητά μας (κινητό, ασύρματο, wi-fi, bluetooth, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά, ηλεκτρικά κλπ). Ίσως όλες αυτές οι ακτινοβολίες αθροιστικά μπορεί να δημιουργούν προβλήματα. Κάτι τέτοιο όμως και πάλι δε μπορεί καν να μελετηθεί γιατί οι παράγοντες και οι συνιστώσες του προβλήματος είναι πολλαπλές και πολύπλοκες.

Και το να μην έχουμε εμείς συσκευές όπως οι παραπάνω, δε μας σώζει γιατί δεχόμαστε ακτινοβολίες από τις συσκευές των γειτόνων μας. Ναι οι ακτινοβολίες έχουν μεγάλη εμβέλεια. Εγώ προσωπικά θα ανησυχούσα πάντως αν το σπίτι ήταν πολύ κοντά ή και κάτω από μια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης της ΔΕΗ, κάτι που δεν έχω δει να απασχολεί πολλούς αν και υπάρχουν σπίτια σε τέτοιες θέσεις.

Δείτε επίσης: Οι 7 χαρακτήρες όσων έχουν iPhone

5. Το Yahoo πέθανε;

ired tech misconceptions about tech 05

Είναι πολλοί που λένε ότι το Yahoo έχει πια πεθάνει και κανείς δεν το χρησιμοποιεί πια (ίσως φταίει ότι το αγόρασε η Microsoft).

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Το Yahoo καλά κρατεί και για την ακρίβεια είναι ο τέταρτος ιστότοπος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο! Τα πρώτα τρία είναι τα Google, Facebook και Youtube.

Εκατομμύρια ανθρώπων εξακολουθούν να το εμπιστεύονται για το email τους, για την ενημέρωσή τους, σαν portal ακόμη και μηχανή αναζήτησης.

Yahoo ζεις εσύ μας οδηγείς (ή κάπως έτσι).