Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νέα θύρα USB-C δημιουργεί προβληματισμούς αλλά προσφέρει νέες δυνατότητες

Η νέα θύρα USB-C δημιουργεί προβληματισμούς αλλά προσφέρει νέες δυνατότητες
ired.gr

Να σας συστήσουμε την νέα θύρα USB-C του Macbook και τις δυνατότητές της.

Η νεότερη συσκευή της Apple, MacBook, είναι ένας από τους πρώτους υπολογιστές που θα επωφεληθούν από τις προδιαγραφές της θύρας USB-C, η οποία μπήκε σε μαζική παραγωγή τον Αύγουστο του 2014. Η θύρα USB-C χρησιμοποιεί μία micro αναστρέψιμη υποδοχή, παρόμοια με τη Lightning θύρα, αλλά λίγο μεγαλύτερη.

Εκτός από την παροχή ρεύματος στο MacBook της Apple, (με ικανότητα μετατροπής από 100 watt σε 20 volts), η θύρα USB-C είναι μία εναλλακτική θύρα οθόνης, για την σύνδεση εξωτερικών οθονών, καλωδίων, docking stations, και πολλών άλλων περιφερειακών συσκευών. Υποστηρίζει μεταφορά δεδομένων USB 3.1 έως 5 Gbps (έως τώρα χρησιμοποιεί 1 GΕN USB 3.1), καθώς και συνδέσεις VGA και HDMI. Είναι σε θέση να παραδώσει αμφίδρομη ενέργεια, που σημαίνει πως επιτρέπει στο Macbook να φορτίζεται και μέσω της ίδιας θύρας παράλληλα, να φορτίζει άλλες συσκευές.

ired mac apple usb port 01

Η θύρα USB-C είναι μία αναβάθμιση της USB-A, οι τυπικές θύρες USB, που πολλοί από εσάς έχετε συνηθίσει στους υπολογιστές σας. Η USB-B χρησιμοποιείται από εσάς σε φορητές συσκευές, οι οποίες εκμεταλλεύονται τεχνολογία micro-USB και θα την συναντήσετε επίσης σε περιφερειακές συσκευές όπως τους εκτυπωτές.

Πέραν της εντυπωσιακής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων και μεταφοράς ρεύματος, η θύρα USB-C έχει το πλεονέκτημα της εύκολης σύνδεσης σε συσκευές με θύρα Lightning.

Η υιοθέτηση της θύρας USB-C από την Apple, ίσως ενοχλήσει μερικούς χρήστες επειδή απαιτεί την ανάγκη αγοράς προσαρμοστών, για να συνδέσουν τις συσκευές τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ολόκληρης νέας σειράς συμβατών αξεσουάρ και συσκευών.

ired mac apple usb port 02

Η θύρα USB-C είναι το πρώτο out-of-house σύστημα φόρτισης, που εισήγαγε η Apple. Τα MacBooks χρησιμοποιούν Magsafe θύρα φόρτισης, ενώ οι iOS συσκευές χρησιμοποιούν Lightning συνδέσεις, σχεδιασμένες από την ίδια την εταιρεία, ελέγχοντας αυστηρά τον τρόπο χρήσης τους. Η εταιρεία επιτρέπει στους developers προϊόντα με σύνδεση Lightning connectos και θυρών, μέσω του προγράμματος πιστοποίησης MFi (Made for iPhone).

Όμως το ίδιο πρόγραμμα αδειοδότησης δεν ίσχυε και για τη θύρα MagSafe, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στους κατασκευαστές hardware, να δημιουργήσουν προϊόντα που χρησιμοποιούν την σύνδεση MagSafe, για τα MacBooks.

H τακτική αυτή αναγκάζει τους δημιουργούς συσκευών όπως εφεδρικές μπαταρίες, να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συνδέσεις, σε συνδυασμό με προσαρμογείς της Apple, για να συνδέσουν τα προϊόντα τους στους υπολογιστές Mac.

ired mac apple usb port 03

Mε τη θύρα USB-C στο MacBook, η Apple δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο των προϊόντων που θα αναπτυχθούν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ολόκληρη σειρά προϊόντων από αξεσουάρ και εφεδρικές μπαταρίες.

Το μέλλον της θύρας USB-C είναι σίγουρα φωτεινό, αν και πιστεύουμε πως στις πρώτες εφαρμογές η εμπειρία ενδεχομένως να είναι απογοητευτική, καθώς το MacBook διαθέτει μία μόνο θύρα USB-C, που σημαίνει πως δεν θα είναι δυνατό να φορτίζετε τη συσκευή σας και παράλληλα να χρησιμοποιείτε συνδεδεμένη μία οποιαδήποτε συσκευή. Για παράδειγμα το Lacie Porsche USB-C drive, την ίδια στιγμή που θα φορτίζετε τη συσκευή σας.

Πιστεύουμε πως οι κατασκευαστές εργάζονται ήδη πάνω στη δημιουργία κόμβων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν πολλαπλές θύρες USB-C, κάνοντας τους χρήσιμους σε εκατοντάδες προϊόντα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν τις νέες προδιαγραφές. Προς το παρόν ο χρήστης που επιθυμεί να κάνει χρήση της θύρας USB - C ως μονάδα αποθήκευσης, θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της φόρτισης ή της μεταφοράς δεδομένων, από παλαιότερη θύρα USB-A.

ired mac apple usb port 04

Η USB-C είναι μία ολοκαίνουρια τεχνολογία, αλλά με την εταιρεία Apple να την υιοθετεί πρώτη, δεν θα περάσει πολύς καιρός που αρκετές εταιρείες θα δημιουργήσουν συμβατά με USB-C προϊόντα. Επίσης οι ανταγωνιστές της εταιρείας θα παρακινηθούν, προκειμένου να φέρουν το πρότυπο και στις δικές τους συσκευές.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status