Apple Research Kit: Πώς θα βοηθήσει στην ιατρική έρευνα

Apple Research Kit: Πώς θα βοηθήσει στην ιατρική έρευνα
ired.gr

Όσοι από εσάς διαβάζετε αυτό το κείμενο από ένα iPhone, ίσως δεν γνωρίζετε ότι κρατάτε στα χέρια σας ένα σημαντικό εργαλείο ιατρικών ερευνών. Η Apple παρουσίασε το Research Kit, ένα ανοιχτό framework για developers, το οποίο θα διευκολύνει τους χρήστες iPhone να μοιραστούν ιατρικές πληροφορίες που τους αφορούν και να τροφοδοτήσουν με στοιχεία τις ιατρικές έρευνες.

research kit ired 02

Ούτως ή άλλως το iPhone διαθέτει αισθητήρες που αναγνωρίζουν την κίνηση, κάνουν μετρήσεις και καταγράφουν πληροφορίες. Όλες αυτές οι λειτουργίες, τώρα, με το Research Kit μπορούν να φανούν εξαιρετικά ωφέλιμες σε ιατρικές μελέτες. Κι αν μέχρι σήμερα, το να πάρει κανείς μέρος σε μια ιατρική έρευνα, θα σήμαινε μια επίσκεψη στο νοσοκομείο, πλέον, οι πληροφορίες μπορούν να αποστέλλονται άμεσα, ανέξοδα και εύκολα μέσα από apps που θα βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Research Kit.

research kit ired 03

Για παράδειγμα, όταν κάποιος χτυπά ρυθμικά το δάκτυλό του στην οθόνη αφής, θα είναι δυνατόν να αναγνωριστούν τυχόν ανωμαλίες που παραπέμπουν σε κάποια ασθένεια. Ο μετρητής επιτάχυνσης θα μπορεί να συγκρίνει το βάδισμα και την ισορροπία του χρήστη σε σχέση με τη στάση του σώματος ενός υγιούς ατόμου. Ακόμη και μικρές διακυμάνσεις της φωνής που θα διακρίνονται από το μικρόφωνο, θα μπορούσαν να υποδηλώσουν στοιχεία της νόσου του Πάρκινσον ή κάποιου άλλου προβλήματος υγείας.

Φυσικά, επειδή τα προσωπικά δεδομένα της υγείας είναι ευαίσθητα, η Apple δεν θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα τα οποία θα παραχωρεί ο χρήστης, ο οποίος θα έχει πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που τον αφορούν αλλά και των ερευνών που θα παίρνει μέρος.

research kit ired fb 01

Το λανσάρισμα του Research Kit έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα και θα υποστηρίζεται από όλες τις γενιές iPhone, από το iPhone 5 και ύστερα. Σε συνεργασία με το Health Kit που υπάρχει ήδη από την αναβάθμιση iOS 8, το οποίο ενσωματώνει και συλλέγει πληροφορίες από διάφορα apps για την εικόνα της υγείας του χρήστη, το Research Kit στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για την ιατρική έρευνα παγκοσμίως.

από mirelen

Δείτε περισσότερα: