Εκτύπωση αυτής της σελίδας

YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Γενικά

YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Γενικά
ired.gr

Αναλύουμε την ενότητα "Γενικά" στο μενού προτιμήσεις συστήματος του λογισμικού Yosemite.

Το λογισμικό OS X 10.10 Yosemite, έχει δεχθεί σημαντικές αλλαγές κατά την τελευταία ενημέρωση, σε όλη την έκτασή του, συμπεριλαμβανομένων των Προτιμήσεων συστήματος. Υπάρχουν και αλλαγές και στις λειτουργίες όπως οι ρυθμίσεις "Γενικά" όπου ελέγχουν την εμφάνιση των αρχείων του Finder και τις ρυθμίσεις του, αν και οι αλλαγές σε αυτή την ομάδα, είναι λίγες.

Ανοίγοντας το μενού "Γενικά" στις Προτιμήσεις συστήματος, θα δούμε έναν ενιαίο πίνακα χωρισμένο σε 5 τμήματα. Το πρώτο τμήμα αποτελείται από τρία πλήκτρα καθώς κι ένα checkbox, το οποίο προστέθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση. Τα πλήκτρα είναι τα εξής: Εμφάνιση, Χρώμα επισήμανσης και Μέγεθος εικονιδίου πλαϊνής στήλης. Το πρώτο πλήκτρο "Εμφάνιση" μας δίνει δύο επιλογές: Μπλε και Γραφίτη.

Η ρύθμιση αυτή αλλάζει το χρώμα των σελίδων όπως για παράδειγμα την μπάρα προόδου λήψης. Η διατύπωση δίπλα στο drop down μενού παραμένει ίδια "Για κουμπιά, μενού και παράθυρα".

ired mac general yosemite 01

Επιλέγοντας την απόχρωση "Γραφίτη", αλλάζουν επίσης και τα χρώματα κόκκινο/κίτρινο/πράσινο πάνω αριστερά των παραθύρων των εφαρμογών (Κλείσιμο, Απόκρυψη, Ελαχιστοποίηση), με το ίδιο χρώμα γραφίτη. Σκοπός της απόχρωσης αυτής είναι να βοηθήσει χρήστες που ασχολούνται με graphics και επιθυμούν ουδέτερα χρώματα.

Ακριβώς κάτω από το πλήκτρο συναντάμε το checkbox με την περιγραφή "Χρήση σκούρας γραμμής μενού και Dock" επιλογή η οποία θα αλλάξει την κανονική λευκή γραμμή μενού σε μαύρο χρώμα (με λευκό κείμενο και εικονίδια). Επιπλέον το dock παίρνει μία σκούρα απόχρωση με την επιλογή αυτή, και οι μαύρες τελίτσες κάτω από τις ανοιχτές εφαρμογές γίνονται από λευκές, μαύρες.

Το πλήκτρο "Χρώμα επισήμανσης", ελέγχει τον τρόπο που επισημαίνεται το όνομα ενός αρχείου στο Finder, καθώς και το χρώμα του επισημασμένου κειμένου. Είναι διαθέσιμα 9 προεπιλεγμένα χρώματα και η επιλογή "άλλο", όπου επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει οποιαδήποτε απόχρωση επιθυμεί κάνοντας χρήση ενός επιλογέα, κατά την ενεργοποίησή του.

ired mac general yosemite 02

Υπάρχουν αλλαγές στα ονόματα των χρωμάτων και στη σειρά που εμφανίζονται: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο (πρώην gold), πράσινο, μοβ, ροζ (νέο), καφέ και γραφίτης. Το επόμενο πλήκτρο, εμφανίστηκε πρώτη φορά στο OS X 10.8 και αφορά το μέγεθος των εικονιδίων στην πλαϊνή στήλη του Finder (Μικρό, μεσαίο μεγάλο). Η διαφορά στο μέγεθος είναι σημαντική και χρήστες με προβλήματα όρασης ίσως τη βρουν χρήσιμη. Η αλλαγή γίνεται αμέσως.

Τοποθέτηση γραμμών κύλισης: Θα τη συναντήσετε στη δεύτερη ενότητα των Προτιμήσεων συστήματος Γενικά, σε δύο διακριτά τμήματα: "Εμφάνιση γραμμών κύλισης" και "Κλικ στη γραμμή κύλισης για". Το πρώτο τμήμα χωρίζεται σε τρεις "check", επιλογές για την εμφάνισης της γραμμής κύλισης:

• Αυτόματα ανάλογα με το ποντίκι ή την επιφάνεια αφής
• Κατά την κύλιση
• Πάντα

Κάτω από τις επιλογές αυτές, δύο ακόμη, ελέγχουν το περιεχόμενο και την κίνησή του εάν κάνετε κλικ πάνω στη γραμμή κύλισης:

• Μετάβαση στην επόμενη σελίδα
• Μετάβαση στο σημείο που έγινε το κλικ.

Η τρίτη ενότητα είναι νέα. Υπάρχει ένα μόνο πλήκτρο, για την επιλογή του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο. Οι επιλογές εξαρτώνται από το ποια προγράμματα περιήγησης έχει εγκατεστημένα ο χρήστης. Για παράδειγμα εάν κατεβάσετε επιπλέον τον περιηγητή Google Chrome, θα προστεθεί στη λίστα, κατά την επόμενη επανεκκίνηση των προτιμήσεων συστήματος.

ired mac general yosemite 03

Η τέταρτη ενότητα αφιερώνεται στα έγγραφα και στις εφαρμογές αυτών, κατά το κλείσιμο των παραθύρων. Οι αλλαγές αυτές προέρχονται από την έκδοση Mountain Lion και χωρίζεται σε δύο τμήματα:

• Ερώτηση για διατήρηση αλλαγών κατά το κλείσιμο εγγράφων.
• Κλείσιμο των παραθύρων κατά τον τερματισμό της εφαρμογής.

Υπάρχει η έξης σημείωση: "Όταν είναι επιλεγμένη η ρύθμιση αυτή, δεν θα γίνεται επαναφορά των ανοιχτών εγγράφων και παραθύρων όταν ανοίγετε εκ νέου την εφαρμογή".

Αλλαγές εδώ δεν έχουν υπάρξει παρά μόνο στη διατύπωση του κειμένου (ευτελούς αξίας). Η επιλογή "Πρόσφατα στοιχεία" στο μενού της Apple, ελέγχεται από το πλήκτρο αυτό στο τέταρτο τμήμα. Το πλήκτρο λειτουργεί για έγγραφα εφαρμογές και διακομιστές, επιτρέποντας από 5 - 50, στοιχεία καθώς και την επιλογή "Κανένα".

ired mac general yosemite 04

Η επιλογή "Πρόσφατα στοιχεία" στο μενού της Apple (πάνω αριστερά), βοηθά τον χρήστη να έχει γρήγορη πρόσβαση στα πιο πρόσφατα έγγραφα. Το στοιχείο Server, επιτρέπει τη γρήγορη επανασύνδεση σε έναν συγκεκριμένο δίσκο στο τοπικό δίκτυο ή στον υπολογιστή. Κλείνοντας υπάρχει το ίδιο checkbox το οποίο γράφει "Εξομάλυνση γραμματοσειρών για LCD, όταν διατίθεται". Εδώ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Εδώ κλείνει και η ενότητα Γενικά έχοντας μεταδώσει κατά τη γνώμη μας όλες τις απαραίτητες γνώσεις, επεξεργασίας και ρυθμίσεων. Παρόλα αυτά εάν υπάρχουν απορίες σχετικές με το θέμα παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status