Εκτύπωση αυτής της σελίδας

XCOM Enemy Within for Mac/Windows/iOS/PS 3

XCOM Enemy Within for Mac/Windows/iOS/PS 3
ired.gr

Η σειρά στρατηγικής γύρων (turn-based) XCOM, είναι από παλιά γνωστή σε όλους τους οπαδούς των παιχνιδιών του είδους. Σύμφωνα με την υπόθεση, η Γη δέχεται επίθεση από εξωγήινους και εσείς διοικείτε μια ομάδα επιλέκτων που, μέσα από διάφορες αποστολές, προσπαθείτε να απελευθερώσετε την ανθρωπότητα από την εξωγήινη απειλή. Έχετε μια βάση όπου σχεδιάζετε τις επιχειρήσεις σας, εκπαιδεύετε στρατιώτες, κάνετε επιστημονικές έρευνες και αναπτύσσετε νέες τεχνολογίες και όπλα προκειμένου να αντεπεξέλθετε στην επίθεση των εξωγήινων.

Η σειρά είχε σταματήσει εδώ και χρόνια μέχρι που πρόσφατα έβγαλε το καινούριο της επεισόδιο XCOM-Enemy Uknown, το οποίο πρόσφατα εμπλουτίστηκε με το expansion XCOM Enemy Within, που μπορεί κάποιος να το αγοράσει με αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase). Με αυτό λοιπόν θα ασχοληθούμε σ' αυτή την παρουσίαση.

ired tech news xcom enemy within 01

Μερικά βασικά

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι αυτή η αίσθηση ότι ποτέ δεν φτάνει ο χρόνος ή τα υλικά ή τα χρήματα και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σημαντικές για την εξέλιξή του. Για παράδειγμα θα κρατήσουμε ένα στρατιώτη πίσω στη βάση προκειμένου να λάβει ειδική εκπαίδευση πάνω στις ψυχικές δυνάμεις ή θα συνεχίσουμε να τον στέλνουμε σε αποστολές προκειμένου να εξελίξουμε τις δυνατότητές του;

Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα για να φτιάξουμε ένα νέο εργαστήριο ή θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε καινούρια όπλα και στολές για τους στρατιώτες μας; Θα εξελίξουμε αυτή την τεχνολογία πρώτα ή την άλλη; Ο κατάλογος δεν τελειώνει και οι αποφάσεις μας παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ροή κι εξέλιξη του παιχνιδιού.

ired tech news xcom enemy within 02

Το παιχνίδι στηρίζεται στην ανάθεση αποστολών που πρέπει να εκτελέσουμε προκειμένου να απελευθερώσουμε διάφορες περιοχές από τις επιθέσεις που δέχονται. Με το πέρας της αποστολής επιστρέφουμε στη βάση μας όπου μπορούμε να αναπτύξουμε διάφορες τεχνολογίες (ανάλογα με τα υλικά που μαζέψαμε) και να ανακαλύψουμε νέα όπλα στολές κλπ.

Μπορούμε να χτίσουμε νέους χώρους (εργαστήρια, γεννήτριες χώρους εκτόξευσης δορυφόρων, ασανσέρ για να κατέβουμε σε κατώτερα επίπεδα - η βάση είναι υπόγεια). Μπορούμε να αγοράσουμε νέα όπλα και εξοπλισμό για τους στρατιώτες και τα αεροπλάνα μας που κάνουν αναχαίτιση των ΑΤΙΑ, να φτιάξουμε δορυφόρους που μας ειδοποιούν για τα ΑΤΙΑ που εισέρχονται στη γη και να κάνουμε αγοραπωλησίες στη Μαύρη Αγορά για να αποκτήσουμε χρήματα ώστε να κάνουμε νέες αγορές για τη βάση μας.

Ακόμη μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους στρατιώτες μας ώστε να αποκτήσουν νέες δυνατότητες, βιονικά μέλη ή ακόμη και να τους μετατρέψουμε πλήρως σε MECH ώστε να έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη μάχη.

ired tech news xcom enemy within 03

Πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τις αποστολές που παίρνουμε ώστε να μειώνεται το επίπεδο πανικού εκεί που είναι πιο υψηλό αλλιώς οι χώρες που μας υποστηρίζουν, θα αρχίσουν να αποσύρονται σιγά σιγά και θα χάσουμε την οικονομική τους υποστήριξη που μας είναι απαραίτητη. Μόλις φύγει και η τελευταία χώρα από το XCOM Project, το παιχνίδι τελειώνει και έχουμε χάσει, γι' αυτό πρέπει να φροντίσουμε ποτέ να μη συμβεί αυτό.

Ειδικότερα

Οι αποστολές μας εκτελούνται σε διάφορα περιβάλλοντα. Μπορεί να είναι μια πόλη όπου έχουν επιτεθεί η εξωγήινοι, κάποια εκτός πόλης περιοχή όπου έπεσε κάποιο ΑΤΙΑ που καταρρίψαμε, κάποια μικρή περιοχή όπου πρέπει να φυγαδεύσουμε κάποιον επιστήμονα, κάποια βόμβα να απενεργοποιήσουμε κλπ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Επίσης, εκτός από τους εξωγήινους έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μία γήινη οργάνωση η EXALT, που συνεργάζεται μαζί τους γιατί πιστεύει ότι πρέπει να ενσωματωθεί η ανθρωπότητα στον εξωγήινο πολιτισμό. Έχουμε λοιπόν και ειδικές αποστολές που αφορούν τις μάχες με την EXALT.

ired tech news xcom enemy within 04

Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, οι στρατιώτες μας αποκτούν ειδική εκπαίδευση που τους ξεχωρίζει και τους δίνει ανάλογες δυνατότητες και εξοπλισμό. Γι' αυτό, σε κάθε αποστολή πρέπει να προσέξουμε πώς φτιάχνουμε την ομάδα μας. Ξεκινάμε το παιχνίδι με 4 στρατιώτες στην ομάδα μας και, καθώς εξελίσσονται και αποκτούν μεγαλύτερους βαθμούς, φτάνουμε στο μέγιστο που είναι 6.

Πέρα από τον οπλισμό και την εξάρτηση, μπορούμε να δώσουμε ονόματα στους στρατιώτες μας, αν θέλουμε μια πιο προσωπική σύνδεση μαζί τους και επίσης τους απονέμουμε μετάλλια καθώς εξελίσσονται, που τους δίνουν επιπλέον δυνατότητες.

Έχουμε επίσης αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση των ΑΤΙΑ τα οποία τοποθετούμε σε κάθε ήπειρο (μέχρι 4) και που μπορούμε να εξελίξουμε τον εξοπλισμό τους καθώς προχωρούμε τις έρευνες για νέες τεχνολογίες στα εργαστήριά μας. Μάλιστα, αφού κάνουμε τις απαραίτητες ανακαλύψεις, μπορούμε να φτιάξουμε τελείως καινούρια σκάφη με μεγαλύτερες δυνατότητες αναχαίτισης.

ired tech news xcom enemy within 05

Η βάση μας στην αρχή έχει μια γεννήτρια και κάποιους ακόμη χώρους και βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο κάτω από τη γη. Μπορούμε (και πρέπει) να χτίσουμε καινούριους χώρους (όπως εργαστήρια) και να κατέβουμε μέχρι το τέταρτο επίπεδο κάτω από τη γη κάνοντας συνεχείς ανασκαφές. Μάλιστα αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το παιχνίδι.

Πέρα από τις κανονικές δυνατότητες που έχουν οι στρατιώτες μας, μπορούμε να τους εξελίξουμε και σε δύο εντελώς διαφορετικά τεχνολογικά δέντρα. Το ένα είναι ο βιονικός στρατιώτης με διάφορα μέρη του σώματός του ειδικά ανεπτυγμένα για μεγαλύτερες δυνατότητες που όμως παραμένει ανθρώπινος στην εμφάνιση, και το άλλο είναι ο στρατιώτης MECH που αντικαθιστά τα μέλη του με τελείως μηχανικά και γίνεται ένα πλήρες ρομπότ με τεράστιες δυνατότητες και δύναμη κατά τη μάχη.

ired tech news xcom enemy within 06

Καθώς προχωράμε το παιχνίδι και ανακαλύπτουμε νέες τεχνολογίες στα εργαστήριά μας έχουμε πια τη δυνατότητα να αποκτήσουμε εντελώς νέα και πανίσχυρα όπλα, σφαίρες, εξοπλισμό, ειδικές στολές-πανοπλίες και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε για να έχουμε "το πάνω χέρι" στις αναμετρήσεις μας με τους εξωγήινους.

Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρήματα. Τα χρήματα τα αποκτούμε καθώς φέρουμε σε πέρας με επιτυχία διάφορες αποστολές, από τις χώρες που μας υποστηρίζουν (γι' αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε να φεύγουν λόγω πανικού) και από τη Μαύρη Αγορά όπου πουλάμε, αν θέλουμε, τα περισσευούμενα υλικά που αποκτούμε από τις αποστολές μας.

Τελική ετυμηγορία

Το XCOM Enemy Within είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, βατό για τον αρχάριο αλλά και με προκλήσεις για τον προχωρημένο. Έχει εκπληκτικά γραφικά (ακόμη και στο iOS) και είναι τόσο πολυδιάστατο στην εξέλιξή του, ανάλογα με τις αποφάσεις που παίρνουμε, που μας δίνει τη δυνατότητα να το παίξουμε ξανά και ξανά για να δούμε πώς θα εξελισσόταν αν παίρναμε διαφορετικές αποφάσεις. Με δυο λόγια, αγοράστε το και δε θα σας απογοητεύσει.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status