Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 πράγματα που η Microsoft μπορεί να διδαχθεί από την Apple

5 πράγματα που η Microsoft μπορεί να διδαχθεί από την Apple
ired.gr

Η Apple φαίνεται να είναι ο νικητής αυτή τη στιγμή, αλλά φρόνιμο θα ήταν να μην εξαιρούμε από τον συναγωνισμό, εταιρείες όπως τη Microsoft. Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο τη σκέψη αυτή.

Τούτη τη στιγμή η Apple αξιολογείται ως μία πετυχημένη λογιστικά εταιρεία, η οποία δημιουργεί κέρδη από μια σειρά καλά εστιασμένων προϊόντων. Η Microsoft είναι ελαφρώς πιο εντυπωσιακή αλλά και καινοτόμος ανταγωνιστής με μία τεράστια γκάμα προϊόντων.

Η Apple μπορεί σήμερα να διδάξει κάθε εμπορική επιχείρηση. Είναι κυριολεκτικά η πιο επιτυχημένη εταιρεία. Αλλά τι ακριβώς θα μπορούσε να διδάξει ώστε άλλες εταιρείες να παραδειγματιστούν από την πορεία της;

ired tech news 5 things windows 01

Κάνετε μόνο αυτό που μπορείτε να κάνετε τέλεια

Εστίαση. Ο αείμνηστος Steve Jobs, κατά τη δεύτερη έλευση του στην εταιρεία Apple, μείωσε αισθητά των αριθμό των προϊόντων, και κράτησε τότε αυτά, τα οποία έφερναν πωλήσεις. Οι δύο εταιρείες είχαν εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες κάτι που δεν έχει αλλάξει βέβαια έως σήμερα.

Η Microsoft κατασκευάζει μία πλειάδα προϊόντων, από το βασικό προϊόν της που είναι το λογισμικό, μέχρι περιφερειακά υπολογιστών, smartphone, tablets, και παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού σε τρίτες εταιρείες. Μη ξεχάσουμε τις παιχνιδο-κονσόλες και τον web browser. Μερικά από τα παραπάνω, είναι εξαιρετικά προϊόντα.

ired tech news 5 things windows 02

Κάποια είναι απλώς καλά. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή, να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Θα μπορούσε για παράδειγμα το Xbox να είναι μία cloud πλατφόρμα για επιχειρήσεις; Μήπως ο δημιουργός του MSN επιθυμεί να δημιουργεί και mouse για υπολογιστές;

Η Apple δημιουργεί προϊόντα και τα προσθέτει σε αγορές, μόνο όταν πιστεύει πως μπορεί να τα κάνει καλύτερα. Η Microsoft μπορεί να διδαχθεί από αυτό.

Να χρησιμοποιήσει το software για να πουλήσει το hardware

Tις δεκαετίες του 80 και του 90 η Microsoft ήταν επιτυχημένη καθώς δημιουργούσε τεράστιες εισπράξεις, αναπτύσσοντας κώδικα. Αυτό βοήθησε τον Bill Gates και τους συνεργάτες του να αναδειχθούν. Το πρόβλημα όμως ήταν, πως η Microsoft έθεσε την ποιότητα των προϊόντων της, σε εταιρείες όπως η Dell και η HP, η οποίες με τη σειρά τους προμηθεύονταν εξαρτήματα από άλλες εταιρείες.

Η διαδικασία αυτή προκάλεσε ανομοιόμορφα προϊόντα με λειτουργικό Windows, πολλές φορές γεμάτα κακοτεχνίες, προβλήματα τα οποία η εταιρεία δεν μπορούσε να ελέγξει και να διαχειριστεί. Κίνδυνος από άποψης κατασκευής δεν υπήρχε, αλλά τα προϊόντα αυτά, δύσκολα παρείχαν ευελιξία. Κάποια από αυτά δεν εξελίχθηκαν όπως θα έπρεπε.

Από την άλλη πλευρά η Apple σχεδίαζε και δημιουργούσε προϊόντα. Ακολουθούσε και ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο, και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών. Οι πελάτες της εταιρείας, πληρώνουν παραπάνω την εγγύηση για την ποιότητα, με αποτέλεσμα ένα υγιές κέρδος ανά προϊόν. Η Microsoft ξεκίνησε να δημιουργεί το δικό της hardware με την διάθεση του Surface και των smartphone Lumia.

Με το λειτουργικό Windows να παραμένει στο προσκήνιο, μπορεί η εταιρεία να πάρει τον έλεγχο για το hardware το οποίο δημιουργείται για τα Windows και πιστεύουμε πως έχει την οικονομική δυνατότητα να το πράξει.

ired tech news 5 things windows 03

Δημιουργήστε συσκευές που οι χρήστες θέλουν πραγματικά

Η Apple δεν δημιουργεί μόνο κατά βούληση προϊόντα. Προσπαθεί να αντιληφθεί και στη συνέχεια να δημιουργήσει προϊόντα, που οι χρήστες αποζητούν. Ακούγεται πολύ απλό, αλλά παράλληλα έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο που ακολουθούσαν τα Windows, μέσω των κατασκευαστών Intel και HP. Και δεν είναι μόνο το hardware.

Σκεφθείτε πως τα Windows 8 ήταν ένα ικανοποιητικό λογισμικό. Σταθερό με νέα χαρακτηριστικά και ασφαλές. Αλλά οι χρήστες δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Κι ο λόγος είναι πως ενώ υποσχέθηκε να λάβει υπόψιν τους χρήστες στην αναβάθμιση των Windows 7, στη ουσία δεν το έκανε.

Για να είμαστε δίκαιοι με την εταιρεία, σπατάλησε αρκετό χρόνο και πόρους σε δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 10. Πρέπει όμως να προσπαθήσει περισσότερο και να βρει ισορροπία μεταξύ αυτό που θέλει να δώσει στο κοινό της και σε αυτό που το κοινό δεν γνωρίζει πως το έχει ανάγκη. Η Apple είναι πραγματικά εξαιρετική σε αυτό.

Η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας;

Η Apple είναι η εταιρεία που γνωρίζει καλά πότε να εισέλθει σε μία αγορά. Tα smartphone υπήρχαν και πριν η Apple δημιουργήσει το iPhone, αλλά λίγοι τα αγόραζαν. To iPod άργησε να κυκλοφορήσει σε συνάρτηση με τη χρονική στιγμή διάθεσης του πρώτου ψηφιακού music player.

Το iPad ηγήθηκε της αγοράς των tablets σχεδόν μία δεκαετία μετά την κυκλοφορία των tablets της Microsoft. Παρότι η Apple φημίζεται για την καινοτομία των προϊόντων της ως μεγάλο της ατού, εν τούτοις προτιμά να μην κυκλοφορεί τα προϊόντα της, πρώτη.

Η Microsoft προΐστανται, από το 2007 σε μια σειρά προϊόντων, όπως των Vista, IE6, το Office 2007, Windows mobile, και το πρώτο Xbox. Ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με το mobile cloud-focused.

ired tech news 5 things windows 04

Δημιουργίες ευέλικτες και καινοτόμες, απέτυχαν να ηγηθούν σε αγορές και οι πελάτες να ακολουθήσουν. Τα Windows phone είναι καλές κατασκευές αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν δημοφιλή. Επίσης τα Windows 8 είναι αποτελεσματικά άλλά για κάποιους μισητά.

Το Surface Pro έχει εκπληκτική μηχανική, αλλά μόλις μετά βίας συμμετέχει σε μία πολυσύχναστη αγορά. Η λιγότερη καινοτομία και δημιουργία καλύτερων προϊόντων πιστεύουμε θα βοηθούσε. Η Apple μπορεί να δείξει τον δρόμο.

Να έχει φρέσκες ιδέες

Ναι αυτό είναι κάτι που δεν μαθαίνεται. Ίσως το ξεκινήσει μαζί με άλλους ποιος ξέρει;

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status