Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα γίνει εάν η Apple απομακρύνει τη μηχανή αναζήτησης της Google;

Τι θα γίνει εάν η Apple απομακρύνει τη μηχανή αναζήτησης της Google;
ired.gr

Φαντάζεστε το iPhone και το iPad χωρίς Google μηχανή αναζήτησης;

Κατά την ανακοίνωση των κερδών τετάρτου τριμήνου από την Google την προηγούμενη εβδομάδα, ένα θέμα που τέθηκε από τους δημοσιογράφους ήταν η προοπτική της Αpple να αντικαταστήσει τη μηχανή αναζήτησης της Google, ως προεπιλεγμένη στο Safari, το βασικό πρόγραμμα περιήγησης σε όλες τις iOS συσκευές.

Η σύμβαση αναζήτησης μεταξύ των εταιρειών σύμφωνα με πηγές, λήγει εφέτος.

Η Apple κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει προσπαθήσει να αφαιρέσει υπηρεσίες της Google, όπως τους Χάρτες και το You Tube από προ-εγκατεστημένες εφαρμογές στα προϊόντα της και είναι εύλογο το ερώτημα, αν θα επεκτείνει την στρατηγική της και στη μηχανή αναζήτησης, εκεί που πραγματικά στηρίζεται η Google.

Αξίζει να σημειώσουμε πως εκπρόσωποι των εταιρειών, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την συμφωνία τους για την μηχανή αναζήτησης. Ο άνθρωπος όμως που θέλησε να σχολιάσει το θέμα, φαίνεται να είναι η Marissa Mayer, Διευθύνων Σύμβουλος, της εταιρείας Yahoo. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αναλυτές την προηγούμενη Τρίτη, η Κα Mayer, ανέφερε πως η Yahoo θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τη Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του περιηγητή Safari της Apple.

ired tech news apple drops google 01

"Safari users are the most engaged and lucrative in the world,"

Οι χρήστες του περιηγητή Safari έχουν την πιο προσοδοφόρα συμμετοχή στον κόσμο, ανέφερε η Κα Mayer.

H Κα Mayer η οποία έχτισε τη φήμη της και αναδείχτηκε ως επιβλέπουσα της διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης της Google, δήλωσε πως η υπηρεσία Yahoo παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για αλλαγές στην από 10ετίας συμφωνία με την Microsoft, στο προσεχές διάστημα. Ας λάβουμε ως δεδομένο πως η Apple αφαιρεί την μηχανή αναζήτησης της Google για χάρη της μηχανής αναζήτησης της Yahoo, ή της Bing της Microsoft. Ποια θα ήταν η επίδραση στο γίγαντα αναζήτησης; Σύμφωνα με διάφορες αναφορές αναλυτών, οι επιπτώσεις στη βάση της Google, θα ήταν ελάχιστες.

Εδώ υπάρχει ένα επιχείρημα που αξίζει να το αναφέρουμε. Κεντρικό ρόλο στις αναλύσεις αυτές παίζουν δύο ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν. Το πρώτο: Πόσο κοστίζει στην Google να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτηση σε iPhone, iPad και Mac; Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως το ποσοστό στην αναζήτηση μέσω Google εκτινάχθηκε από 35 σε 80% των mobile αναζητήσεων παγκοσμίως, λόγο του ορισμού της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari.

Το δεύτερο. Αν η Apple δημιουργήσει μία in-house μηχανή αναζήτησης για το Safari, πόσοι είναι οι χρήστες που θα επιστρέψουν και πάλι στη μηχανή αναζήτησης της Google; Το δεύτερο ερώτημα δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία μελλοντική εικασία. Τον προηγούμενο Νοέμβριο υπογράφτηκε συμφωνία της Yahoo για να εκθρονίσει τη μηχανή αναζήτησης της Google ως προεπιλεγμένη υπηρεσία για τον περιηγητή Firefox της Mozila, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 3 έως 5% των αναζητήσεων στο διαδίκτυο, στο περίπου, καθώς δεν έχουμε νέα δεδομένα.

ired tech news apple drops google 02

Λίγο μετά την αλλαγή, το μερίδιο τη Yahoo από την αγορά αναζήτησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπέρασε το ρεκόρ της κάνοντας υψηλά πενταετίας, σύμφωνα με δεδομένα της StatCounter. Όμως στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται. Μετά τη συμφωνία, το μερίδιο της Google για πληρωμένα κλικς που σημειώνονται μέσω του περιηγητή Firefox, μειώθηκε από το 61% στο 49% σύμφωνα με το RKG εταιρεία digital marketing.

Ωστόσο ένα ποσοστό επανήλθε φθάνοντας το 53% μετά από δύο εβδομάδες, καθώς χρήστες επανέφεραν ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, τη μηχανή της Google ή για την αναζήτησή τους, άνοιγαν τη σελίδα αναζήτησης της Google. "They have a loyal user base that will find them if needed," υπάρχει μία πιστή βάση χρηστών που θα τους αναζητήσουν αν χρειαστεί, δήλωσε ο διευθυντής της RKG, Mark Ballard.

Η προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης, δεν προσφέρει καμία εγγύηση για την κατοχή της αγοράς. Η Apple είναι πιο σημαντική εταιρεία από τον Firefox. To iPhone έχει προφανώς λιγότερους χρήστες από τις συσκευές με λειτουργικό Android της Google, αλλά οι χρήστες της Apple είναι υψηλότερης οικονομικής επιφάνειας και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, καθώς μην ξεχνάμε πως η Google είναι και διαφημιστική εταιρεία.

Όμως οι αναλυτές δεν ανησυχούν σε περίπτωση που η Google αφαιρεθεί από το Safari. Συγκεκριμένα ο Carlos Kirjner, ένας διακεκριμένος αναλυτής, της εταιρείας Bernstein Research, εκτιμά πως το χειρότερο σενάριο για την Google θα είναι η πτώση της μετοχής κατά 6% από τις τωρινές αξίες. Ο κος Ross Sandler, αναλυτής της Deutsche Bank, πιστεύει πως η Google θα μπορούσε να βγει ωφελημένη από μία τέτοια εξέλιξη.

Η υπόθεση αυτή προέρχεται από το γεγονός πως η Google, πληρώνει ένα άγνωστο ποσό στην Apple, προκειμένου οι αναζητήσεις μέσα από το Safari να γίνονται μέσω της μηχανής αναζήτησής της. Μετά τη λήξη της συμφωνία η εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να μοιράζεται τα κέρδη της, από τις αναζητήσεις. Έτσι, καταλήγει, ακόμη κι αν η κίνηση μειωθεί, η Google θα κερδίσει περισσότερα χρήματα από την αναζήτηση.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status