Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταγράψτε εκπληκτικά video παρέλευσης χρόνου ακολουθώντας τις οδηγίες μας

Καταγράψτε εκπληκτικά video παρέλευσης χρόνου ακολουθώντας τις οδηγίες μας
ired.gr

Δημιουργήστε εκπληκτικά Time Lapse video (παρέλευσης χρόνου)

Θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να συλλάβετε εκπληκτικής μορφής video παρέλευσης χρόνου (time-lapse) με το iPhone σας. Όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη, συμπεριλαμβανομένων, της διάρκειας και τον τρόπο χρήσης, τις ιδανικότερες συνθήκες, την κατάλληλη ώρα της ημέρας, συμβουλές για καλύτερα αποτέλεσμα, καθώς και τις ρυθμίσεις που έχετε τη δυνατότητα να κάνετε.

Ας δούμε τι είναι η παρέλευση χρόνου (Time-Lapse)

H λειτουργία Time-Lapse video είναι ένα νέο χαρακτηριστικό της εφαρμογής Κάμερα στο iOS 8. Πρόκειται για μία λειτουργία εγγραφής video, το οποίο καταγράφει με πολύ χαμηλό ρυθμό καρέ - περίπου ένα-δύο το δευτερόλεπτο - αν κι αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια εγγραφής. Στη συνέχεια εάν το προβάλλετε σε ταχύτητα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η λήψη σας θα έχει επιταχυνθεί.

ired iphone time lapse 01

Είναι μία σημαντική τεχνική λήψεων, ιδιαίτερα σε στατικό περιβάλλον το οποίο αλλάζει σταδιακά, για παράδειγμα η κίνηση του ήλιου στον ουρανό, το άνοιγμα ή το κλείσιμο των πετάλων ενός λουλουδιού, ακόμη και για καλλιτεχνικά video εικόνας και ήχου σε πολυσύχναστες περιοχές.

Ενεργοποίηση της εγγραφής σε λειτουργία παρέλευσης χρόνου (Time-Lapse)

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη λειτουργία παρέλευσης χρόνου μέσα από το μενού της εφαρμογής κάμερας σύροντας το δάχτυλό σας προς τα δεξιά για να την επιλέξετε. Θα παρατηρήσετε πως το κόκκινο πλήκτρο εγγραφής περιβάλλεται από ένα εικονικό χρονόμετρο το οποίο δείχνει πως είστε σε κατάσταση καταγραφής.

ired iphone time lapse 02

Εάν αγγίξετε το πλήκτρο εγγραφή θα δείτε τον χρονομετρητή να κινείται κυκλικά, γύρω από το πλήκτρο εγγραφής. Για να σταματήσετε την καταγραφή, πατήστε εκ νέου το πλήκτρο εγγραφής.

Η αναπαραγωγή video με παρέλευση χρόνου, είναι σχεδόν η αντίθετη λειτουργία της αργής κίνησης (Slo-mo), η οποία συλλαμβάνει περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτα, από τη κανονική καταγραφή, ούτως ώστε όταν προβληθεί σε κανονικό frame rate (ταχύτητα), να δείχνει αργή κίνηση. Ενώ η λειτουργία παρέλευσης χρόνου, καταγράφει ένα frame το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα κατά την κανονική προβολή, λεπτά αλλά ακόμη και ώρες, να προβάλλονται σε 30 δευτερόλεπτα.

Ποιες εκδόσεις iOS συσκευών, μπορούν να κάνουν χρήση της λειτουργίας παρέλευσης χρόνου (Time-Lapse)

Συσκευές οι οποίες υποστηρίζονται από το λειτουργικό της Apple, IOS 8, δύναται να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία. Συγκεκριμένα οι συσκευές:

  • iPhone 4s ή νεότερη συσκευή
  • iPad 2 ή νεότερη.
  • iPad mini ή νεότερη
  • iPod touch 5G

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η παρέλευση χρόνου δεν λειτουργεί αναλογικά. Δεν σημαίνει πως μία μεγάλη καταγραφή σε χρονική διάρκεια αποτελεί κι ένα μεγαλύτερο video παρέλευσης χρόνου. Θα διαπιστώσετε πως όποια κι αν είναι η αρχική διάρκεια της καταγραφής, το τελικό αποτέλεσμα περιορίζεται σε 20-40 δευτερόλεπτα video. Είναι σημαντικό καθώς δεν πρόκειται να καταλάβει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο το δημιούργημά σας, κατά τη διάρκεια μιας εγγραφής.

Αυτός είναι και ο λόγος που video ωρών, δεν είναι στο τέλος μεγαλύτερο από video καταγραφής μερικών λεπτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Apple, o αριθμός των καρέ ανά δευτερόλεπτο που θα συλληφθεί είναι σχετιζόμενος με τη διάρκεια καταγραφής. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάνετε καταγραφή, τόσο λιγότερα frames θα καταγράφονται ανά δευτερόλεπτο και ανάλογη θα είναι και η ταχύτητα του τελικού video στα 30 fps.

Αν για παράδειγμα κάνετε καταγραφή για λιγότερο των δέκα λεπτών, τότε θα συλλάβετε 2 καρέ το δευτερόλεπτο. (Κατά την προβολή θα επιταχυνθεί το video 15 φορές). Εάν η καταγραφή ξεπεράσει τα 10 λεπτά τότε η συσκευή σας, θα απορρίψει εκ των υστέρων τα μισά frames που έχουν συλληφθεί έως εκείνη τη στιγμή και θα διατηρήσει ένα καρέ ανά δευτερόλεπτο. (το video σας θα επιταχυνθεί κατά 30 φορές).

ired iphone time lapse 03

Το framerate θα μειωθεί και πάλι ξεπερνώντας τα 40 λεπτά καταγραφής, 1 ώρα και 20 λεπτά και πάει λέγοντας. Δείτε τα παρακάτω video και θα αντιληφθείτε τη διαφορά.

Τα video που θα δημιουργηθούν με τη λειτουργία παρέλευσης χρόνου, ενώ θα είναι μικρά σε διάρκεια ενός κανονικού video, μην περιμένετε πως θα καταλαμβάνουν παρόμοιο αποθηκευτικό χώρο με ένα κανονικό, αντίστοιχης διάρκειας video. Σκεφθείτε πως ένα video 31 δευτερολέπτων έχει μέγεθος 75 MB.

Η Apple αναφέρει πως έχετε τη δυνατότητα να κάνετε συνεχόμενη καταγραφή έως 30 ώρες. Δεν το δοκιμάσαμε, αλλά είμαστε σίγουροι πως το τελικό video που θα προκύψει, δεν θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε διάρκεια, από μία καταγραφή 20 λεπτών.

Δείτε στην συνέχεια του άρθρου: Οδηγίες για την καταγραφή video παρέλευσης χρόνου, με ένα iPhone


Οδηγίες για την καταγραφή video παρέλευσης χρόνου, με ένα iPhone

Θα σας παραθέσουμε μερικές οδηγίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν για να συλλάβετε καλής ποιότητας κι εμφάνισης video, λειτουργίας παρέλευσης χρόνου.

1Κρατήστε τη συσκευή σας ακίνητη

ired iphone time lapse 04

Όταν κάνετε καταγραφή, κρατήστε το iPhone σας σε σταθερή θέση, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Σας συστήνουμε να στήσετε τη συσκευής σας σε ένα σταθερό σημείο ή να κάνετε χρήση τρίποδα, αντί να το κρατάτε στα χέρια σας. Έτσι θα αποφευχθεί πιθανή ταλάντευση, η οποία ενδεχομένως να χαλάσει την καταγραφή, αλλά κι επειδή εάν προσπαθήσετε να κρατάτε τη συσκευή, το χέρι σας θα κουραστεί γρήγορα και θα χαλάσετε τη λήψη.

2Καταγραφή με Contrast

Οι καλύτερες εγγραφές συλλαμβάνονται όταν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των κινούμενων στοιχείων και των σταθερών αντικειμένων. Κρατήστε τη συσκευή σας και καταγράψτε την κυκλοφορία ενός αυτοκινητοδρόμου ή στήστε τη συσκευή σας και καταγράψτε ένα κεντρικό σημείο με ανθρώπους που πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Το κλειδί της επιτυχίας εδώ είναι η αντιπαραβολή σταθερών αντικειμένων και κινουμένων στοιχείων. Στα video βλέπετε αυτή την αντίθεση κατά την καταγραφή.

3Καταγραφή κίνησης

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε καταγραφή κίνησης. Εάν για παράδειγμα αποφασίσετε να κάνετε μία εκδρομή, μπορείτε να στήσετε τη συσκευή σας στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας και να καταγράψετε τη διαδρομή. Φυσικά δεν θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα εγγραφής παρέλευσης χρόνου, όταν είστε πεζός καθώς δεν θα είναι σταθερή η συσκευή σας.

Επίσης εάν θέλετε να κάνετε σάρωση σε ένα πλάνο, θα πρέπει η σύλληψη να γίνει όσο πιο αργά μπορείτε καθώς με την αναπαραγωγή, θα επιταχυνθεί. Αυτό που πρέπει να σας μείνει είναι να κινήστε όσο πιο αργά γίνεται.

4Καταγράψτε κάτι που αλλάζει σταδιακά

Οι καλύτερες καταγραφές παρέλευσης χρόνου, γίνονται σε στοιχεία ή αντικείμενα που αλλάζουν σιγά σιγά. Το όφελος στην περίπτωση αυτή είναι πώς ένα video 30 λεπτών με τη δύση του ηλίου θα ήταν βαρετό, ενώ εάν συμπυκνωθεί σε 30 δευτερόλεπτα το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Εδώ να συμπεριλάβετε την καταγραφή της άνθησης ενός λουλουδιού, ή ενός αναμμένου κεριού - κι οτιδήποτε αλλάζει σταδιακά. Η λειτουργία παρέλευσης χρόνου, σας επιτρέπει να καταγράψετε αλλαγές που γίνονται πολύ πολύ αργά και υπό φυσιολογικές συνθήκες καταγραφής, δεν θα μπορούσατε να τις παρατηρήσετε.

5Ζητήστε από το "θέμα σας" να κινείται αργά

Εάν θέλετε να συλλάβετε έναν φίλο σας ο οποίος κινείται, θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα εάν η κίνησή του είναι αργή. Παρατηρώντας το θέμα σας εάν δεν κάνει κάποια γρήγορη κίνηση θα το συλλάβετε σε ένα δύο frames. Ωστόσο μπορείτε να λάβετε Κάποια αστεία αποτελέσματα τύπου, Τσάρλι Τσάπλιν-style εάν το θέμα σας προχωρά αργά προς το μέρος σας.

Ως συνήθως στην παρέλευση χρόνου, όσο περισσότερη ώρα καταγράφετε το θέμα σας, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα λάβετε.

6Καταγράψετε ένα πολυσύχναστο σημείο

Μπορείτε επίσης να πάρετε εντυπωσιακά αποτελέσματα εάν στήσετε το iPhone σας σε ένα πολυσύχναστο σημείο. Για παράδειγμα να καταγράψετε την κίνηση μιας πολυσύχναστης πλατείας. Η κίνηση των ανθρώπων έρχεται σε αντίθεση με την ακινησία του φόντου με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

7Προσοχή στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ενώ οι καταγραφή παρέλευσης χρόνου, είναι σχεδιασμένη για να χρησιμοποιεί τη μνήμη όπως ακριβώς μία κανονική λήψη video, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Εάν θέλετε να φτάσετε στα όρια καταγραφής - 30 ώρες - σίγουρα θα χρειαστεί η συσκευή σας να είναι συνδεδεμένη σε μία πηγή ενέργειας. με δεδομένο πως η εφαρμογή της κάμερας είναι από τις πιο ενεργοβόρες για τη συσκευή iPhone. Θα πρέπει ωστόσο να το έχετε υπόψιν σας, πριν αποφασίσετε να κάνετε μία καταγραφή παρέλευσης χρόνου.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση ενέργειας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Εξοικονόμηση μπαταρίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

8Αλλαγή ρυθμίσεων παρέλευσης χρόνου

Δυστυχώς όχι. Δεν υπάρχει καμία επιπλέον ρύθμιση, εάν ελέγξετε τις ρυθμίσεις της εφαρμογής κάμερα. Ο λόγος είναι πως το χαρακτηριστικό της παρέλευσης χρόνου σχεδιάστηκε για να είναι απλό στη χρήση. Η όλη η επεξεργασία γίνεται στο παρασκήνιο από την εφαρμογή.

Το μόνο που ζητά από εσάς είναι να πατήσετε το πλήκτρο εγγραφής, κι όταν ολοκληρώσετε τη λήψη, να πατήσετε εκ νέου το πλήκτρο εγγραφής για να σταματήσει.

Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε περισσότερες οδηγίες για τη χρήση της κάμερας μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Οδηγός κάμερας iPhone και iPad - iOS 8

Προσπαθήσαμε να σας δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να κάνετε εκπληκτικές καταγραφές video παρέλευσης χρόνου. Εάν όμως κάτι από τα παραπάνω χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status