Τι συμβαίνει τελικά με τα Windows RT?

Τι συμβαίνει τελικά με τα Windows RT?
ired.gr

Η απόφαση της Microsoft να κλείσει την γραμμή παραγωγής των Nokia Lumia 2520 Windows RT tablet, του τελευταίου μοντέλου tablet με Windows RT που εξακολουθούσε να κατασκευάζεται, έβαλαν φωτιά στη φημολογία ότι ο μεγάλος κυρίαρχος των PC έβαλε ταφόπλακα στην κατά γενική ομολογία αποτυχημένη έκδοση των συγκεκριμένων Windows.

ired-tech-news-what-happen-with-windows-01

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τέλους

Αρχικά πολλοί κατασκευαστές στράφηκαν στα Windows RT ως μια εναλλακτική προς την Android, πλατφόρμα λειτουργικού για tablet η οποία μάλιστα υποστηριζόταν από τον γίγαντα της Πληροφορικής. Ωστόσο οι ίδιες αυτές εταιρείες απογοητευμένες από την ανεπαρκή ανταπόκριση των κατασκευαστών apps και το μειωμένου αγοραστικό ενδιαφέρον γρήγορα αποσύρθηκαν από την παραγωγή RT συσκευών.

Το προηγούμενο διάστημα, Lenovo, Asus, Samsung και Dell, διαδοχικά, εγκατέλειψαν την ιδέα των Windows RT, καταδεικνύοντας ότι το πείραμα της Microsoft για την δημιουργία tablets βασισμένα σε ARM επεξεργαστές ήταν αποτυχημένο.

ired-tech-news-what-happen-with-windows-02

Η Microsoft που έμεινε μόνη της να δώσει την μάχη χαρακωμάτων υποστηρίζοντας τα Windows RT, αναγκάστηκε και αυτή το τελευταίο διάστημα σε κινήσεις υποχώρησης.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα και με τα ελπιδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα από την πορεία στην αγορά του tablet Surface 3, που βασίζεται σε επεξεργαστή της Intel και τρέχει Windows 8.1, η εταιρεία ανακοίνωσε την διακοπή παραγωγής του tablet Surface 2, που χρησιμοποιούσε Windows RT, για να ακολουθήσει τώρα την ίδια τύχη και το Nokia Lumia 2520.

ired-tech-news-what-happen-with-windows-03

Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με την επικείμενη κυκλοφορία των Windows 10, αναζωπύρωσαν την συζήτηση για το μέλλον των Windows RT. Σε αυτό συνηγόρησε η προ-παρουσίαση από την Microsoft ορισμένων χαρακτηριστικών των Windows 10 για smartphones, χωρίς όμως η εταιρεία αρχικά να έχει ξεκαθαρίσει εάν τα νέα Windows θα  τρέχουν στα 7ίντσα και τα 8ίντσα tablet με ARM επεξεργαστή. Πάντως από την preview έκδοση των Windows 10 για tablets προκύπτει ότι έχουν σχεδιαστεί για 8ίντσα και άνω tablets.

Η Microsoft διαψεύδει το τέλος των Windows RT

Στη φημολογία για το τέλος των Windows RT απάντησε η Microsoft με μια ανακοίνωση με τίτλο «Τα Windows RT δεν έχουν πεθάνει ακόμη». Εξηγεί ότι με τα Windows 10 προχωρεί σε αλλαγή στρατηγικής και ενημερώνει ότι αυτή η έκδοση των Windows θα τρέχει σε συσκευές με οθόνες από 8 ίντσες και άνω ενώ οι μικρότερες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα Windows RT.

ired-tech-news-what-happen-with-windows-04

Οσον δε αφορά στα 10ίντσα Surface 2 και Lumia 2520 που τρέχουν Windows RT  η Microsoft απαντά ότι σχεδιάζει την έκδοση update του λειτουργικού, με ορισμένες από τις λειτουργικότητες των Windows 10, για το οποίο θα ενημερώσει σύντομα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παρά το μικρό διάστημα κυκλοφορίας του το Surface Pro 3, κατάφερε να έχει τριπλάσιες πωλήσεις από το Surface 2. Το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η σειρά των Surface έφερε έσοδα 1.1 δισ. δολάρια στην εταιρεία

ired-tech-news-what-happen-with-windows-05

Το Surface 2 εμφανίστηκε στην αγορά στα τέλη του 2013 διαδεχόμενο το Surface RT, που προκάλεσε στη Microsoft ζημία εκατομμυρίων δολαρίων με πολλές χιλιάδες κομμάτια στις αποθήκες στοκ της επιχείρησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Surface 2 ήταν λεπτότερο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχο του αλλά ωστόσο εξακολουθούσε να μην τρέχει προγράμματα γραμμένα σε Windows και η γκάμα των διαθέσιμων apps παρέμενε φτωχή.