Η Samsung φέρνει τον Μεγάλο Αδελφό στο σαλόνι μας

Η Samsung φέρνει τον Μεγάλο Αδελφό στο σαλόνι μας
ired.gr

Δείτε τον αγώνα αλλά κάντε ησυχία... η τηλεόραση σας καταγράφει τις συνομιλίες σας και τις μεταφέρει σε βάσεις δεδομένων τρίτων!

Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας προσωπικών δεδομένων φαίνεται ότι ομολογεί η Samsung με την προειδοποίηση που απευθύνει για το ενδεχόμενο διαρροής των συζητήσεων που γίνονται μπροστά στα μοντέλα smart TVs της εταιρείας, τα οποία έχουν την δυνατότητα ελέγχου λειτουργιών μέσω φωνής (Voice Recognition).

Η αποκάλυψη προκαλεί συσχετισμούς με τις οθόνες παρακολούθησης των πολιτών, τις οποίες περιέγραψε προφητικά ως κίνδυνο για την ελευθερία του ανθρώπου ο George Orwell το 1948, στο βιβλίο-σταθμό για την πολιτική σκέψη του 20ου αιώνα, το «1984».

Το θέμα άνοιξε με την δημοσιοποίηση του σχετικού αποσπάσματος από την πολιτική απορρήτου της εταιρείας.

«If you enable Voice Recognition, you can interact with your Smart TV using your voice. To provide you the Voice Recognition feature, some voice commands may be transmitted (along with information about your device, including device identifiers) to a third-party service that converts speech to text or to the extent necessary to provide the Voice Recognition features to you. In addition, Samsung may collect and your device may capture voice commands and associated texts so that we can provide you with Voice Recognition features and evaluate and improve the features. Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition».

ired tech news samsung smart tv 01

Η Samsung προειδοποιεί τους χρήστες ότι με την ενεργοποίηση του Voice Recognition, η Smart TV «ακούει» τις συνομιλίες που εξελίσσονται στον χώρο όπου βρίσκεται η τηλεόραση προκειμένου να εστιάσει σε πιθανές λέξεις εντολές. Οι συνομιλίες εκπέμπονται από την τηλεόραση, μέσω Internet στο οποίο πρέπει να είναι συνδεδεμένη δικτυακά η Smart TV για να λειτουργεί το Voice Recognition, προς μια τρίτη εταιρεία η οποία κάνει συλλογή στοιχείων και κωδικοποίηση και δημιουργεί την αντιστοιχία της προφορικής εντολής του χρήστη με λειτουργίες της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το BBC η Samsung επιβεβαίωσε ότι η τρίτη εταιρεία στην οποία καταλήγουν οι συζητήσεις που γίνονται μπροστά στην Samsung Smart TV, είναι η Nuance με έδρα τη Μασαχουσέτη. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην αναγνώριση φωνής και παρέχει στην Samsung την τεχνολογία μετατροπής του προφορικού λόγου σε κείμενο για την υλοποίηση της υπηρεσίας του Voice Recognition.

ired tech news samsung smart tv 02

Η Samsung επιχειρεί να υποβαθμίσει το κενό ασφαλείας, περιορίζοντας την προειδοποίηση σε μια απλή παράγραφο της πολιτικής απορρήτου ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας εξηγούσαν ότι η υπηρεσία του Voice Recognition έχει διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης. Συμπλήρωναν μάλιστα ότι στο διάστημα που η διαδικασία είναι ενεργοποιημένη εμφανίζεται στην οθόνη ένας δείκτης μικρόφωνου.

Η Samsung επιμένει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την ιδιωτική ζωή των καταναλωτών και προσθέτει ότι σε όλες τις Smart TVs της εταιρείας η συλλογή δεδομένων ή η χρήση τους γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και παρέχει στους καταναλωτές την δυνατότητα της επιλογής ενεργοποίησης ή μη της υπηρεσίας. Υποστηρίζει ακόμη ότι ακολουθεί τα βιομηχανικά - πρότυπα εγγυήσεων ασφάλειας και πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης δεδομένων, ώστε να διασφαλίζει τις προσωπικές πληροφορίες των καταναλωτών και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης συλλογής ή χρήσης.

Η Samsung αναφέρει ακόμη ότι δεν διατηρεί τα δεδομένα φωνής και επίσης δεν τα πουλά σε τρίτους. Εάν ένας καταναλωτής συναινεί και χρησιμοποιεί τη δυνατότητα αναγνώρισης φωνής εκείνη τη στιγμή, τα δεδομένα φωνής αποστέλλονται σε ένα διακομιστή, ο οποίος αναζητεί το περιεχόμενο που ζητήθηκε και στη συνέχεια επιστρέφει το επιθυμητό περιεχόμενο στην τηλεόραση.

ired tech news samsung smart tv 03

Ο αντίλογος έρχεται από οργανώσεις για την προστασία της Ασφάλειας των Προσωπικών Δεδομένων και ακτιβιστές όπως ο Parker Higgins, από το San Francisco, ο οποίος μάλιστα ανέβασε στο Twitter ένα απόσπασμα από το «1984» αντιπαραβάλλοντας το με την προειδοποίηση της εταιρείας προς το καταναλωτικό κοινό.

Η Emma Carr, διευθύντρια της Οργάνωσης Big Brother Watch, σημειώνει ότι οι χρήστες των Smart TVs με την υπηρεσία Voice Recognition δεν έχουν καμία γνώση ή έλεγχο σχετικά με το που καταλήγουν οι προσωπικές τους πληροφορίες αλλά και σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Προειδοποιεί μάλιστα για μελλοντικούς κινδύνους από την συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων με την ανάπτυξη σχετικών υπηρεσιών και τεχνολογιών, επισημαίνοντας την ζωτική ανάγκη να εναπόκειται στον χρήστη η πρωτοβουλία ενεργοποίησης ή μη παρόμοιων λειτουργιών.

Η Samsung δεν είναι όμως η πρώτη κατασκευάστρια Smart TVs, η οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο στις διαρροές προσωπικών δεδομένων.

ired tech news samsung smart tv 04

Στα τέλη του 2013, στη Μ. Βρετανία διαπιστώθηκε ότι τηλεοράσεις LG συγκέντρωναν και εξέπεμπαν σε βάση δεδομένων της κορεατικής εταιρείας, στοιχεία για τις τάσεις τηλεθέασης των χρηστών τους.

Η δημοσιοποίηση του θέματος οδήγησε την LG στην ανανέωση του σχετικού software παρέχοντας έτσι στους χρήστες την δυνατότητα να απενεργοποιούν την σχετική λειτουργία εφόσον δεν επιθυμούν να αποστέλλονται οι τηλεοπτικές τους συνήθειες.

Αίσθηση ωστόσο είχαν προκαλέσει αναφορές ότι παρά την απενεργοποίηση της λειτουργίας αποστολής των τάσεων τηλεθέασης, αυτές συνέχιζαν να συγκεντρώνονται στη βάση συνοδευόμενες απλώς από την ένδειξη «ο χρήστης δεν επιθυμεί την αποστολή τους».

Στην ίδια βάση συγκεντρώνονταν στοιχεία ακόμη και για τα αρχεία που περιέχονταν σε flash usb και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους που είχαν συνδεθεί στις Smart TVs.

Ο πραγματικός κίνδυνος

Οι διαβεβαιώσεις διεθνών κολοσσών της βιομηχανίας ηλεκτρονικών όπως η Samsung και η LG για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνονται, μπορεί όντως να αντανακλούν πραγματικές προθέσεις.

Ωστόσο εξίσου πραγματικός είναι ο κίνδυνος τα δεδομένα αυτά να διαρρεύσουν – πολύ δε περισσότερο όταν διατηρούνται από τρίτες εταιρείες - ή ακόμη και να αποτελέσουν αντικείμενο hacking, με απρόβλεπτες για το προσωπικό απόρρητο συνέπειες.

Ταυτόχρονα δημιουργούν κουλτούρα ανοχής απέναντι στην ανεξέλεγκτη συγκέντρωση πληροφοριών από μηχανισμούς που δρουν σε «γκρίζες ζώνες» με την προσδοκία της μετάβασης στην εποχή του «Μεγάλου Αδελφού».