Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσίαση iPhoto για Mac

Παρουσίαση iPhoto για Mac
ired.gr

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των προγραμμάτων του πακέτου iLife που παρέχεται δωρεάν με την αγορά κάθε καινούριου Mac, θα σας παρουσιάσουμε σήμερα το πρόγραμμα που αναλαμβάνει να φροντίσει τις φωτογραφίες σας, το iPhoto.
Και ο λόγος που λέμε ”να φροντίσει”, έχει να κάνει με τις πολλές και διάφορες λειτουργίες του που ξεπερνούν τα όρια της απλής επεξεργασίας.

Παρουσίαση λειτουργιών-δυνατοτήτων

1. Εισαγωγή φωτογραφιών

Σε όλα τα καινούρια Mac το πακέτο iLife έρχεται προ-εγκατεστημένο, αλλά κι αν ακόμη κάποιος δεν το έχει, μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν από το Mac AppStore. Ανοίγοντας λοιπόν το πρόγραμμα για πρώτη φορά, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την παρακάτω εικόνα.


ired-mac-iphoto-review-guide-01

Όπως λέει και στο κεντρικό μήνυμα, θα πρέπει, είτε να συνδέσουμε μια κάμερα στο Mac μας, είτε να συνδέσουμε κάποιο φορητό μέσον με αποθηκευμένες φωτογραφίες, (USB, SD-card, HDD κλπ), είτε θα πρέπει να εισάγουμε φωτογραφίες που έχουμε αποθηκευμένες στο σκληρό μας δίσκο με drag and drop.
Αν επιλέξουμε μια από τις δύο πρώτες μεθόδους, θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα μας καθοδηγήσει να εισάγουμε τις φωτογραφίες μας και, αν θέλουμε, να τις σβήσουμε από την κάμερα ή το φορητό μέσον.
Στην τρίτη περίπτωση, απλά ανοίγουμε ένα παράθυρο του Finder και, αφού εντοπίσουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε, τις επιλέγουμε με το ποντίκι και τις σύρουμε και τις αφήνουμε στο παράθυρο του iPhoto.

2. Ταξινόμηση Φωτογραφιών

Αφού εισάγουμε τις φωτογραφίες μας, θα δούμε ότι το iPhoto τις ταξινομεί κατά ομάδες τις οποίες (ομάδες) τις εμφανίζει σε εικονίδια στο κεντρικό του παράθυρο (δείτε παρακάτω εικόνα).


ired-mac-iphoto-review-guide-02

Οι ομάδες αυτές ονομάζονται Γεγονότα (Events) και δημιουργούνται αυτόματα από το πρόγραμμα με κάθε νέα εισαγωγή που κάνουμε. Βέβαια, αν θέλουμε εμείς κάποιες φωτογραφίες αν τις έχουμε σε ένα Γεγονός και είναι μοιρασμένες σε περισσότερα, μπορούμε πάντα να τις επιλέξουμε και με τη διαδικασία Αποκοπή-Επικόλληση (Cut-Paste) να τις μεταφέρουμε όπου θέλουμε.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, όταν εισάγουμε φωτογραφίες από κάμερα ή φορητό μέσον, το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε εμείς πόσα Γεγονότα θα δημιουργήσει με βάση τις ημερομηνίες λήψης των φωτογραφιών.
Άλλες ρυθμίσεις για την απεικόνιση και τη δημιουργία των Γεγονότων θα βρούμε στις Προτιμήσεις του προγράμματος ακολουθώντας τη διαδρομή μενού, iPhoto>Προτιμήσεις>Γενικά και iPhoto>Προτιμήσεις>Εμφάνιση.

ired-mac-iphoto-review-guide-03

Πέραν των Γεγονότων, το iPhoto μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε πρόσωπα και τοποθεσίες στις φωτογραφίες που εισάγουμε προκειμένου να είναι πιο εύκολη η ανεύρεσή τους και δημιουργεί αντίστοιχα Γεγονότα Προσώπων και Γεγονότα Τοποθεσιών.
Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε όλες τις φωτογραφίες που αφορούν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή που έχουν τραβηχτεί σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία.
Μάλιστα, αν η κάμερα ή το κινητό που έκανε τις λήψεις έχει ενσωματωμένο GPS, το iPhoto θα αναγνωρίσει αυτόματα την τοποθεσία και θα την προσθέσει αν το θέλουμε.


3. Επεξεργασία Φωτογραφιών


Κάνοντας διπλό κλικ σε ένα Γεγονός, θα το ανοίξουμε και θα μπορούμε να δούμε όλες τις φωτογραφίες που περιέχει. Κινώντας το σύρτη Zoom (κάτω αριστερά) μπορούμε να μεγεθύνουμε ή να μικρύνουμε την προεπισκόπηση των φωτογραφιών.
Κάνοντας και πάλι διπλό κλικ σε μια φωτογραφία, θα ανοίξουμε τη φωτογραφία μόνη της στο κεντρικό παράθυρο και θα μπορέσουμε να προβούμε σε επεξεργασία της (δείτε τις παρακάτω εικόνες).

ired-mac-iphoto-review-guide-04

ired-mac-iphoto-review-guide-05

Θα παρατηρήσουμε ότι στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου υπάρχουν τέσσερα πλήκτρα. Αυτά εκτελούν τις κάτωθι λειτουργίες (από αριστερά προς τα δεξιά):

1. Στοιχεία: Μας παρέχει πληροφορίες για τη φωτογραφία μας και μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε Πρόσωπα και Τοποθεσίες όπου έγιναν οι λήψεις (δείτε παρακάτω εικόνα)

ired-mac-iphoto-review-guide-06

2. Αλλαγές: Εδώ μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία των φωτογραφιών μας και να διορθώσουμε προβλήματα. Χωρίζεται σε τρεις ενότητες που είναι: α) Γρήγορες διορθώσεις, β) Εφέ, γ) Ρυθμίσεις (δείτε τις παρακάτω εικόνες). Ακόμη, αν θέλουμε αν γίνεται η επεξεργασία με κάποιο εξωτερικό πρόγραμμα αντί του iPhoto, μπορούμε να το ορίσουμε στις Προτιμήσει>Προηγμένα>Επεξεργασία φωτογραφιών.

ired-mac-iphoto-review-guide-07

3. Προσθήκη: Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε τη φωτογραφία μας σε κάποιες υπηρεσίες όπως:

      α) Άλμπουμ,

      β) Παρουσίαση

      γ) iCloud,

      δ) Βιβλίο,

      ε) Κάρτα,

    στ) Ημερολόγιο.  (δείτε παρακάτω εικόνα)


ired-mac-iphoto-review-guide-08

4. Αποστολή: Εδώ επιλέγουμε πού θέλουμε να αποστείλουμε τη φωτογραφία μας.
Οι επιλογές μας είναι: Στην ενότητα Κοινή Χρήση,

        α) Μηνύματα,

        β) email,

        γ) iCloud,

        δ) Facebook,

        ε) Flickr,

      στ) Twitter.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές υπηρεσίες θα πρέπει πρώτα να έχουμε ορίσει τους αντίστοιχους λογαριασμούς.
Στην ενότητα Δημιουργία,

       α) Βιβλίο,

       β) Κάρτα,

       γ) Ημερολόγιο,

       δ) Άλμπουμ,

       ε) Παρουσίαση.

Στην ενότητα Εκτύπωση,

       α) Εκτύπωση,

       β) Παραγγελία Εκτυπώσεων (δείτε παρακάτω εικόνα)

ired-mac-iphoto-review-guide-09


Πλαϊνό Μενού

Στην αριστερή μεριά του κεντρικού παραθύρου του προγράμματος υπάρχει το κεντρικό μενού μέσω του οποίου εκτελούμε τις περισσότερες εργασίες μας. Αυτό χωρίζεται στις εξής ενότητες (δείτε παρακάτω εικόνα).

ired-mac-iphoto-review-guide-10


1. Βιβλιοθήκη: Περιλαμβάνει τον τρόπο πλοήγησης και εύρεσης των φωτογραφιών μας. Μπορούμε να δούμε είτε τα αρχικά Γεγονότα, είτε ταξινόμηση κατά Πρόσωπα, ή Μέρη, ή το σύνολο των φωτογραφιών μας.


2. Πρόσφατα: Εδώ φαίνονται οι το πιο πρόσφατο Γεγονός που είδαμε, οι Τελευταίοι 12 μήνες, Η πιο πρόσφατη Εισαγωγή που κάναμε, αυτές που έχουμε Επισημάνει εμείς και ο Κάδος όπου βρίσκονται όλες οι διαγραμμένες μέχρι να τον αδειάσουμε.


3. Κοινόχρηστα: Εδώ έχουμε όλες τις κοινόχρηστες υπηρεσίες που έχουμε ορίσει (iCloud, Facebook, Flickr κλπ).


4. Γεγονότα: Περνώντας με τον δείκτη του ποντικιού από αυτή την ενότητα θα εμφανιστεί η εντολή hide/unhide που μας επιτρέπει να κρύψουμε ή να εμφανίσουμε όλα τα γεγονότα σε μορφή δένδρου.


5. Επιπλέον Ενότητες: Αν δημιουργήσουμε, Άλμπουμ, Βιβλία, Παρουσιάσεις, Ημερολόγια ή Κάρτες, θα εμφανιστούν από κάτω το καθένα στη δική του ενότητα.


Τελικά συμπεράσματα


Το iPhoto είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για την ταξινόμηση, τη φύλαξη, την επεξεργασία και την ταξινόμηση των φωτογραφιών σας. Και το γεγονός ότι είναι δωρεάν ενσωματωμένο στο πακέτο iLife, το κάνει ακόμη καλύτερο. Είναι τόσο ισχυρό που μόνο το μεγαλύτερο αδελφάκι του το Apperture το ξεπερνά, το οποίο όμως είναι επί πληρωμή.
Ο απλός χρήστης όμως, δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status