Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ψηφιακή βοηθός της Microsoft, Cortana, στο iOS-Android

Η ψηφιακή βοηθός της Microsoft, Cortana, στο iOS-Android
ired.gr

Cortana ένα βήμα προς την τεχνητή νοημοσύνη;


Φαίνεται πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αρχίσει πια να εισέρχεται στη ζωή μας όλο και περισσότερο. Μπορεί να μην είναι το σύστημα Skynet-style (βλέπε Terminator) που πιθανά σκεφτόμαστε όταν λέμε Τ.Ν, αλλά το λογισμικό "ψηφιακής βοηθού" που έχει σχεδιαστεί να μαθαίνει σιγά-σιγά τις επιθυμίες μας και να ανταποκρίνεται σ' αυτές, είναι σίγουρα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

ired tech news cortana 01

Ίσως φαίνεται αστείο, όμως είναι αλήθεια ότι έχουμε πάρει το δρόμο για την υπέρ-νοημοσύνη. Ένα "έξυπνο" τηλέφωνο ή μια "έξυπνη" τηλεόραση ή ένα "έξυπνο" ψυγείο - όλα αυτά με δυνατότητα δικτύωσης και επικοινωνίας μεταξύ τους - είναι ήδη παρόντα και δείχνουν το δρόμο προς τον οποίο κατευθυνόμαστε. Όλο και περισσότερο ολοκληρωμένα ψηφιακά συστήματα κατασκευάζονται, που έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τις συνήθειές μας προκειμένου να μας εξυπηρετούν καλύτερα. Και από όλες αυτές τις τεχνολογίες, καμία δεν είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο η Cortana της Microsoft.

Γνωριμία με την Cortana

ired tech news cortana 02

Η Cortana πρωτοεμφανίστηκε στο πασίγνωστο παιχνίδι Halo της Microsoft για το XBOX. Ήταν μια πραγματική τεχνική νοημοσύνη (στο παιχνίδι πάντα) που πήρε υπόσταση από τον εγκέφαλο της Δρ. Catherine Halsey, της ιδρύτριας του SPARTAN project (παρεμπιπτόντως ο νέος περιηγητής διαδικτύου στα Windows 10 λέγεται SPAR-TAN και έχει για βοηθό του - και βοηθό μας - την Cortana). Στο παιχνίδι η Cortana είναι μια "έξυπνη" νοημοσύνη που μπορεί να επεκτείνεται και να προσαρμόζεται μαθαίνοντας νέα πράγματα, προκειμένου να προσφέρει καλύτερα τις υπηρεσίες της. Η φωνή της παρέχεται από την ηθοποιό Jen Taylor.

Πρωτο-εμφανίστηκε πέρσι σαν ανταγωνίστρια σε υπηρεσίες όπως η Siri της Apple και η Google Now, της Google, η Cortana περιγράφεται συνεχώς σαν μια "ψηφιακή ηθοποιός" από τους δημιουργούς της. Η Microsoft επίσης ισχυρίζεται ότι μαθαίνει συνεχώς για το χρήστη της και οι σχεδιαστές της ελπίζουν ότι θα μπορέσει τελικά να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα επικοινωνεί με το χρήστη της "γεμάτη προσμονή". Τελικά φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να διαφέρει από τα συνήθη, αλλά είναι και εύκολο να δούμε γιατί πολλοί χρήστες μπορεί να νιώσουν άβολα με μια τέτοια οικειότητα με την "ψηφιακή τους βοηθό".

Σε αντίθεση με τη Siri και τον απλοϊκό χαρακτήρα της, η Cortana σκοπεύει να δίνει την εντύπωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας αντί ενός απλού προγράμματος. Η φιλική προσφώνηση "Hey, Cortana" είναι η στάνταρ μέθοδος κλήσης της εφαρμογής σε βοήθεια. Και μαζί με διάφορες χιουμοριστικές απαντήσεις που έχουν ηχογραφηθεί και ένα ανάλαφρο ύφος, είναι ξεκάθαρο ότι έχει σκοπό να είναι μια νοημοσύνη που θα συνδέεται σιγά-σιγά με το χρήστη με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνει γι' αυτόν και τις προτιμήσεις του.

Θα μπορούσε η Cortana να "εξαπλωθεί άναρχα";

ired tech news cortana 03

Στο μύθο του Halo υπάρχει μια ιδέα γνωστή ως "rampancy" (άναρχη εξάπλωση) που προέρχεται από το την προηγούμενη σειρά των δημιουργών του παιχνιδιού, το Marathon. Η ιδέα που υπάρχει στο παιχνίδι είναι ακριβώς αυτή μιας ψηφιακής βοηθού που έχει τη δική της προσωπικότητα και γίνεται όλο και πιο έξυπνη καθώς μαθαίνει περισσότερα από τον γύρω κόσμο. Ωστόσο, αυτή γνώση γεμίζει κάποια στιγμή τα υπάρχοντα αποθηκευτικά μέσα και αρχίζει να εξαπλώνεται άναρχα όπου βρει. Σε αυτή την κατάσταση, μια Τ.Ν αρχίζει να νιώθει ανώτερη πια από τους ανθρώπους που κάποτε υπηρετούσε καθώς αποκτά αυτο-συνείδηση και αίσθηση ύπαρξης Δείτε την ταινία I Ro-bot, πάνω στο θέμα). Αυτά είναι βέβαια σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε ένα παιχνίδι ή σε κάποιες ταινίες (για πόσο ακόμη;).

Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα, μια συσκευή με την Cortana, σε επτά χρόνια δε θα έχει γίνει άναρχα εξαπλούμενη, αλλά μάλλον θα θεωρείται "αρχαιολογία". Όμως και πάλι, θα έχει μάθει τις συνήθειές μας και με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων να είναι πάντα ένας κίνδυνος, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι όταν μιλάμε σε μια ψηφιακή βοηθό που μαθαίνει τις συνήθειές μας , δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πάλι, συλλέγει τα δεδομένα μας.

Η Cortana κοντά μας

ired tech news cortana 04

Υπήρχε μια εποχή που η Microsoft εξέλισσε την Cortana για να τραβήξει τους χρήστες των iPhone-Android στα Windows Phone. Όμως αυτό δε συμβαίνει πια καθώς η Microsoft ετοιμάζει μια ξεχωριστή ολοκληρωμένη έκδοση της Cortana για τα iOS-Android.

Η Microsoft παρουσιάζει, όπως είπαμε, την Cortana σαν μια ψηφιακή-προσωπική βοηθό με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και αποφεύγει να τη χαρακτηρίζει σαν πρόγραμμα αλλά αναφέρεται σ' αυτήν σαν "αυτή" ή "αυτής" (δηλαδή πάντα με προσωπικές αντωνυμίες).

Η τεχνητή νοημοσύνη της "παίρνει ζωή" από ένα εσωτερικό πρότζεκτ της Microsoft με το όνομα Einstein. "Αυτού του είδους η τεχνολογία, που μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει ένα email, θα παίξει κεντρικό ρόλο στην επόμενη έκδοση της Cortana, την οποία επεξεργαζόμαστε τώρα και θα παρουσιάσουμε το φθινόπωρο", είπε ο διευθυντής του τμήματος Έρευνας της Microsoft Eric Horvitz, μιλώντας στο Reuters.

Καθώς η έρευνα πάνω στο πρότζεκτ Einstein προχωρά, η Microsoft το χρησιμοποιεί για να ενισχύσει την Cortana και, ενώ αυτές οι δυνατότητες θα εμφανιστούν στα Windows 10, είναι πιθανό ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην εφαρμογή που θα εμφανιστεί και στις άλλες συσκευές.

Η Cortana είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στα Windows phones και θα γίνει διαθέσιμη και στους υπολογιστές μέσω των Windows 10 αργότερα φέτος. Ωστόσο, η Microsoft δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία διάθεσης της Cortana για τις υπόλοιπες συσκευές.

Το να διαθέσει την Cortana σε άλλες πλατφόρμες μπορεί να φαινόταν περίεργο σαν πολιτική της Microsoft στην εποχή του Steve Ballmer , αλλά από τότε που ανέλαβε ο Satya Nadella σαν κεφαλή της εταιρίας, η Microsoft έχει γίνει πιο εξωστρεφής και μοιράζεται την τεχνολογία της με άλλους. Παράδειγμα η διάθεση σημαντικών εφαρμογών της (όπως το Office) στο iOS και Android. Και μάλλον είναι μια καλή στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι άλλοι κατασκευαστές.

ired tech news cortana 05

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status