Το Activation Lock έφερε μείωση των κλοπών iPhone

Το Activation Lock έφερε μείωση των κλοπών iPhone
ired.gr

Μείωση κλοπών iPhone λόγω του Activation Lock

Το iPhone αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα κλοπής, παγκοσμίως

Με το iPhone να αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο αντικείμενο κλοπής και μετά από τις παραινέσεις από τις Δημόσιες Αρχές στην Αμερική και στην Ευρώπη για εξεύρεση λύσης, η Apple με την κυκλοφορία του iOS 7 ενεργοποίησε το Activation Lock.

Τι είναι το Activation Lock; Πως μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε;

Με το Activation Lock ο χρήστης "ασφαλίζει" τα δεδομένα που έχει στο iPhone του σε περίπτωση κλοπής και διασφαλίζει την μη χρήση της συσκευής του από τρίτους.

Ενώ η υπηρεσία "Εύρεση iPhone" (Find my iPhone) προϋπήρχε του iOS 7 και μπορούσαμε να εντοπίσουμε την συσκευή μας (με την προϋπόθεση της σύνδεσής της με το διαδίκτυο) αλλά και να διαγράψουμε τα δεδομένα της, υπήρχε από τους επιτήδειους η δυνατότητα του format της συσκευής πριν αυτή εισέλθει σε κάποιο δίκτυο.

Με την κυκλοφορία του iOS 7 και με την ενεργοποίηση της Εύρεσης iPhone δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτή. Όποιος προσπαθήσει να κάνει format στην συσκευή, με οποιοδήποτε τρόπο, καλείται να εισάγει τα στοιχεία του iCloud του ιδιοκτήτη της συσκευής. Δεν αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσής της, αλλά μειώνονται τα κίνητρα των επιτήδειων για την διάπραξη της κλοπής της.

Κατά καιρούς διαβάζουμε σε αγγελίες για παράνομες μεθόδους ξεκλειδώματος της συσκευής, όμως ακόμα δεν έχουμε κάποιο αξιόπιστο report που να επιβεβαιώνει την "επιτυχία" τους

Για να ενεργοποιήσουμε το Activation Lock ακολουθούμε την ακόλουθη διαδρομή στην iOS συσκευή μας:

  • Ρυθμίσεις > iCloud > Εύρεση iPhone
  • και "ανοίγουμε" τον διακόπτη της εύρεσης

ired iphone activation lock 01

  • Ενεργοποίηση της υπηρεσίας από τις ρυθμίσεις του iCloud

Ήταν αποτελεσματικό στην μείωση των κλοπών;

Επίσημα στοιχεία από την Ελλάδα φυσικά δεν υπάρχουν. Όμως, οι επίσημες αναφορές από τις μητροπόλεις του εξωτερικού είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές:

  • Στο San Francisco, οι κλοπές iPhone μειώθηκαν κατά 40% από τον Σεπτέμβριο '13 έως και τον Σεπτέμβριο του '14, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν
  • Στο Λονδίνο η μείωση των κλοπών ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 50%
  • Στην Νέα Υόρκη η μείωση ήταν της τάξεως του 25%

Πηγή: Reuters

Επίλογος

Συνιστούμε σε όλους όσους δεν έχουν ενεργοποιημένο το Activation Lock να το ξανασκεφτούν. Μπορεί να μην μας εξασφαλίζει την εύρεση της συσκευής μας, εξασφαλίζει όμως πως κανείς δεν "θα χαρεί" την συσκευή μας, κάτι που πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό.

Μπορεί οι κλοπές σε πρωτεύουσες του εξωτερικού να έχουν μειωθεί, στην χώρα μας όμως το Activation Lock δεν έχει γίνει και τόσο γνωστό και κατ' επέκταση οι προσπάθειες για κλοπές είναι πιθανό να μην βαίνουν μειούμενες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δώσουμε την χαρά της λειτουργίας της συσκευής μας στους επίδοξους ληστές, άρα και αξία στην πώλησή της στην μαύρη αγορά.

"Χτυπάμε ξύλο" λοιπόν, αλλά και παίρνουμε τα μέτρα μας!