Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγίες για φανταστικές macro λήψεις με το iPhone σας

Οδηγίες για φανταστικές macro λήψεις με το iPhone σας
ired.gr

Οι macro λήψεις, σας επιτρέπουν να δείτε τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία, είτε προσπαθείτε να συλλάβετε έναν "τεράστιο" κοκό ρυζιού είτε μία πολύχρωμη πεταλούδα. Μέσω macro λήψεων σας δίνεται η δυνατότητα, να δημιουργήσετε φανταστικές σκηνές από διάφορα συνηθισμένα αντικείμενα.

Οι λήψεις iPhone macro φωτογραφιών είναι ιδιαίτερα όμορφες, γιατί η συσκευή είναι μικρή σε μέγεθος κι επιτρέπει να πλησιάσετε πολύ κοντά σε αντικείμενα, σε αντίθεση με μία φωτογραφική μηχανή DSLR που θα έπρεπε να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια. Σας παρουσιάζουμε μερικά κόλπα για να κάνετε με επιτυχία macro λήψεις, με την χρήση της συσκευής σας.

Αναζητήστε τον κατάλληλο φωτισμό

Χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό μία macro λήψη είναι πολύ πιθανό να βγει σκοτεινή ή ακόμη και θολή. Με πολύ δυνατό φωτισμό θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα, στην ουσία θα κρύψετε κάθε σημαντική λεπτομέρεια της κοντινή σας λήψης. Αντ' αυτού μπορείτε να κάνετε εξαιρετικές λήψεις εάν έχετε βρει τη ισορροπία μεταξύ του φωτός και της σκιάς.

ired iphone macro shooting 01

Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε το φως του ηλίου. Η λήψη της παραπάνω εικόνας έχει γίνει δίπλα σε ένα παράθυρο, σε μία ηλιόλουστη μέρα χωρίς όμως ο ήλιος να πέφτει κατευθείαν πάνω στο αντικείμενο.

Όχι πολύ κοντινές λήψεις

Το iPhone 6 διαθέτει μία σταθερή εστιακή απόσταση του φακού των 29 mm, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να πλησιάσετε σε τόση απόσταση ακριβώς απόσταση, πριν το αντικείμενο θολώσει. Εάν τοποθετήσετε το δάχτυλό σας κοντά στο μάτι σας θα το βλέπετε θολό.

ired iphone macro shooting 02

Ο λόγος είναι πως δεν μπορεί να εστιάσει σε αυτό επειδή είναι πολύ κοντά του. Το ίδιο ισχύει και στις κάμερες. προσπαθήστε να είστε στην κατάλληλη απόσταση, ώστε να έχετε καθαρή λήψη και συνάμα κοντινή. Εάν προσπαθείτε να κάνετε macro λήψη για πρώτη φορά, κάνετε μερικές δοκιμές ώστε να βρείτε τη σωστή απόσταση λήψης.

Εμείς είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε απόσταση, περίπου 4-5 εκατοστών από το θέμα μας.


Αποφύγετε πολύπλοκο φόντο

Πραγματοποιώντας μία macro λήψη, εστιάζουμε σκόπιμα, πολύ κοντά στο θέμα μας και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο παρασκήνιο φαίνονται θολά. Εάν λοιπόν το φόντο απαρτίζεται από πολλά χρώματα, ενδεχομένως να τραβήξει την εστίαση του θεατή μακριά από το αντικείμενο το οποίο στοχεύουμε, κι ας είναι θολό.

ired iphone macro shooting 03

Στην παραπάνω εικόνα, παρότι είναι θολή προς τα δεξιά που φαίνονται τα δέντρα, είναι όμορφη, εν τούτοις απομακρύνει την προσοχή από τον πραγματικό σκοπό της φωτογραφίας, τις νυφάδες του χιονιού. Κοιτώντας τη δεύτερη λήψη στα αριστερά, η εστίαση του θεατή είναι στο χιόνι που και αυτό είναι το ζητούμενο, ώστε να τονίσουμε την κρυσταλλική δομή του.

Κάνετε χρήση κλειδώματος AE/AF για καθαρή λήψη

Κάνοντας μία λήψη από 4-5 εκατοστά, ειδικά αν στο παρασκήνιο υπάρχουν κι άλλα αντικείμενα, το iPhone 6 θα προσπαθήσει περιστασιακά να στρέψει την προσοχή του εστιάζοντας κι εκεί.

ired iphone macro shooting 04

Για να αποφύγετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αγγίξτε την οθόνη στο σημείο εστίασης και κρατήστε το δάχτυλό σας πατημένο, μέχρι να εμφανιστεί ο τίτλος Κλείδωμα AE/AF. Έως ότου αγγίξετε ξανά την οθόνη, η εστίαση του iPhone θα παραμείνει κλειδωμένη στο macro θέμα σας.

Επενδύστε σε ένα kit φακών Olloclip

Παρότι το iPhone 6 μπορεί να κάνει κοντινές λήψεις, προσφέροντας ικανοποιητικά αποτελέσματα, έχετε περιθώριο να ενισχύσετε τις λήψεις με την προσθήκη ενός αξεσουάρ, όπως το Olloclip. Το αξεσουάρ αυτό μπορεί να κάνει λήψεις 7x, 14x 21x κι επιπλέον διαθέτει focus hood, ώστε να είστε βέβαιοι πως οι λήψεις σας είναι σωστά κεντραρισμένες και απολύτως καθαρές.

ired iphone macro shooting 05

Το αξεσουάρ κοστίζει $70 αλλά εάν είστε λάτρεις του είδους, δείτε τις λήψεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με το Olloclip 3 σε 1. Πρόκειται για ένα δοχείο με θαλασσινό αλάτι, 7x, 14x και 21x αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο kit κάνει άριστα τη δουλειά του και είναι συμβατό με όλες τις συσκευές iPhone, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων iPhone 6, iPhone 6 Plus.

Eάν έχετε πειραματιστεί και σας αρέσουν οι κοντινές λήψεις, θα θέλαμε να γνωρίζουμε την εμπειρία σας, και τυχόν συμβουλές σας.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status