Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aperture για Mac

Aperture για Mac
ired.gr

Σε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για το iPhoto, το πρόγραμμα που συνοδεύει το δωρεάν πακέτο iLife, που παρέχεται με την αγορά κάθε Mac.
Όπως είπαμε, το iPhoto είναι ένα πρόγραμμα που μας βοηθάει να ταξινομήσουμε τις φωτογραφίες μας, να τις επεξεργαστούμε και να τις διορθώσουμε μέχρι ένα σημείο, να φτιάξουμε άλμπουμ, βιβλία παρουσιάσεις και άλλα και ακόμη να τις μοιραστούμε στο διαδίκτυο σε διάφορους δικτυακούς τόπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Σήμερα θα πάμε ένα (ή πολλά) βήμα παραπέρα και θα παρουσιάσουμε το μεγάλο αδελφό του που πια δεν είναι δωρεάν αλλά παρέχεται επί πληρωμή από το Mac App Store, το Aperture.
Με κόστος λογικό (~80€) αγοράζουμε ένα πρόγραμμα που κατά πολύ υπερέχει σε δυνατότητες από το μικρό αδελφάκι και που, πέρα από τις οργανωτικές του δυνατότητες στην ταξινόμηση φωτογραφιών που είναι ίδιες με του iPhoto, υπερέχει σε κάθε άλλο τομέα.

ired-mac-apperture-for-mac-01

Παρουσίαση και λειτουργίες

Όπως είπαμε, το Aperture είναι η επέκταση του iPhoto με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και γι' αυτό το λόγο, δε θα αναφερθούμε σε όσα είναι όμοιο με το iPhoto, αλλά θα επικεντρωθούμε στις διαφορές.
Για όλα τα άλλα στοιχεία που είναι ίδια τα δύο προγράμματα (όπως η ταξινόμηση των φωτογραφιών σε Γεγονότα, Πρόσωπα, Τοποθεσίες) μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για το iPhoto.

Ανοίγοντας λοιπόν το Aperture για πρώτη φορά θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε αυτό σαν κύρια εφαρμογή για κάθε περίπτωση που θα συνδέουμε μια κάμερα, ή οποιοδήποτε άλλο φορητό μέσο με φωτογραφίες αντί του iPhoto.
Αφού αποφασίσουμε (η επιλογή αυτή αλλάζει και από τις προτιμήσεις του προγράμματος όποτε θέλουμε), το πρόγραμμα θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να δημιουργήσει δική του βιβλιοθήκη φωτογραφιών ή να χρησιμοποιήσει αυτήν του iPhoto.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δε θέλουμε κάτι τέτοιο (οπότε δημιουργούμε ξεχωριστή βιβλιοθήκη), το λογικό είναι να του επιτρέψουμε να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη του iPhoto, οπότε οι όποιες αλλαγές γίνονται σε οποιοδήποτε από τα δύο προγράμματα, να ενσωματώνονται στην ίδια βιβλιοθήκη. Όπως και να έχει, μπορούμε πάντα να φτιάξουμε κι άλλες βιβλιοθήκες (περισσότερες από μία).

Αφού ανοίξουμε λοιπόν τη βιβλιοθήκη μας, θα δούμε ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες στην πλοήγηση και στο περιβάλλον με το iPhoto, οπότε, εφόσον έχουμε συνηθίσει το ένα, θα μας είναι πολύ εύκολο να εργαστούμε και με το άλλο.
Τα Γεγονότα (που πια ονομάζονται Projects) είναι εκεί που ήταν και στο iPhoto, και επίσης τα Πρόσωπα, οι Τοποθεσίες και γενικά το σύνολο των φωτογραφιών μας. Γενικά, το πλαϊνό τμήμα με τα μενού είναι παρόμοιο με του iPhoto και γι' αυτό δε θα επεκταθούμε περισσότερο.

Ας πάμε τώρα να δούμε τι μας προσφέρει επιπλέον το Aperture και γι' αυτό ζητάει και τα χρήματά μας για την απόκτησή του.
Πατώντας διπλό κλικ με το ποντίκι σε ένα Γεγονός-Project, ανοίγει και μας παρουσιάζει όλες τις φωτογραφίες του, ενώ πατώντας διπλό κλικ σε μια φωτογραφία, αυτή ανοίγει στο κεντρικό παράθυρο προκειμένου να τη δούμε και να την επεξεργαστούμε. Θα προσέξουμε ότι στο πλαϊνό μενού, υπάρχουν τώρα τρεις διαφορετικές ετικέτες:

   1. Library: η βιβλιοθήκη μας

   2. Info: πληροφορίες για τη φωτογραφία

   3. Adjustment: επεξεργασία και ρυθμίσεις της φωτογραφίας

ired-mac-apperture-for-mac-02

ired-mac-apperture-for-mac-03

ired-mac-apperture-for-mac-04

Όπως βλέπουμε, η Info μας δίνει εκτεταμένες πληροφορίες για τη φωτογραφία μας, ενώ μας επιτρέπει να προσθέσουμε διάφορα tags προκειμένου να είναι ευκολότερη η αρχειοθέτηση και ανεύρεσή της με keywords (λέξεις κλειδιά).


Αυτή που μας ενδιαφέρει περισσότερο όμως, είναι η Adjustment, γιατί εδώ είναι "όλα τα λεφτά" που λέμε. Πραγματικά οι ρυθμίσεις και δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρει το πρόγραμμα, είναι αντίστοιχες ενός Phototshop καθώς θα δούμε. Οι διορθώσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ λεπτομερείς και καλύπτουν από τον αρχάριο, μέχρι τον επαγγελματία χρήστη.
Προστίθενται σε ένα είδος layer που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αναιρέσουμε ή να απενεργοποιήσουμε εντελώς ανάλογα με τις απαιτήσεις μας και φτάνουν σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Αφού διορθώσουμε τη φωτογραφία μας όπως τη θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μια καλλιτεχνική νότα χρησιμοποιώντας διάφορα εφέ (δείτε τις παρακάτω εικόνες).

ired-mac-apperture-for-mac-05

ired-mac-apperture-for-mac-06

Όμως δεν τελειώνουμε εδώ. Η πραγματική δύναμη του Aperture φαίνεται με μια ακόμη δυνατότητα που πραγματικά προσφέρει πολύ μεγάλη ευελιξία. Πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι πάνω στη φωτογραφία μας, θα εμφανιστεί ένα ακόμη μενού με διάφορες επιλογές. Αυτή που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η πρώτη επιλογή που λέει: "Edit with Plug-in" (δείτε παρακάτω εικόνα).

ired-mac-apperture-for-mac-07

Όπως και το Phototshop που πρώτο εισήγαγε την ιδέα, έτσι και το Aperture δέχεται άλλα προγράμματα με τα οποία συνεργάζεται και τα καλεί μέσα από το περιβάλλον του τα λεγόμενα Plug-ins. Κατ' αυτό τον τρόπο, αν δε μας φτάνουν οι (πολυπληθείς) δυνατότητες του Aperture, μπορούμε να καλέσουμε κάποιο άλλο πρόγραμμα μέσα από αυτό (εφόσον το έχουμε), που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την επεξεργασία μας στο δικό του περιβάλλον και με τη χρήση των δικών του εργαλείων.
Κλείνοντας το Plug-in, θα επιστρέψουμε στο Aperture με όλες μας τις αλλαγές. Όπως καταλαβαίνουμε, το Aperture περνάει την επεξεργασία φωτογραφιών σε ένα άλλο επίπεδο και μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε πραγματικά αριστουργήματα.


Άλλη μια δυνατότητα που μας παρέχει, εξίσου σπουδαία, είναι η επεξεργασία των φωτογραφιών μας με άλλο πρόγραμμα αντί του Aperture. Αυτή τη δυνατότητα μας την παρέχει και το iPhoto, αλλά το Aperture την πάει ένα βήμα παραπέρα.
Αν πάμε στις Προτιμήσεις (Preferences) του προγράμματος και στην ετικέτα Export, θα δούμε ότι έχουμε τις εξής επιλογές:


  1. External Photo Editor: εδώ επιλέγουμε ποιο πρόγραμμα θέλουμε να ενεργοποιείται αυτόματα όταν ανοίγουμε μια φωτογραφία για επεξεργασία μέσα στο Aperture.
  2. External Audio Editor: παρόμοια εδώ επιλέγουμε πρόγραμμα επεξεργασίας ηχητικών αρχείων.
  3. External Video Editor: με αυτό επιλέγουμε πρόγραμμα επεξεργασίας για αρχεία βίντεο.

ired-mac-apperture-for-mac-08

Όπως καταλαβαίνετε στο Aperture, όχι μόνο μπορούμε να έχουμε αρχεία βίντεο και ήχου στη βιβλιοθήκη μας αλλά μπορούμε και να τα επεξεργαστούμε με άλλα προγράμματα χωρίς να βγούμε από το πρόγραμμα και να ψάχνουμε για κάποιο άλλο. Με διπλό κλικ στο αντίστοιχο αρχείο, φορτώνεται το αντίστοιχο πρόγραμμα επεξεργασίας.


Ένα τελευταίο να προσθέσουμε που όμως είναι χρήσιμο, πάνω δεξιά στη γραμμή εργαλείων, υπάρχει ένα εργαλείο που λέγεται Loupe (Λούπα). Η λούπα είναι ο πολύ ισχυρός μεγεθυντικός φακός που έχουν οι κοσμηματοπώλες.
Και όπως και εκείνος, μας δίνει τη δυνατότητα για πολύ υψηλού ποσοστού μεγέθυνση σε κάποιο σημείο της φωτογραφίας μας προκειμένου να δούμε και να διορθώσουμε κάποια ατέλεια που δε φαίνεται με γυμνό μάτι.

ired-mac-apperture-for-mac-09

Το δια ταύτα

Το Aperture είναι ένα αληθινά εξαιρετικό και πολύ δυνατό πρόγραμμα που σίγουρα θα κόστιζε πολλαπλάσια χρήματα αν το αγοράζαμε από έναν άλλο δημιουργό εφαρμογών. Τα 80€ που ζητάει είναι πραγματικά πολύ λίγα μπροστά στις δυνατότητες που προσφέρει για τους χρήστες που πραγματικά θέλουν το κάτι άλλο για τις πολύτιμες φωτογραφίες τους.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status