Καταγράψτε εκπληκτικά video παρέλευσης χρόνου ακολουθώντας τις οδηγίες μας

Καταγράψτε εκπληκτικά video παρέλευσης χρόνου ακολουθώντας τις οδηγίες μας
ired.gr

Δημιουργήστε εκπληκτικά Time Lapse video (παρέλευσης χρόνου)

Θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να συλλάβετε εκπληκτικής μορφής video παρέλευσης χρόνου (time-lapse) με το iPhone σας. Όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη, συμπεριλαμβανομένων, της διάρκειας και τον τρόπο χρήσης, τις ιδανικότερες συνθήκες, την κατάλληλη ώρα της ημέρας, συμβουλές για καλύτερα αποτέλεσμα, καθώς και τις ρυθμίσεις που έχετε τη δυνατότητα να κάνετε.

Ας δούμε τι είναι η παρέλευση χρόνου (Time-Lapse)

H λειτουργία Time-Lapse video είναι ένα νέο χαρακτηριστικό της εφαρμογής Κάμερα στο iOS 8. Πρόκειται για μία λειτουργία εγγραφής video, το οποίο καταγράφει με πολύ χαμηλό ρυθμό καρέ - περίπου ένα-δύο το δευτερόλεπτο - αν κι αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια εγγραφής. Στη συνέχεια εάν το προβάλλετε σε ταχύτητα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η λήψη σας θα έχει επιταχυνθεί.

ired iphone time lapse 01

Είναι μία σημαντική τεχνική λήψεων, ιδιαίτερα σε στατικό περιβάλλον το οποίο αλλάζει σταδιακά, για παράδειγμα η κίνηση του ήλιου στον ουρανό, το άνοιγμα ή το κλείσιμο των πετάλων ενός λουλουδιού, ακόμη και για καλλιτεχνικά video εικόνας και ήχου σε πολυσύχναστες περιοχές.

Ενεργοποίηση της εγγραφής σε λειτουργία παρέλευσης χρόνου (Time-Lapse)

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη λειτουργία παρέλευσης χρόνου μέσα από το μενού της εφαρμογής κάμερας σύροντας το δάχτυλό σας προς τα δεξιά για να την επιλέξετε. Θα παρατηρήσετε πως το κόκκινο πλήκτρο εγγραφής περιβάλλεται από ένα εικονικό χρονόμετρο το οποίο δείχνει πως είστε σε κατάσταση καταγραφής.

ired iphone time lapse 02

Εάν αγγίξετε το πλήκτρο εγγραφή θα δείτε τον χρονομετρητή να κινείται κυκλικά, γύρω από το πλήκτρο εγγραφής. Για να σταματήσετε την καταγραφή, πατήστε εκ νέου το πλήκτρο εγγραφής.

Η αναπαραγωγή video με παρέλευση χρόνου, είναι σχεδόν η αντίθετη λειτουργία της αργής κίνησης (Slo-mo), η οποία συλλαμβάνει περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτα, από τη κανονική καταγραφή, ούτως ώστε όταν προβληθεί σε κανονικό frame rate (ταχύτητα), να δείχνει αργή κίνηση. Ενώ η λειτουργία παρέλευσης χρόνου, καταγράφει ένα frame το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα κατά την κανονική προβολή, λεπτά αλλά ακόμη και ώρες, να προβάλλονται σε 30 δευτερόλεπτα.

Ποιες εκδόσεις iOS συσκευών, μπορούν να κάνουν χρήση της λειτουργίας παρέλευσης χρόνου (Time-Lapse)

Συσκευές οι οποίες υποστηρίζονται από το λειτουργικό της Apple, IOS 8, δύναται να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία. Συγκεκριμένα οι συσκευές:

  • iPhone 4s ή νεότερη συσκευή
  • iPad 2 ή νεότερη.
  • iPad mini ή νεότερη
  • iPod touch 5G

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η παρέλευση χρόνου δεν λειτουργεί αναλογικά. Δεν σημαίνει πως μία μεγάλη καταγραφή σε χρονική διάρκεια αποτελεί κι ένα μεγαλύτερο video παρέλευσης χρόνου. Θα διαπιστώσετε πως όποια κι αν είναι η αρχική διάρκεια της καταγραφής, το τελικό αποτέλεσμα περιορίζεται σε 20-40 δευτερόλεπτα video. Είναι σημαντικό καθώς δεν πρόκειται να καταλάβει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο το δημιούργημά σας, κατά τη διάρκεια μιας εγγραφής.

Αυτός είναι και ο λόγος που video ωρών, δεν είναι στο τέλος μεγαλύτερο από video καταγραφής μερικών λεπτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Apple, o αριθμός των καρέ ανά δευτερόλεπτο που θα συλληφθεί είναι σχετιζόμενος με τη διάρκεια καταγραφής. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάνετε καταγραφή, τόσο λιγότερα frames θα καταγράφονται ανά δευτερόλεπτο και ανάλογη θα είναι και η ταχύτητα του τελικού video στα 30 fps.

Αν για παράδειγμα κάνετε καταγραφή για λιγότερο των δέκα λεπτών, τότε θα συλλάβετε 2 καρέ το δευτερόλεπτο. (Κατά την προβολή θα επιταχυνθεί το video 15 φορές). Εάν η καταγραφή ξεπεράσει τα 10 λεπτά τότε η συσκευή σας, θα απορρίψει εκ των υστέρων τα μισά frames που έχουν συλληφθεί έως εκείνη τη στιγμή και θα διατηρήσει ένα καρέ ανά δευτερόλεπτο. (το video σας θα επιταχυνθεί κατά 30 φορές).

ired iphone time lapse 03

Το framerate θα μειωθεί και πάλι ξεπερνώντας τα 40 λεπτά καταγραφής, 1 ώρα και 20 λεπτά και πάει λέγοντας. Δείτε τα παρακάτω video και θα αντιληφθείτε τη διαφορά.

Τα video που θα δημιουργηθούν με τη λειτουργία παρέλευσης χρόνου, ενώ θα είναι μικρά σε διάρκεια ενός κανονικού video, μην περιμένετε πως θα καταλαμβάνουν παρόμοιο αποθηκευτικό χώρο με ένα κανονικό, αντίστοιχης διάρκειας video. Σκεφθείτε πως ένα video 31 δευτερολέπτων έχει μέγεθος 75 MB.

Η Apple αναφέρει πως έχετε τη δυνατότητα να κάνετε συνεχόμενη καταγραφή έως 30 ώρες. Δεν το δοκιμάσαμε, αλλά είμαστε σίγουροι πως το τελικό video που θα προκύψει, δεν θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε διάρκεια, από μία καταγραφή 20 λεπτών.

Δείτε στην συνέχεια του άρθρου: Οδηγίες για την καταγραφή video παρέλευσης χρόνου, με ένα iPhone

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »