Τι είναι τα Torrents και πως "κατεβάζουμε"

Τι είναι τα Torrents και πως "κατεβάζουμε"
ired.gr

Τι είναι τα Torrents και πώς χρησιμοποιούνται

Προσοχή: Ο παρών οδηγός παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν συμφωνούμε, ούτε δεχόμαστε ως ορθή την παράνομη αντιγραφή ειδών που έχουν πνευματικά δικαιώματα (λογισμικό, ταινίες, μουσική ή ό,τι άλλο). Κάθε χρήση του οδηγού αυτού για λόγους άλλους από αυτούς που παρουσιάζονται στο άρθρο μας, μας βρίσκει αντίθετους και βαραίνει αποκλειστικά τον χρήστη.

Όλα βρίσκονται εκεί, στο διαδίκτυο. Βιβλία, φωτογραφίες, ταινίες, μουσική, προγράμματα και άλλα πολλά.Και, ενώ τα πιο πολλά έχουν πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων αρχείων που μπορούμε κανονικότατα να "κατεβάσουμε" στον υπολογιστή μας φτάνει να ξέρουμε το πώς. Και μια λέξη τα περικλείει όλα: Torrents.

Σίγουρα την έχετε ακούσει. Σίγουρα θα έχει υποπέσει στην αντίληψή σας όλη αυτή η φασαρία με το Pirate Bay που όλο το κυνηγάνε, όλο το κλείνουν κι όλο ανοιχτό είναι "και ξανά προς τη δόξα τραβά". Αλλά τι γίνεται τελικά; Όλα είναι πειρατικά και παράνομα; Ή μήπως υπάρχουν και ελεύθερα για χρήση αρχεία κάθε είδους που θα μας ενδιέφεραν, αν μόνο γνωρίζαμε πού να τα βρούμε και πώς να τα κατεβάσουμε;

Η αλήθεια βρίσκεται στο δεύτερο σκέλος. Υπάρχουν πολλά ελεύθερα αρχεία που μπορούμε να κατεβάσουμε χωρίς καμία νομική συνέπεια αν μόνο γνωρίζουμε τον τρόπο. Και ο τρόπος έχει να κάνει με τα Torrents και τη χρήση τους.

Τι είναι τα Torrents;

Το πλήρες όνομά τους είναι Bittorrents αλλά επεκράτησαν ως Torrents και δεν είναι κάτι το παράνομο αυτά καθαυτά. Πρόκειται απλώς για μια τεχνολογία διαμοιρασμού αρχείων (πολύ μεγάλων μερικές φορές) μεταξύ χρηστών μέσω διαδικτύου. Κάτι που ήταν αδύνατο παλαιότερα λόγω του μεγέθους των αρχείων και της φύσης του διαδικτύου, έγινε δυνατό με την τεχνολογία των Torrents.

Το σκεπτικό πίσω από την τεχνολογία είναι η συνεχής παροχή (streamming) μικρών τμημάτων του κώδικα που αποτελούν το συνολικό αρχείο που θέλουμε να κατεβάσουμε, σε συνεχή ροή (torrent) και μάλιστα όχι από μία μόνο πηγή, αλλά από όσες υπάρχουν που έχουν το αρχείο αυτό. Έτσι, όσο περισσότεροι έχουν το ίδιο αρχείο προς διαμοιρασμό, τόσο γρηγορότερα θα κατέβει το αρχείο στον υπολογιστή μας.

Τα Torrents εμφανίστηκαν το 2001 ;από ένα προγραμματιστή της γλώσσας Python, τον Bram Cohen ο οποίος δημιούργησε την τεχνολογία προκειμένου να τη μοιραστεί με όλους. Και πράγματι η τεχνολογία αποδείχθηκε επαναστατική και όσο κι αν προσπάθησαν να τη σταματήσουν οι διάφορες δισκογραφικές (κυρίως) εταιρίες, δεν κατάφεραν τίποτε, αντίθετα η χρήση της γιγαντώθηκε και σήμερα αποτελεί ένα στάνταρ στο χώρο του διαμοιρασμού αρχείων.

Ας κάνουμε ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχω ένα παλιό iMac και θέλω να εγκαταστήσω το αρχικό λειτουργικό του του οποίου το DVD έχω χάσει. Ας πούμε ότι αυτό το μηχάνημα είχε εγκατεστημένο το Mac OS X 10.6. Τι θα κάνω; Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ψάξω στα Torrents του Διαδικτύου και να βρω το αρχείο εγκατάστασης του Mac OS X 10.6, να το κατεβάσω στον υπολογιστή μου, να το "κάψω" σε ένα άδειο DVD με ένα πρόγραμμα όπως το Toast και να κάνω την εγκατάσταση.

Βέβαια το αρχείο αυτό είναι αρκετά γιγαμπάιτ οπότε η χρήση των Torrents είναι απαραίτητη και η μόνη λύση για να το κατεβάσω. Το ίδιο ισχύει αν ήθελα να κατεβάσω και να εγκαταστήσω εκδόσεις του Linux αν ήθελα να το εγκαταστήσω και να πειραματιστώ με αυτό ή άλλα προγράμματα που είναι ελεύθερα, αλλά τεραστίου μεγέθους.

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται αυτό.

Πώς γίνεται

Για να κατεβάσουμε ένα αρχείο όπως αυτά που είπαμε στο παραπάνω παράδειγμα χρειαζόμαστε κατ' αρχήν ένα torrent tracker website. Αυτό είναι ένας δικτυακός τόπος που λειτουργεί σαν βάση δεδομένων για τα Torrents που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μας βοηθά να εντοπίσουμε το Torrent για το αρχείο που ψάχνουμε.

Βλέπετε το Torrent δεν είναι αυτό καθαυτό το αρχείο, αλλά ένα μικρό αρχείο που περιγράφει πού βρίσκεται αυτό που ζητάμε και τι περιέχει και πόσοι το έχουν ώστε να τροφοδοτήσει με αυτές τι;ς πληροφορίες το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατεβάσουμε το τελικό αρχείο που θέλουμε.

Ένα τέτοιο torrent tracker website λοιπόν - και ίσως το πιο πλήρες - είναι torrents.to. Ο δικτυακός αυτός τόπος, λειτουργεί σαν βάση δεδομένων για πολλούς άλλους δικτυακούς τόπους που έχουν Torrents με διάφορα είδη αρχείων. Έχει μια γραμμή αναζήτησης (search) όπου γράφουμε το όνομα του αρχείου που ψάχνουμε και μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα στην αναζήτησή μας.

ired ios torrents what and how 01

Αφού επιλέξουμε κάποιο από τα αποτελέσματα στην αναζήτησή μας (συνήθως ξεκινάμε από το πρώτο και προχωράμε μέχρι να βρούμε αυτό που μας κάνει) θα ανοίξει ένα άλλο παράθυρο που θα μας δείχνει τα διάφορα Torrents που υπάρχουν στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων με το αρχείο που ψάχνουμε.

ired ios torrents what and how 02

Ποιο θα επιλέξουμε;

Όπως θα προσέξετε το πρώτο τμήμα των αποτελεσμάτων έχει από κάτω ένα βελάκι μαζί με τη λέξη Download. Δεν επιλέγουμε κάποιο από αυτά γιατί είναι μόνο για όσους έχουν επί πληρωμή σύνδεση στη συγκεκριμένη βάση (στο πλάι γράφουν sponsored) και φυσικά κατεβαίνουν με τεράστιες ταχύτητες. Επιλέγουμε κάποιο από τα επόμενα (στο πλάι έχουν ένα εικονίδιο σαν γρανάζι) που είναι τα δωρεάν Torrents.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι τα νούμερα που αφορούν τα Seeds (με πράσινο χρώμα) και τα Peers (με μαύρο χρώμα). Αυτά δεν πρέπει να είναι 0. Αν είναι 0, αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο Torrent δεν υπάρχει διαθέσιμο πουθενά,οπότε και να το κατεβάσουμε, δε θα μπορέσει ποτέ να μας βρει και να κατεβάσει το αρχείο που ζητάμε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα νούμερα αυτά, τόσο μεγαλύτερες και οι ταχύτητες κατεβάσματος.

ired ios torrents what and how 03

Στη συνέχεια θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα που να διαβάζει τις πληροφορίες των Torrents και να τις χρησιμοποιεί για να κατεβάσει το αρχείο που θέλουμε. Τέτοια προγράμματα υπάρχουν πολλά, αλλά ένα από τα πιο δυνατά, εύχρηστα και ελαφριά είναι το utorrent (γνωστό και ως μtorrent). Υπάρχει για όλες τις πλατφόρμες και είναι δωρεάν.

ired ios torrents what and how 04

Ανάλογα με το μέγεθος του αρχείου και με το πόσο μεγάλα είναι τα νούμερα των Seeds και Peers ένα αρχείο μπορεί να κάνει από λίγα λεπτά, ώρες ή ακόμη και μέρες ή και εβδομάδες. Είναι χρήσιμο να ξέρουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ανοιχτό τον υπολογιστή μας μέχρι να τελειώσει το κατέβασμα (αν δε βιαζόμαστε), αφού όποτε ανοίγουμε το utorrent, αυτό θα συνδέεται ξανά και θα συνεχίζει από εκεί που έμεινε.

Τελικά συμπεράσματα

Η τεχνολογία των Torrents είναι πολύ χρήσιμη και εξυπηρετική και, αφού τη χρησιμοποιήσετε μερικές φορές ώστε να τη συνηθίσετε, θα δείτε ότι δεν είναι δύσκολη σαν διαδικασία αλλά μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για το κατέβασμα ενός μεγάλου αρχείου που αλλιώς θα ήταν αδύνατον να κατέβει. Και πάλι τονίζουμε να μην τη χρησιμοποιήσετε για παράνομους σκοπούς.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: