Η γκάμα της βαρεμάρας

Η γκάμα της βαρεμάρας
ired.gr

 Υπάρχουν 5 τύποι βαρεμάρας. Εσείς με ποιόν τρόπο πλήξατε σήμερα;

Μήπως βαριέστε; Συμβαίνει σε όλους μας. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ποιό είδος βαρεμάρας έχετε. Γιατί δεν υπάρχει μόνο ένα. Αλλά πέντε διαφορετικά είδη. Η έκπληξη όμως είναι ότι κάποια από αυτά είναι ...ευχάριστα και κάποια ανησυχητικά.

Της αδιαφορίας (indifferent boredom)

ired diafora types of boredom 01

Μπορεί να ταυτιστεί με το συναίσθημα της χαλάρωσης μετά από μια δύσκολη ημέρα. Συνδέεται με θετικά συναισθήματα αφού μας βοηθάει να πάρουμε ένα time out από την πραγματικότητα και να αποσυρθούμε ή να παρακολουθήσουμε κάτι «εύπεπτο» στην τηλεόραση για να ηρεμήσουμε.

Δείτε επίσης: Για να χαλαρώσετε, δείτε τηλεόραση ασύρματα σε iOS, Android, Mac, PC

Η λύση: υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι χαλάρωσης: ένα ζεστό μπάνιο, ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι.

Της εξακρίβωσης (calibration boredom)

ired diafora types of boredom 02

Από το μυαλό σας περνάνε όλα αυτά τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε αλλά δεν κάνετε. Η αίσθηση είναι ελαφρώς αρνητική αφού δεν βρίσκετε το κίνητρο να ξεκινήσετε κάποια καινούρια δραστηριότητα για να ξεφύγετε από την ανία.

Η λύση: Δοκιμάστε την πρώτη ιδέα που σας έρχεται στο μυαλό αλλά μη θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους.

Της αναζήτησης (searching boredom)

ired diafora types of boredom 03

Σε σχέση με τον προηγούμενο τύπο, εδώ νιώθετε πιο έντονα την ανάγκη να «κάνετε κάτι». Αν κάνετε refresh κάθε ένα λεπτό τη σελίδα του Facebook, μουτζουρώνετε το τετράδιό σας και βρίσκεστε σε συναισθηματική διέγερση, δυσκολεύεστε ψυχολογικά και έχετε αρνητικά συναισθήματα.

Δείτε επίσης: Υπάρχει ζωή στο facebook και είναι αιώνια

Η λύση: Κάντε κάτι παραγωγικό. Φτιάξε μια λίστα, γράψτε μια μικρή ιστορία, αντί για μια μουτζούρα, φτιάξτε ένα σκίτσο.

Της αντίδρασης (reactant boredom)

ired diafora types of boredom 04

Αν νιώθετε παγιδευμένος ή ότι χάνετε το χρόνο σας, περνάτε τη βαρεμάρα της αντίδρασης. Για παράδειγμα, μπορεί να περιμένετε για ώρα σε μια ουρά ή το μάθημα αγγλικών αργεί να τελειώσει ή η ταινία στο σινεμά δεν ήταν όπως την περιμένατε. Πρόκειται για ένα από τα πιο αρνητικά είδη αφού μπορεί να προκαλέσουν οργή και επιθετικότητα.

Δείτε επίσης: Αν βαριέσαι στην ουρά, οργάνωσε τα apps σου στο iPhone

Η λύση: Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι προσωρινές. Αν νιώθετε ταραγμένοι, πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το δέκα.

Της απάθειας (apathetic boredom)

ired diafora types of boredom 05

Το πρόσωπο που τη βιώνει έχει χαμηλή διέγερση και έλλειψη θετικών και αρνητικών συναισθημάτων που οδηγεί σε ένα αίσθημα αδυναμίας ή ακόμη και κατάθλιψη. Πρόκειται για ένα αρκετά ανησυχητικό είδος ανίας αφού άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήξη και οι καταστροφικές συμπεριφορές συνδέονται μεταξύ τους.

Η λύση: Μιλήστε σε ένα φίλο, έναν συγγενή ή το γιατρό σας. Η βοήθειά τους θα είναι πολύτιμη.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: