Microsoft Cities Unlocked Headset

Microsoft Cities Unlocked Headset
ired.gr

Ένα επαναστατικό προϊόν για τις πόλεις του μέλλοντος που βοηθάει τους τυφλούς να "βλέπουν"

Οι πόλεις του σήμερα μπορούν να γίνουν ενοχλητικές, χαοτικές και ίσως μερικές φορές τρομακτικές. Σκεφτείτε τώρα πώς θα είναι να προσπαθείτε να βρείτε το δρόμο σας αν είστε τυφλός ή έχετε σοβαρό πρόβλημα στην όραση. Η αλήθεια είναι ότι δε θα θέλατε να το φανταστείτε καθόλου και το πιθανότερο είναι να μη θέλατε καν να βγείτε έξω. Δεκάδες χιλιάδες τυφλών δεν αφήνουν σχεδόν ποτέ τα σπίτια τους λόγω άγχους. Η Microsoft συνεργάζεται με τη Guide Dogs for the Blind (Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών) και τη Future Cities Initiative (Οι πόλεις του Μέλλοντος) προκειμένου να δημιουργήσουν αξεσουάρ που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο για όλους.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό κάτι τέτοιο έγινε ένα πρότζεκτ, το Cities Unlocked (Ξεκλείδωτες Πόλεις), στα γραφεία της στο Λονδίνο. Φυσικά για να συνειδητοποιήσει κανείς τη σπουδαιότητα της τεχνολογίας, πρέπει να έχει την εμπειρία που θα είχε ένας τυφλός όταν περιφέρεται μέσα σε μια τέτοια πόλη.

Cities Unlocked from Future Cities Catapult on Vimeo.

Απομονωμένος, αποπροσανατολισμένος και τρομοκρατημένος

Βάζοντας λοιπόν μια μάσκα που σε κάνει να νιώθεις σαν τυφλός και παίρνοντας ένα λευκό μπαστούνι, ο δημοσιογράφος που θα έπαιρνε μέρος στην ξενάγηση και επίδειξη του νέου προϊόντος, βγήκε έξω από τα γραφεία της Microsoft κοντά στο σταθμό της Victoria. Μια γιορτή με διάφορα φαγητά που γινόταν εκεί πλημμύρισε τα ρουθούνια του και μια οικοδομή που χτιζόταν εκεί κοντά δημιουργούσε πραγματική πρόκληση στ' αυτιά του μια και δε μπορούσε να ακούσει τους άλλους. Καθώς είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, όλες οι άλλες του αισθήσεις είχαν μεγιστοποιηθεί και σύντομα τον πλημμύρισαν. Ευτυχώς είχες μαζί του τη Jenny Cook από τη Guide Dogs (Σκύλοι Οδηγοί) να του κρατάει το χέρι ώστε να μη χτυπήσει κανέναν καθώς κουνούσε άναρχα το μπαστούνι δεξιά-αριστερά.

Μέσα στο σκοτεινό του κόσμο ένιωθε ότι είχε περπατήσει πολύ πιο μακριά από την πραγματικότητα και επίσης ότι οι αισθήσεις του του έλεγαν - λανθασμένα - ότι είχε στρίψει σε κάποια γωνία, ενώ στην ουσία πήγαινε ευθεία. Ένιωθε απομονωμένος, αποπροσανατολισμένος και τρομοκρατημένος.

ired tech news microsoft unlocked headset 02

Μετά, έβαλε το σύστημα headset της Microsoft. Είναι μια μετατροπή του συστήματος ακουστικών AfterShoks που δε χρειάζεται τα αυτιά μας γιατί ακουμπάει στα κόκαλα των μαγούλων μας και μεταδίδει τον ήχο μέσω της δόνησης. Σε αυτά έχει προστεθεί ένας πομποδέκτης Wi-Fi, Bluetooth, και GPS μαζί με μια ηλεκτρονική πλακέτα της Arduino όπου συνδέονται όλα και λειτουργούν. Η ιδέα πίσω από αυτά είναι ότι το σύστημα μιλάει στην πόλη γύρω μας και παρέχει πλοήγηση και οδηγίες στο χρήστη. Αυτό γίνεται, όπως καταλαβαίνετε, με τη συνδυαστική χρήση των παραπάνω πομποδεκτών και με τη βοήθεια ενός προγράμματος χαρτών - στην περίπτωσή μας του Bing Maps.

Έτσι λοιπόν, ο δημοσιογράφος, ακόμη "τυφλωμένος" και υποβοηθούμενος από τη συνοδό του ξεκίνησε αυτή τη φορά με τη βοήθεια του συστήματος headset όπου τέθηκε ένας προορισμός και μόνος του ξεκίνησε για τη νέα του κατεύθυνση. Το σύστημα σε καθοδηγεί στη σωστή κατεύθυνση με ένα συνεχή ήχο σαν ελαφρύ κλιπ-κλοπ. Στην αρχή, επειδή τα ακουστικά δεν καλύπτουν τα αυτιά (είπαμε ακουμπούν στα μάγουλα) δεν είναι άμεσα αντιληπτός γιατί ο ήχος δεν ανήκει στον πραγματικό κόσμο. Θέλει ένα μικρό χρονικό διάστημα για να το συνηθίσει κανείς και να καταλάβει τι σημαίνει.

ired tech news microsoft unlocked headset 03

Ο ήχος είναι στην ουσία κατευθυντικός, ώστε, αν γυρίσεις το κεφάλι σου, ο ήχος μεταφέρεται για να σε καθοδηγήσει στη σωστή πορεία. Αυτό μπορεί να φανεί οικείο σε κάποιον αν έχει χρησιμοποιήσει το Google Maps με τα Google Glass, γιατί είναι στην ουσία το ίδιο ακριβώς χωρίς την οπτική δυνατότητα. Ο ήχος είναι μόνιμα εκεί και, μετά από λίγο, είναι εκπληκτικά καθησυχαστικός.

Φάροι Bluetooth για καθοδήγηση

Το πραγματικά ωραίο έγινε όταν η συσκευή κάποια στιγμή του ψιθύρισε, "Μηχάνημα ΑΤΜ στα 5 μέτρα αριστερά". Ελέγχοντας διεξοδικότερα φάνηκε ότι η οδηγία ήταν ακριβής στο εκατοστό. Όχι περίπου, ακριβώς. Παρακάτω, ενημέρωσε για ένα αξιοθέατο στα δεξιά. Στο μέλλον θα παρέχει κι μια περιγραφή για την ιστορία του αξιοθέατου όπως και κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την περιοχή. Πέρα από αυτό, θα μας λέει για τα μαγαζιά, τα ονόματα των δρόμων, που είναι το ταχυδρομείο και σε ποιο σημείο είναι ασφαλές να διασχίσει κανείς το δρόμο.

Το συγκεκριμένο ΑΤΜ ήταν εξοπλισμένο με ένα φάρο Bluetooth και η πληροφορία δόθηκε από το Bing Maps, και το GPS ενώ το Wi-Fi βοήθησε για καθοδήγηση. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Σίγουρα άνοιξε τον κόσμο και έκανε τον "τυφλό" να νιώθει πολύ πιο ασφαλής, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόταν εξάσκηση έως ότου η συσκευή γίνει τμήμα της ζωής ενός ανθρώπου. Και ο ήχος του κλιπ-κλοπ θα χρειαζόταν κάποιες ρυθμίσεις ακόμη.

ired tech news microsoft unlocked headset 04

Μετά την επίδειξη, μίλησε ο δημοσιογράφος με τη Jen Bottom μια 26-χρονη τυφλή που εργάζεται στο πρότζεκτ της Microsoft, που του εξήγησε πόσο πιο βολικό αλλά και πόσο πιο ακριβές είναι το σύστημα του headset σε σχέση με μια εφαρμογή στο τηλέφωνό της που κάνει την ίδια δουλειά.

Όμως το Cities Unlocked headset δεν είναι μόνο για τυφλούς. Είναι εξίσου χρήσιμο και για πολλούς άλλους που μπορούν και βλέπουν. Για παράδειγμα σκεφτείτε κάποιον που οδηγεί μηχανή ψάχνοντας να βρει ένα συγκεκριμένο μέρος, πόσο πιο δύσκολο είναι να έχει ένα GPS και να το κοιτάει ενώ οδηγεί. Ή να έχετε βρεθεί σε ένα εντελώς άγνωστο μέρος όπου δεν υπάρχει κάποιος να σας δώσει οδηγίες, ή να βρίσκεστε σε κάποιο αεροδρόμιο ή λιμάνι, ψάχνοντας μια συγκεκριμένη υπηρεσία ή γραφείο, ή να είστε σε μια ξένη χώρα όπου δε μιλάτε τη γλώσσα και ψάχνετε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Το Cities Unlocked μπορεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα και περισσότερα ακόμη.

ired tech news microsoft unlocked headset 05

Πότε θα κυκλοφορήσει;

Η αλήθεια είναι ότι από τις τεχνολογίες που ενσωματώνει η τελική συσκευή, καμία δε θεωρείται πια κάτι το επαναστατικό. Το GPS, το Wi-Fi, και το Bluetooth υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια και λειτουργούν μέσα στις πόλεις σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Ακουστικά Bluetooth είναι γεμάτος ο κόσμος και όσον αφορά το Microsoft headset, δεν κάνει κάτι που δεν έχουμε ήδη δει στο Google Glass. Άρα γιατί δεν κυκλοφορεί ήδη για τους τυφλούς τουλάχιστον;

Η απάντηση είναι θλιβερά οικεία και έχει να κάνει με την ψηφιακή δομή των πόλεων και την γενικότερη οργάνωσή τους. Η χρήση φάρων Bluetooth δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, το GPS δεν είναι ακόμη αρκετά ακριβές και αξιόπιστο σε χρήση εντός των πόλεων και τα μέρη αυτά όπου θα είχε πραγματική αξία, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς για παράδειγμα, δεν είναι έτοιμα για τέτοια χρήση.

Όσον αφορά τον Αρχιτέκτονα Χρηστικής Εμπειρίας της Microsoft (User Experience Architect) Jarnail Chudge, η εταιρία εστιάστηκε περισσότερο στην τελική τεχνολογία και την εμπειρία που αυτή προσφέρει, παρά στη δημιουργία ενός τελικού προϊόντος. Το υπάρχον headset είναι απλά ένα πρωτότυπο, αλλά έχει ανατεθεί στη σχεδιαστική ομάδα της Nokia να δημιουργήσει μια νέα έκδοση της συσκευής.

ired tech news microsoft unlocked headset 01

Δύο ως τρία χρόνια αν όλα λειτουργήσουν σωστά

Αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το λανσάρισμα του πρότζεκτ Cities Unlocked. Είναι αρκετά πολύπλοκο και στηρίζεται σε πολλές διαφορετικές παραμέτρους που πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά πριν βρεθούμε στα χέρια μας με ένα προϊόν που θα μας βοηθά αποτελεσματικά στην πλοήγηση είτε είμαστε τυφλοί, είτε όχι.

Η Jenny Cook ελπίζει πως θα πάρει 2-3 χρόνια πριν το πρότζεκτ μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από το κοινό ευρέως. Η Claire Mookerjee διευθύντρια του πρότζεκτ Cities Unlocked, δε μπορεί να πει ημερομηνία, αλλά μπορεί να μας δώσει μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να υπολογιστεί μια τέτοια.

"Σκέφτομαι ότι χρειαζόμαστε πρώτα μια μεγάλη αύξηση των φάρων αυτή τη στιγμή. Θα χρειαστεί οι δήμαρχοι των πόλεων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα τοπικά συμβούλια να συνειδητοποιήσουν τις εφαρμογές από τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και να εμπνευστούν από την αξία που θα προσθέσουν στο επίπεδο ζωής μας."

από Elichord

Δείτε περισσότερα: