iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Τα βάλαμε απέναντι, δείτε τα ευρήματά μας

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Τα βάλαμε απέναντι, δείτε τα ευρήματά μας
ired.gr

Είστε σε δίλημμα μεταξύ των iPhone 6 ή iPhone 6 Plus;

H τελευταία αναβάθμιση των iPhones από την Apple, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η εταιρεία κυκλοφορεί δύο κορυφαίες συσκευές ταυτόχρονα. Η διάθεση του iPhone 5c πέρυσι, ήταν σαφώς κατώτερη, του iPhone 5s. Είναι όντως δύσκολο να επιλέξετε μεταξύ των δύο κορυφαίων συσκευών της Apple.

Θα προσπαθήσουμε όμως έχοντας στα χέρια μας και τις δύο συσκευές, να ανιχνεύσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τις ξεχωρίσουν στο μυαλό σας, ώστε να αποφασίσετε για το ποια είναι η ιδανική για εσάς.

Ξεκινώντας να πούμε πως και οι δύο συσκευές είναι περίπου όμοιες... σε δύο διαφορετικά μεγέθη. Λέμε περίπου καθώς στο iPhone 6 Plus πέραν του μεγαλύτερου μεγέθους οθόνης, το λειτουργικό iOS 8 εμπεριέχει μερικές διαφορές, με μεγαλύτερη έμφαση στον οριζόντιο προσανατολισμό (landscape).

Η κάμερα του Plus διαφέρει επίσης καθώς φιλοξενεί οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS), προκειμένου να συμβάλλει στις επιπτώσεις κίνησης των χεριών κατά τη λήψη. Σημειώστε πως η μικρότερη έκδοση δεν έχει (OIS). Θα προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε την ατομική άποψη για τη κάθε συσκευή, αλλά με δεδομένο της ύπαρξης και των δύο συσκευών στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, θα σας μεταφέρουμε τις διαφορετικές εμπειρίες χρήσης, των δύο συσκευών.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 01

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus

Όπως μπορείτε να περιμένετε το iPhone 6, δίνει περισσότερα από μία παραδοσιακή εμπειρία ενός smartphone - κατ΄εμέ ότι καλύτερο έχει παρουσιαστεί έως τώρα. Με τα σημερινά δεδομένα η οθόνη των 4,7 ιντσών είναι στο κατώτερο όριο του φάσματος οθονών για ναυαρχίδα εταιρείας, χωρίς όμως να υπολείπεται του ζητούμενου από το μέσο χρήστη.

Aκριβώς όπως των 3,5 ιντσών iPhone 4s, σε σύγκριση με τους τότε ανταγωνιστές του, το 2011. Το iPhone 6 δίνει στο χρήστη απαλή ασφαλής και απλή εμπειρία χρήσης, ενώ παράλληλα παραμένει μία από τις ελαφρύτερες και λεπτότερες συσκευές που μπορείτε να αποκτήσετε.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 02

Το iPhone 6 Plus είναι το πρώτο phablet της εταιρείας Apple. Aντιπροσωπεύει ελάχιστα το κλασικό smartphone και περισσότερο, έναν all-in-one υπολογιστή τσέπης. Εάν επιθυμείτε να απαλλαχθείτε από ένα μικρό iPhone στη τσέπη σας, κι ένα μεγάλο iPad για το σπίτι, τότε το iPhone 6 Plus μπορεί να κάνει το όνειρο σας, πραγματικότητα. Παρότι το μέγεθός της οθόνης είναι σε αναλογία το 43% ενός iPad mini, επιδέχεται χρήσης ως mini tablet.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 03

Σχεδιασμός

Kαι οι δύο συσκευές iPhone, παρέχουν την ίδια ποιότητα κατασκευής (αλουμίνιο), με στρογγυλεμένες άκρες, και την προσοχή της Apple στη λεπτομέρεια σχεδιασμού. Πιστεύουμε πως είναι δύο από τις πιο όμορφες συσκευές που μπορεί να αποκτήσει κάποιος χρήστης mobile συσκευών, σήμερα. Οι δύο συσκευές είναι ιδιαίτερα ελαφριές και λεπτές για το μέγεθός τους, αν και αν θέλουμε να ακριβολογούμε το iPhone 6 είναι 3% πιο λεπτό και 25% ελαφρύτερο.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 04

Το μικρότερο iPhone 6 καθιστά πιο άνετο το κράτημα, διατηρώντας την ευκολία χειρισμού με το ένα χέρι. Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως είναι τόσο εύχρηστο όσο τα παλαιότερα iPhones, αλλά είναι ευκολότερο στο χειρισμό από το iPhone 6 Plus. Το ίδιο ισχύει και για τη φορητότητα στην τσέπη σας, σε αντιπαράθεση με το iPhone 6 Plus που είναι λίγο δυσκίνητο σε κάθετο προσανατολισμό (portrait mode).

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 05

H οθόνη του iPhone 6 Plus δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ενός tablet και απουσιάζει η γραφίδα, που υπάρχει στη σειρά Galaxy Note. Γι' αυτό η χρήση δύο χεριών είναι απαραίτητη, προκειμένου να εισάγετε κείμενο σε μία εφαρμογή.

Φυσικά δεν το βλέπουμε σε καμία περίπτωση ως τροχοπέδη, ώστε να ανακηρυχθεί ως ένα από τα κορυφαία για το 2014 phablets, συμπεριλαμβανομένων των Galaxy Note 4 και του Nexus 6.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 06

Διαφορές στο λειτουργικό

H Apple αναγνωρίζει την ανάγκη αυτή και γι' αυτό έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον οριζόντιο προσανατολισμό, για το iPhone 6 Plus. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως το αισθανόμαστε πιο φυσικό στο χέρι από τα υπόλοιπα phablets και για πρώτη φορά είδαμε την Αρχική οθόνη ενός iPhone, να περιστρέφεται σε οριζόντιο προσανατολισμό.

Η περιστροφή βρίσκει εφαρμογή στο Mail το οποίο εμφανίζεται σε δύο στήλες, μία για την προβολή των μηνυμάτων και μία για την προβολή περιεχομένου ενός μηνύματος. Το ίδιο ισχύει και στην προεγκατεστημένη εφαρμογή Safari, όπου η εμφάνιση είναι όμοια σε οριζόντιο προσανατολισμό με το iPad. Η εμφάνιση αυτή δεν είναι διαθέσιμη στο iPhone 6.

H οριζόντια εμφάνιση είναι που μετατρέπει το iPhone 6 Plus, από ένα μεγάλο iPhone σε ένα Mini-mini iPad.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 07

Οι developers έχουν εστιάσει ιδιαίτερα τις εφαρμογές τους στον οριζόντιο προσανατολισμό. Εφαρμογές όπως Flipboard, Amazon και το eBay, εξακολουθούν να περιορίζονται στον κάθετο μόνο προσανατολισμό, αλλά στο App Store, μπορείτε να συναντήσετε εφαρμογές όμως το Newsify, και το Outlook της Microsoft, οι οποίες περιστρέφονται.

Οθόνη

Το μέγεθος της οθόνης είναι φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα. Η οθόνη του iPhone 6 είναι σε αναλογία το 73% του iPhone 6 Plus. Αν η προτεραιότητά σας είναι η μεγαλύτερη οθόνη, το iPhone 6 Plus ενδέχεται ή δεν ενδέχεται να είναι αυτό που ψάχνετε. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι αναζητείτε. Αν για παράδειγμα έχετε συνηθίσει μία συσκευή Android με οθόνη στις 5 ίντσες ή μεγαλύτερη, το iPhone 6 μπορεί να σας φανεί λίγο μικρό σε μέγεθος.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 08

Παρόλα αυτά έχει την ικανότητα να προσφέρει όλα τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά χωρίς να αισθάνεστε πως έχετε μία τεράστια συσκευή στα χέρια σας ή στην τσέπη σας. Το βραβείο ποιότητας οθόνης πηγαίνει μάλλον στο iPhone 6 Plus, καθώς φέρει ανάλυση 1080p. Το iPhone 6 έχει υψηλότερο λόγο αντίθεσης 1400:1 με το Plus να υπολείπεται (1300:1).

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως και οι δύο συσκευές διαθέτουν πολύ καλές οθόνες, γι' αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε άλλα σημεία για να στηρίξετε την απόφασή σας, προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Στα θετικά του iPhone 6 Plus θα πρέπει να εντάξουμε και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Σε δοκιμές streaming video σε περιβάλλον Wi-Fi και με φωτεινότητα στο 75%, το iPhone 6 Plus έχασε 12% σε μία ώρα, ενώ στην ίδια δοκιμή το iPhone 6 είχε απώλεια ενέργειας πάνω από 14%. Χωρίς να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα, μπορούμε να πούμε πως το Plus διαχειρίζεται καλύτερα την μπαταρία του.

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 09

Hardware

Οι τελευταίες αυτές συσκευές iPhone έχουν εξαιρετικές κάμερες και είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο ποιότητας. Και οι δύο είναι ικανοποιητικές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού γρήγορες στην ενεργοποίηση και στην ανταπόκριση αγγίγματος του εικονικού πλήκτρου. Διαθέτουν dual LED flash, ανάλυση 720p Slow-Mo στα 240 fps, καθώς και λειτουργία burst mode. Η μόνη τους διαφορά είναι η προσθήκη OIS στην έκδοση Plus.

Εάν δεν έχετε το πιο σταθερό χέρι ως φωτογράφος, τότε η οπτική σταθεροποίηση του iPhone 6 Plus, είναι ικανή από μόνη της να σας προσελκύσει. Ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό που θα συναντήσετε και στις δύο συσκευές, είναι ο βελτιωμένος αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Apple Pay (όχι στην Ελλάδα ακόμη). Και οι δυο συσκευές φιλοξενούν λειτουργικό iOS 8, και παρόμοιες χρωματικές αποχρώσεις (grey, silver και gold).

ired iphone 6 vs iphone 6 plus 10

Eάν ζητούσατε την δική μας εκτίμηση ή συμβουλή, θα σας λέγαμε πως τα iPhone 6 και στις δύο εκδόσεις, υπερέχουν από ένα κλασικό smartphone και είναι ο καλύτερος συνδυασμός εάν είστε και κάτοχος ενός iPad. Το iPhone 6 Plus είναι κάτι περισσότερο από ένα αντικαταστάτης ενός iPad, ενδεχομένως να καλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη σας για mini tab-let.

Άλλες λεπτομέρειες

Εάν η λειτουργία οριζόντιου προσανατολισμού συγκαταλέγεται στη χρήση που κάνετε, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε τη συσκευή αυτή από κοντά. Κλείνοντας να αναφέρουμε και τις τιμές καθώς είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή. Το iPhone 6 θα το βρείτε σε επίσημα καταστήματα από 739€ ενώ το iPhone 6 Plus από 859€.

Ναι όντως δεν είναι τα οικονομικότερα της αγοράς αλλά για εμάς είναι τα καλύτερα, εάν προσθέσετε το λειτουργικό iOS 8, το οποίο πλέον έχει καλύψει κενά του παρελθόντος, όπως πληκτρολόγια τρίτων κατασκευαστών, widgets και εφαρμογών με ενσωμάτωση αφής τρίτων κατασκευαστών. Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά reviews των συσκευών που σας επισυνάπτουμε για περισσότερες λεπτομέρειες χρήσης ανά συσκευή.

Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις για τα δύο iPhone και εάν είστε κάτοχος ενός εκ των δύο συσκευών, θα επιθυμούσαμε να μας πείτε τα δικά σας κριτήρια επιλογής.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: