Mac OS X - Προτιμήσεις συστήματος - Γλώσσα και περιοχή

Mac OS X - Προτιμήσεις συστήματος - Γλώσσα και περιοχή
ired.gr

 YOSEMITE - Αναλύουμε την ενότητα, Γλώσσα και περιοχή στις προτιμήσεις συστήματος.

Μια σειρά από αλλαγές έχει δεχθεί η ενότητα System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος) στο λογισμικό OS Χ 10.10, Yosemite, για υπολογιστές Mac. Για όσους θυμούνται, η παλιά υποενότητα "Γλώσσα και κείμενο" αντικαταστάθηκε στο Mavericks σε "Γλώσσα και περιοχή" και τα περιεχόμενα του panel δέχθηκαν σημαντικές αλλαγές.

Η υποενότητα "Γλώσσα και περιοχή", δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ορίσει τις γλώσσες και να διαχειριστεί ρυθμίσεις, που αφορούν τη χρήση σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Η ενότητα αυτή στο μενού Preferences, ελέγχει τον τρόπο που το σύστημα χρησιμοποιεί συγκεκριμένες γλώσσες και την εμφάνισή τους κατά την είσοδο του χρήστη. Υπάρχουν για το λόγο αυτό Advanced ρυθμίσεις (Προηγμένα), που είναι διαθέσιμες για πιο προχωρημένο χειρισμό.

To κύριο τμήμα του panel εμπεριέχει ένα παράθυρο στην αριστερή πλευρά το οποίο εμφανίζει λίστα με τις επιλεγμένες γλώσσες τις οποίες χρησιμοποιεί ο Mac. Οι Γλώσσες που εμφανίζονται εξαρτώνται από τις επιλογές που έχει κάνει ο χρήστης. Εάν το panel χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, σε έναν νέο λογαριασμό, θα εμφανιστούν οι γλώσσες και οι ρυθμίσεις που αναλογούν στην τοποθεσία του χρήστη. Η δεξιά πλευρά έχει μία σειρά από εικονικά πλήκτρα και ένα checkbox, για ρυθμίσεις ενός συγκεκριμένου λογαριασμού.

ired mac region and languages 01

Κεντρικό panel - Γλώσσες

Η πρώτη γλώσσα στη λίστα είναι και η γλώσσα της οθόνης. Οι υπολογιστές Mac έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν τα menu σε πολλές γλώσσες και να εισάγουν κείμενο σε πολλές περισσότερες. Αν ο υπολογιστής Mac δεν υποστηρίζει την πρώτη γλώσσα, θα χρησιμοποιήσει την αμέσως επόμενη.

Σε προηγούμενες εκδόσεις OS X, όλες οι υποστηριζόμενες γλώσσες εμφανίζονταν στην αριστερή πλευρά του panel. Στο νέο λογισμικό, εμφανίζονται μόνο οι γλώσσες που έχουν καθοριστεί. Η γλώσσα των Αγγλικών, εμφανίζεται ως η προτεινόμενη από το σύστημα, γλώσσα.

Η προτεινόμενη γλώσσα μπορεί να αλλάξει εύκολα, σύροντας νέα στην κορυφή της λίστας και στη συνέχεια κάνοντας επανεκκίνηση του υπολογιστή. Στο κάτω μέρος του panel γλωσσών, υπάρχει ένα πλήκτρο "+" που σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε μία γλώσσα (Το σύμβολο με το άγγιγμα αποκτά γκρι χρώμα μέχρι να εμφανιστεί το panel γλωσσών).

Εδώ να αναφέρουμε πως το panel επιλογής χωρίζεται σε 2 μέρη. Εμφανίζονται κατά σειρά οι 33 πρώτες γλώσσες με την περισσότερη δημοτικότητα και κάτω από μία γκρίζα γραμμή πολλές περισσότερες, οι οποίες όμως αλλάζουν μόνο τη γλώσσα στο πληκτρολόγιο. (Θα το δούμε παρακάτω).

Παραδείγματα από τις γλώσσες που αναφέρονται κάτω από τη γραμμή είναι τα αγγλικά (UK) και τα γερμανικά (Schweiz). Όταν μία από τις γλώσσες αυτές επιλεγεί, ένα κίτρινο τρίγωνο κάνει την εμφάνισή του, με το ακόλουθο προειδοποιητικό μήνυμα "Παρόλο που ορισμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες, μπορεί να χρησιμοποιούν την επιλεγμένη γλώσσα, αυτή δεν υποστηρίζεται πλήρως από το OS X."

ired mac region and languages 02

Κεντρικό panel - Πλήκτρα

Υπάρχουν τρία εικονικά πλήκτρα δεξιά του κυρίως panel. Ένα επιπλέον πλήκτρο (Σειρά ταξινόμησης Λίστας), προστίθεται όταν εισαχθεί μία δεύτερη ή περισσότερες γλώσσες. Τα πλήκτρα αυτά ελέγχουν τον τρόπο εμφάνισης της ημερομηνίας και άλλων επιλογών (όπως το νόμισμα) για το πως θα εμφανίζονται από το σύστημα:

  • Περιοχή: Αλλάζει τις ρυθμίσεις του υπολογιστή Mac ώστε να ταιριάζουν με την χώρα στην οποία χρησιμοποιείται. Το drop down μενού χωρίζεται στις 5 ηπείρους: Αφρική, Αμερική, Ασία, Ευρώπη, Ωκεανία. Αγγίζονται μία από αυτές, ένα υπομενού συμπεριλαμβάνει τις αντίστοιχες χώρες που απαριθμεί.

 

  • Πρώτη ημέρα της εβδομάδας: Εμφανίζει τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να επιθυμούν για οικονομικούς, θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους, διαφορετική ημέρα. Κάνοντας αυτή την αλλαγή θα αλλάξει η εμφάνιση του ημερολογίου στην ενότητα ημερομηνία και ώρα, αλλά δεν θα αλλάξει την εφαρμογή Ημερολογίου, καθώς έχει διαφορετικές ρυθμίσεις, οι οποίες όμως αλλάζουν ξεχωριστά από την ενότητα Preferences της εφαρμογής.

 

  • Ημερολόγιο: Πλέον το ημερολόγιο έχει 14 επιλογές. Γρηγοριανό, Αιθιοπικό, Αιθιοπικό (Amete Alem), Εβραϊκό, Εθνικό Ινδικό, Ισλαμικό (αστρονομικό), Ισλαμικό (σε μορφή πίνακα, αρχίζει την Παρασκευή), Ισλαμικό (σε μορφή πίνακα, αρχίζει την Πέμπτη), Ισλαμικό (Umm al-Quara), Κοπτικό, Περσικό και ISO 8601. Στην περίπτωση μας έχουμε Γρηγοριανό - το πρότυπο για τις δυτικές χώρες - οπότε δεν υπάρχει λόγος αλλαγής.

 

  • Ταξινόμηση Λίστας: Η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο όταν προστεθεί δεύτερη γλώσσα/πληκτρολόγιο. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουν χρήση δεύτερης γλώσσας τα ελληνικά ή τα αγγλικά ανάλογα με την προτίμηση. Μεταξύ των δύο τελευταίων επιλογών, υπάρχει ένα πλαίσιο επιλογής για τη μορφή της ώρας (24 ώρες).

Ακριβώς από κάτω αναγράφονται παραδείγματα πληροφοριών με τον τρόπο τον οποίο θα εμφανίζονται (ημερομηνία, αριθμοί και νόμισμα). Εάν θέλετε περισσότερες ειδικές λεπτομέρειες, δεν έχετε παρά να πατήσετε το εικονικό πλήκτρο, "Προηγμένα", κάτω δεξιά. Ένα τελευταίο εικονικό πλήκτρο που θα συναντήσετε έχει τίτλο "Προτιμήσεις για το πληκτρολόγιο", το οποίο θα σας μεταφέρει στην ενότητα "Πληκτρολόγιο".

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »