Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό βαθμό η υιοθέτηση του CarPlay από τους κατασκευαστές

Σε υψηλό βαθμό η υιοθέτηση του CarPlay από τους κατασκευαστές
ired.gr

Apple: Μεγάλη αποδοχή για το CarPlay

Ιστορικό

Πριν περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε το "roll out" της πολυαναμενόμενης υπηρεσίας της Apple, CarPlay. Ήταν το διεθνές motor show της Γένοβα όπου η Apple ανακοίνωνε την συνεργασία της με - μικρό σχετικά - αριθμό κατασκευαστών αυτοκινήτων, για την υποστήριξη του - αρχικώς - iOS in the Car και μετέπειτα CarPlay.

Οι συνεργάτες στην αρχική φάση ήταν οι: BMW Group, Ford, General Motors, Honda, Hyundai Motor Company, Jaguar Land Rover, Kia Motors, Mitsubishi Motors, Nissan Motor Company, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki και το Toyota Motor Corp.

Ένα χρόνος πέρασε λοιπόν και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Πλέον, η Apple ανακοίνωσε πως με την υπηρεσία συνεργάζονται όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο μονάδες ανά έτος, με εξαίρεση κάποιους κατασκευαστές από την Κίνα.

ired tech news highly adaption for carplay 01

Με τα μάτια του Tim Cook

Σε ομιλία του προς τους μετόχους της εταιρείας ο Tim Cook έκανε σαφές πως δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση που έχει να κάνει με τον κλάδο της αυτοκίνησης, κυρίως λόγω της φήμης για το "Apple Car", εκτός φυσικά από το CarPlay.Δεν είναι τυχαίο πως χαρακτήρισε την υπηρεσία (μαζί με τα Health & Research Kits) "ενιαίες, ομαλές επεκτάσεις του iOS".

Άλλοι χαρακτηρισμοί που έχει προσδώσει ο Tim κατά καιρούς στην υπηρεσία είναι "πολύ, πολύ σημαντική" και "στρατηγικό σημείο εστίασης"

Οι αρχικές κριτικές

Οι κριτικές αρχικά.....δεν υπήρχαν! Πραγματικά, εκτός από κάποιες αναφορές στον "ειδικό" τύπο, οι περισσότεροι κριτικοί δεν ασχολήθηκαν με το CarPlay. Όταν βέβαια ασχολήθηκαν, τα σχόλια ήταν από ουδέτερα, έως αρνητικά. Κυρίως για την "οπτική" της Apple και την λογική της "προέκτασης" του iPhone, στην οθόνη του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου. Θεωρήθηκε λανθασμένη η μη αυτόνομη παρουσία του iOS και η πρακτική της οπτικής απεικόνισης του iPhone με τρόπο που δεν θα αποσπά την προσοχή του χρήστη.

Η Apple επέλεξε η Siri να αποτελέσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του CarPlay, κυρίως για να μην αποσπάται η προσοχή των οδηγών κατά την χρήση της υπηρεσίας

Οι συνήθεις ακόλουθοι...

ired tech news highly adaption for carplay 02

Δεν άργησε λοιπόν η στιγμή που οι συνήθεις ύποπτοι αντιλήφθηκαν πως η "οπτική" της Apple ήταν ορθή. Ζητούμενο πλέον και για την Google και για την Microsoft είναι η ασφάλεια και ένα περιβάλλον χρήστη που δεν του αποσπά την προσοχή. Σημαντικό ρόλο πάλι έχουν τα ειδικά πλήκτρα χειρισμού του συστήματος στο τιμόνι και σε άλλα, εύκολα στην πρόσβαση σημεία του οχήματος.

Τα τελευταία νέα

Πλέον, ο ένας μετά τον άλλο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανακοινώνουν την υποστήριξή τους στο CarPlay, ακόμα και οι κατασκευαστές ηχοσυστημάτων όπως η Pioneer και η Kenwood.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που σας αναφέραμε και πιο πριν, όπου όλοι οι κατασκευαστές που παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο μονάδες το χρόνο, υποστηρίζουν την υπηρεσία. Συμπληρωματικά, κάθε εβδομάδα νέες αυτοκινητοβιομηχανίες προστίθενται στους επίσημους συνεργάτες και το CarPlay πλέον νομίζουμε πως δικαιούται τον τίτλο του "mainstream".

Επίλογος - What about Siri?

Το CarPlay τα πάει καλά, αλλά η Siri είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υποδειγματικής λειτουργίας του. Και η "κυρία" ακόμα δεν ομιλεί τα Ελληνικά.

Λοιπόν, στην τελευταία δοκιμαστική έκδοση του iOS, 8.3, προστέθηκε η Τουρκική γλώσσα. Τι μας νοιάζει; Παραδοσιακά, η Apple, σε κάθε υπηρεσία της, αμέσως μετά τα Τουρκικά, υποστηρίζει τα Ελληνικά. Ίσως να μην το δούμε με την αρχική κυκλοφορία του iOS 9 τον Σεπτέμβρη, αλλά έχουμε πολλές πιθανότητες να το δούμε στον "πλήρη κύκλο" του iOS 9, δηλαδή έως τον Απρίλιο - Μάιο του 2016.

Όταν θα υλοποιηθεί, να θυμάστε που το διαβάσατε πρώτοι.....

από Kostthem

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status