Επιστήμη: Monday Blues, γιατί νιώθεις χάλια τις Δευτέρες!

Επιστήμη: Monday Blues, γιατί νιώθεις χάλια τις Δευτέρες!
ired.gr

Γιατί παθαίνουμε κατάθλιψη τις Δευτέρες; Οι επιστήμονες ξέρουν!

Έχετε θεματάκια με τις Δευτέρες από τότε που πηγαίνατε σχολείο; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση οπότε μη νιώθετε άσχημα.

Ύπνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με αποτέλεσμα να προσπαθούν να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο τα Σαββατοκύριακα. Αλλά ακόμη και μια ώρα επιπλέον ύπνου μπορεί να μπερδέψει το βιολογικό μας ρολόι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν έχεις κοιμηθεί πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο, είσαι περισσότερο κουρασμένος στην αρχή της εβδομάδας, γιατί το σώμα μας αργεί να προσαρμοστεί κατά 45 λεπτά τουλάχιστον.

ired diafora blue mondays 01

Τηλέφωνα από το Mac (μέσω iPhone )

Κοινωνικότητα

Όσοι εργάζονται και επιστρέφουν στην δουλειά κάθε Δευτέρα, θέλουν να νιώσουν ότι είναι μέλη μιας ευχάριστης ομάδας: να μοιραστούν τα νέα του Σαββατοκύριακου, να πιουν τον πρωινό τους καφέ με ευχάριστη παρέα και στη συνέχεια να πιάσουν δουλειά. Αν η ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας δεν είναι ευχάριστη, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να μη θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι σου κάθε Δευτέρα πρωί.

Ξαφνική αλλαγή

Αν και για κάποιον όλες οι ημέρες της εβδομάδας μπορεί να είναι χάλια, αν τον ρωτήσεις θα σου απαντήσει ότι η χειρότερη είναι η Δευτέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η συναισθηματική αλλαγή είναι πολύ απότομη, αν έχεις περάσει καλά το Σαββατοκύριακο. Ενώ η διαφορά μεταξύ δυο κακών εργάσιμων ημερών δεν έχει και μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.

ired diafora blue mondays 02

Υπερβολές

Συνήθως τα Σαββατοκύριακα υπερβάλλουμε. Πίνουμε, τρώμε και ρέπουμε προς κακές συνήθειες περισσότερο από τις καθημερινές. Η έκφραση «από Δευτέρα δίαιτα» δεν βγήκε τυχαία. Την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, νιώθουμε απαίσια για τις κραιπάλες που έχουμε κάνει το ΣΚ και παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις για την υγεία μας, χειροτερεύοντας κι άλλο τη διάθεσή μας.

Διαβάστε για τις πρωτότυπες χρήσεις της κάμερας του κινητού σας εδώ

Υγεία

Αλλά δεν νιώθουμε απλά λιγότερο υγιείς τις Δευτέρες, είμαστε και λιγότερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το βάρος μας αυξάνεται στην αρχή της εβδομάδας αλλά και το ότι η Δευτέρα είναι η πιο συχνή ημέρα εμφάνισης καρδιακών προσβολών. Ακόμη κι αν δεν καταλήξουμε στο νοσοκομείο, η αρτηριακή πίεση είναι σίγουρα πιο υψηλή και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε.

ired diafora blue mondays 03

Βοηθήστε την υγεία σας με το Apple Research kit

Λάθος δουλειά

37% των βιογραφικών για μια νέα δουλειά αποστέλλονται τη Δευτέρα. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Οι άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι με την εργασία τους τείνουν να μην επιθυμούν να βρίσκονται άλλο εκεί και αναζητούν λύσεις για να φύγουν, μόλις τους πιάσουν τα Monday Blues, η κατάθλιψη της Δευτέρας δηλαδή.

Από mirelen

Δείτε περισσότερα: