Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιο μοντέλο Mac να αγοράσετε και γιατί

Ποιο μοντέλο Mac να αγοράσετε και γιατί
ired.gr

 Αν ψάχνετε ποιο μοντέλο Mac να αγοράσετε ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σας διαβάστε τον οδηγό μας

Έχουμε πολλές φορές μιλήσει (σε σημείο να γινόμαστε κουραστικοί) για την ποιότητα και την αξιοπιστία των υπολογιστών Mac της Apple. Δεν είναι μόνο η ποιότητα κατασκευής ή το ντιζάιν τους που τα κάνουν θελκτικά, αλλά και η αξιοπιστία, η σταθερότητα και οι δυνατότητές τους που τα μετατρέπουν σε σοβαρά επαγγελματικά μηχανήματα (και όχι μόνο). Το δε λειτουργικό τους σύστημα (Mac OS X) είναι μακράν, το σταθερότερο, ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο λειτουργικό που έχει κυκλοφορήσει για προσωπικούς υπολογιστές.

Και ενώ η αγορά των PC παγκοσμίως, φθίνει, η αγορά των Mac αυξάνεται, δείχνοντας ότι ό πολύς κόσμος έχει πια καταλάβει τα πλεονεκτήματά τους και δίνει αυτά τα κάπως περισσότερα (φαινομενικά) χρήματα για την απόκτηση ενός Mac. Το ερώτημα που μπορεί να έχει κάποιος λοιπόν είναι, "Ποιο μοντέλο να αγοράσω; Ποιο θα καλύψει τις ανάγκες μου ανάλογα με την εργασία για την οποία το θέλω;"

Έχοντας περάσει κι εμείς από αυτό το μονοπάτι, και αφού πια έχουμε καταλήξει σε κάποια τελικά συμπεράσματα στο υπαρξιακό αυτό ερώτημα, ερχόμαστε ως άλλοι γκουρού της τεχνολογίας (sic) να σας πάρουμε από το χεράκι και να σας ξεναγήσουμε στο "θαυμαστό καινούριο κόσμο" των Macintosh.

Δείτε επίσης: 5 βήματα εκκαθάρισης και επιτάχυνσης του υπολογιστή σας Mac ...

Το Macbook Air

ired mac what mac model to buy 01

Το Macbook Air είναι το πιο μικρό και ελαφρύ Mac που μπορείτε να αγοράσετε, όχι όμως και το φθηνότερο. Ωστόσο, δικαιολογεί την τιμή του γι' αυτά που προσφέρει (όπως και όλα τα Mac).

Κατ' αρχήν ας δούμε τα μοντέλα. Κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, μία με οθόνη 11" και μία με οθόνη 13" (με αναλύσεις 1366Χ768 και 1400Χ900 αντίστοιχα), SSD σκληρούς δίσκους 128-512 GB, Intel i5-i7 επεξεργαστές, RAM 4-8GB, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 6000, Bluetooth 4.0, κάμερα 720p HD, 802.11ac Wi-Fi, στερεοφωνικά ηχεία, διπλά μικρόφωνα, πολλές διαφορετικές θύρες σύνδεσης και μπαταρία που αντέχει 9-12 ώρες(!) μεταξύ των φορτίσεων.

Πρόκειται για το απόλυτο φορητό σύστημα που όμως δεν κάνει συμβιβασμούς σε ισχύ και δυνατότητες. Με βάρος 1-1,35 κιλά δεν καταλαβαίνετε καν ότι το έχετε στην τσάντα σας και βέβαια μπορείτε να το συνδέσετε σε μεγαλύτερη οθόνη (αντέχει αναλύσεις μέχρι 2560Χ1440 !) και να κάνετε τη δουλειά σας ακόμη πιο άνετα σε ένα γραφείο ή στο σπίτι. Είναι ένα μηχάνημα επαγγελματικών προδιαγραφών που θα σας υπέρ-καλύψει σε κάθε ανάγκη και ταυτόχρονα είναι ένα iPad για όσους δε θέλουν iPad, λόγω μεγέθους και βάρους, δεδομένου ότι είναι σχεδόν το ίδιο άνετο στη μεταφορά.

Macbook

ired mac what mac model to buy 03

Ερχόμαστε τώρα στο αδελφό μοντέλο του Macbook Air, το Macbook. Το Macbook είχε καταργηθεί από τη σειρά μηχανημάτων της Apple (για όσους θυμούνται ήταν τα φορητά της laptop με άσπρο χρώμα) και τώρα επανεμφανίζεται ανανεωμένο.

Δείτε επίσης: Πώς να κάνετε τηλεφωνήματα από το Mac σας μέσω του iPhone

Με οθόνη retina 12" (1440Χ900 που φτάνει τα 2304Χ1440), επεξεργαστή dual-core Intel Core M, SSD σκληρούς δίσκους 256-512 GB, RAM 8GB, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 5300, Bluetooth 4.0, κάμερα 480p, 802.11ac Wi-Fi, στερεοφωνικά ηχεία, διπλά μικρόφωνα, πολλές διαφορετικές θύρες σύνδεσης μαζί με την ολοκαίνουρια USB-C και μπαταρία που αντέχει 9-10 ώρες μεταξύ των φορτίσεων.

Με βάρος λιγότερο του ενός κιλού (0.92kg) φαίνεται ότι είναι πιο ... Air από το Macbook Air και με δεδομένο ότι θα έχει τιμή παραπλήσια (ή ίσως κατώτερη) από κάποια μοντέλα του Macbook Air, στην ουσία αφήνεται στον αγοραστή να αποφασίσει ποια χαρακτηριστικά του είναι απαραίτητα σε σχέση με το αδελφό μοντέλο, δεδομένου ότι αλλού υπερτερεί, αλλά αλλού υπολείπεται.

Macbook Pro

ired mac what mac model to buy 05

Ερχόμαστε τώρα στο μεγάλο αδελφό των δύο προηγούμενων μοντέλων, το Macbook Pro.

Οι προδιαγραφές του περιλαμβάνουν... διάφορες "γεύσεις", από 13"-15" με απλές οθόνες και retina για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε από φορητά μοντέλα έως desktop replacement workstations σε δυνατότητες και υπολογιστική ισχύ, όπου κανένα δεν είναι κάτι λιγότερο από ένα σοβαρό επαγγελματικό εργαλείο που φτάνει και μέχρι την παιχνιδομηχανή.

Τα χαρακτηριστικά του έχουν ως εξής: επεξεργαστές Intel Core i5 - Intel Core i7, SSD σκληρούς δίσκους 128-512 GB, RAM 8-16GB, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 6100 ή Intel Iris Pro Graphics μαζί με NVIDIA GeForce GT 750M με 2GB GDDR5 μνήμη με δυνατότητα να οδηγήσουν εξωτερικές οθόνες μέχρι (!), Bluetooth 4.0, κάμερα 720p HD, 802.11ac Wi-Fi, στερεοφωνικά ηχεία, διπλά μικρόφωνα, πολλές διαφορετικές θύρες σύνδεσης και μπαταρία που αντέχει 10-12 ώρες μεταξύ των φορτίσεων. Και όλα αυτά με βάρος από 1,5-2 κιλά!

Όπως βλέπετε, τα πράγματα σοβαρεύουν εδώ (και οι τιμές αντίστοιχα), αλλά έχετε τη δυνατότητα να κινηθείτε μεταξύ πέντε διαφορετικών μοντέλων με αντίστοιχη παραμετροποίηση των υποσυστημάτων τους και δυνατότητα για μελλοντικές αναβαθμίσεις (σε μνήμη και σκληρό δίσκο) αν το θέλετε αργότερα. Με δυνατότητα οδήγησης οθόνης στο μεγάλο μοντέλο με τις διπλές κάρτες γραφικών μιλάμε για ένα μηχάνημα που δικαίως αποκαλείται ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των φορητών υπολογιστών.

Mac mini

ired mac what mac model to buy 07

Ερχόμαστε τώρα στα επιτραπέζια συστήματα της Apple και πρώτο θα δούμε ένα "υβριδικό" μηχάνημα, δεδομένου ότι δεν είναι απόλυτα επιτραπέζιο, ούτε απόλυτα φορητό, αλλά αποτελεί από μόνο του μια κατηγορία.

Το Mac mini είναι ένα μηχάνημα εξαιρετικών επιδόσεων, που μας δίνει τη δυνατότητα να το έχουμε στο γραφείο ή το σπίτι, αλλά ταυτόχρονα και να το μεταφέρουμε κάπου αλλού, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε κι εκεί μια οθόνη, ένα πληκτρολόγιο κι ένα ποντίκι να το συνδέσουμε. Γι' αυτό το λόγο είναι ένα επιτραπέζιο μηχάνημα με φορητές δυνατότητες.

Δείτε άλλο άρθρο μας: Mac Mini review: Γιατί το επιλέγουμε;

Η σύνθεσή του αποτελείται από: επεξεργαστές dual-core Intel Core i5 - dual-core Intel Core i7, σκληρούς δίσκους 500GB-1ΤΒ, RAM 4-16GB, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 5000 ή Intel Iris Graphics υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 2560Χ1440 σε εξωτερικές οθόνες, Bluetooth 4.0, κάμερα 720p HD, 802.11ac Wi-Fi, πολλές διαφορετικές θύρες σύνδεσης και βάρος 1,19-1,22 κιλά.

Ένα μηχάνημα που στέκεται πολύ καλά ακόμη και σε επαγγελματική χρήση (όπως όλα) και με τη δυνατότητα να το κουβαλάτε μαζί σας και να συνεχίζετε τη δουλειά σας όπου αλλού έχετε τον επιπλέον εξοπλισμό.

iMac

ired mac what mac model to buy 09

Ερχόμαστε τώρα στο πιο γνωστό από τα επιτραπέζια μηχανήματα της Apple, που σίγουρα το έχετε δει, το έχετε θαυμάσει και (πιθανόν) το έχετε ζηλέψει, το iMac. Το συγκεκριμένο μοντέλο όταν πρωτοεμφανίστηκε (πολύ πριν γίνουν οι LCD οθόνες κάτι το συνηθισμένο), υπήρξε η αιτία για τη νεκρανάσταση της Apple (μετά την επιστροφή του Steve Jobs στα ηνία της εταιρίας) και της έδωσε την άνοδο που χρειαζόταν στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η σύνθεση ενός iMac αποτελείται από: επεξεργαστές dual-core Intel Core i5 - quad-core Intel Core i7, σκληρούς δίσκους 500GB-3ΤΒ ή SSD 256-512GB, ή 1Tb-3TB fusion dribe, RAM 8-32GB, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 5000 ή Intel Iris Pro Graphics ή NVIDIA GeForce GT 750M-775Μ με 1GB of GDDR5 ή AMD Radeon R9 M290X-M295X με 2-4GB GDDR5 μνήμη υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 2560Χ1440 και 4Κ στο κορυφαίο μοντέλο των 27" με τη retina οθόνη, Bluetooth 4.0, κάμερα HD ή 4K(!) στο μεγάλο μοντέλο, 802.11ac Wi-Fi, πολλές διαφορετικές θύρες σύνδεσης και ότι άλλο ονειρευτείτε.

Δείτε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iMac σαν οθόνη (monitor)

Έχετε να διαλέξετε από 6 διαφορετικά μοντέλα από 21"-27" (με ανάλογες τιμές) με το κορυφαίο να είναι ο υπολογιστής των ονείρων σας ειδικά αν είστε επαγγελματίας του βίντεο υπερυψηλής (4Κ) ανάλυσης. Πρόκειται στην κυριολεξία για το βασιλιά των προσωπικών υπολογιστών με σύνθεση που κοντράρει ανοιχτά το κορυφαίο μοντέλο της Apple, το Mac Pro σε υπολογιστική ισχύ και με μια οθόνη ονειρική.

Mac Pro

ired mac what mac model to buy 11

Και ερχόμαστε τέλος στο κορυφαίο επαγγελματικό μοντέλο της εταιρίας το Mac Pro. Εδώ μπαίνουμε σε μια άλλη κατηγορία, όχι γιατί δεν είναι ένα επιτραπέζιο μοντέλο, αλλά γιατί πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό υπολογιστή, αυστηρά επαγγελματικών προδιαγραφών (και τιμής) που από μόνος του είναι μια άλλη κατηγορία. Πέρα από τη σχεδίασή του που είναι "σαλονάτη" έχουμε να κάνουμε με ένα μηχάνημα που δεν είναι καθόλου για το σαλόνι, εκτός κι αν είστε πολύ "φραγκάτος" και θέλετε το απόλυτο μηχάνημα για να συμπληρώνει το σύστημα οικιακού κινηματογράφου υψηλών προδιαγραφών που μπορεί να έχετε.

Η σύνθεσή του έχει ως εξής: επεξεργαστής 4πύρηνος- 8πύρηνος Intel Xeon E5 με 10MB L3 cache ή 6πύρηνος - 12 πύρηνος Intel Xeon E5 με 12MB L3 cache (γεια χαρά), RAM 12-64GB, κάρτες γραφικών Dual AMD FirePro D300 με 2GB of GDDR5 VRAM (έκαστη) ή Dual AMD FirePro D500 με 3GB of GDDR5 VRAM (έκαστη), υποστήριξη για τρία (ναι τρία) μόνιτορ ανάλυσης 4Κ ταυτόχρονα ή έξι (!) μέσω thunderbolt, ψηφιακή (οπτική ίνα) και αναλογική έξοδο ήχου υψηλής ανάλυσης, 256GB - 1TB SSD σκληρούς δίσκους σε PCI-E πλακέτες για αστρονομικές ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων, 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 και πολλές θύρες τελευταίας τεχνολογίας για κάθε είδους σύνδεση.

Δείτε ακόμη: Θέλετε να μεταβείτε σε Mac; (Πρώτες απορίες)

Ζαλιστήκατε; Εγώ ζαλίστηκα που τα έγραψα. Πρόκειται, όπως είπαμε, για το απόλυτο μηχάνημα και δεν απευθύνεται στον καθένα, αλλά σε αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν την απεριόριστη σχεδόν υπολογιστική ισχύ που τους προσφέρει γιατί το χρειάζονται για τη δουλειά τους.

ired mac what mac model to buy 12

Μερικά τελευταία λόγια

Έχουμε ξαναπεί ότι όλα τα Mac συνοδεύονται από το κορυφαίο λειτουργικό της Apple, Mac OS X Yosemite 10.10 (αυτή τη στιγμή), καθώς και μια σουΐτα προγραμμάτων όπως το πακέτο iLife (για πολυμέσα), και το iWorks (για εφαρμογές γραφείου) και βέβαια με τη σύνδεση στο Mac App Store μας ανοίγεται ένας κόσμος με ακόμη περισσότερα δωρεάν ή πολύ φθηνά προς απόκτηση προγράμματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ό,τι εργασία έχουμε βάλει κατά νου. Και με την επιπλέον δυνατότητα να "τρέχουν" τα Windows απρόσκοπτα και καλύτερα από τα PC έχετε ένα μηχάνημα που τα έχει όλα.

Με ένα μηχάνημα για κάθε γούστο και κάλυψη κάθε επιθυμίας και οποιωνδήποτε συνδυασμών, δεν είναι παράξενο που οι πωλήσεις της Apple αυξάνονται στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών.

ired mac what mac model to buy 13

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status