Οδηγός iMovie για το Mac OS X

Οδηγός iMovie για το Mac OS X
ired.gr

Σύντομος οδηγός για αρχάριους

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο iMovie, το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, του Mac OS X. Το iMovie είναι τμήμα του πακέτου iLife, που περιλαμβάνει επίσης τα iPhoto (φωτογραφικό άλμπουμ και επεξεργασία φωτογραφιών) GarageBand (πολυκάναλο στούντιο για εγγραφή μουσικής και επεξεργασία ήχου). Το πακέτο αυτό πάντα συνόδευε τα Mac μαζί με το λειτουργικό σε κάθε αγορά μηχανήματος και είναι πραγματικά εξαιρετικό γιατί οι δυνατότητες που παρέχουν τα προσφερόμενα προγράμματα είναι πραγματικά ασυναγώνιστες. Μάλιστα, σε άλλες πλατφόρμες δεν υπάρχουν καν αντίστοιχα δωρεάν προγράμματα του είδους, ενώ για να αγοράσει κανείς παρόμοια θέλει αρκετά χρήματα.

Σήμερα και σ’ αυτό μας το άρθρο, θα ασχοληθούμε με πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο του πακέτου, το iMovie, και θα παρουσιάσουμε τις βασικές του λειτουργίες - μαζί με ένα βίντεο οδηγό - που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να ασχολείστε μαζί του και να βγάλετε από μέσα σας το σκηνοθέτη που κρύβετε. Οι ταινίες σας δε μπορούσαν να βρουν καλύτερο πρόγραμμα και μάλιστα σ’ αυτή την τιμή.

Video Οδηγός με παράδειγμα δημιουργίας ταινίας:

Γενική περιγραφή

Την πρώτη φορά που θα ανοίξουμε το iMovie θα παρουσιαστεί το παράθυρο της παρακάτω εικόνας.

ired-mac-iMovie-for-mac-01

Βλέπουμε στο κέντρο του παραθύρου επάνω δύο ετικέτες:

  • Βιβλιοθήκη. Είναι το κυρίως παράθυρο που βλέπουμε και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία με τα οποία θα δουλέψουμε για τη δημιουργία της ταινίας μας.
  • Κινηματογράφος. Είναι το παράθυρο της επόμενης εικόνας όπου εμφανίζονται όλες οι δημιουργίες μας και μάλιστα όχι μόνο αυτές που έχουμε στον υπολογιστή μας, αλλά όλες όσες έχουμε στο iCloud  της Apple και μπορούν να μοιραστούν σε όλες τις συσκευές μας σταθερές (Mac) ή φορητές (iPhone-iPad-iPod).

ired-mac-iMovie-for-mac-02

Το παράθυρο Βιβλιοθήκη

Πάμε λοιπόν στο κυρίως τμήμα του προγράμματος, το παράθυρο Βιβλιοθήκη, όπου θα εργαστούμε για τη δημιουργία μιας ταινίας.

Πατώντας το πλήκτρο + (δείτε την επόμενη εικόνα) θα εμφανιστεί ένα κυλιόμενο μενού για να επιλέξουμε το είδος ταινίας που θα φτιάξουμε. Έχουμε δύο είδη:

  • Ταινία
  • Τρέιλερ

ired-mac-iMovie-for-mac-03

Ανάλογα με την επιλογή μας (βλέπουμε ότι οι δύο επιλογές έχουν μια αρκετά ικανοποιητική επεξήγηση) θα εμφανιστεί το αντίστοιχο παράθυρο με τα έτοιμα θέματα ταινιών ή τρέιλερ που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε ένα στυλ για την ταινία μας, αν δε θέλουμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Τα δύο αυτά παράθυρα φαίνονται στις επόμενες εικόνες.

ired-mac-iMovie-for-mac-04

ired-mac-iMovie-for-mac-05

Αφού λοιπόν επιλέξουμε το στυλ, μπορούμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε τα δικά μας στοιχεία (βίντεο, φωτογραφίες, μουσική κλπ) που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε την τελική μας ταινία.

Πατώντας το πλήκτρο “εισαγωγή” (βελάκι δίπλα στο +) θα ανοίξουμε το παράθυρο εισαγωγής όπου μπορούμε να επιλέξουμε και να εισάγουμε ό,τι χρειαζόμαστε από το δίσκο μας για περιεχόμενο της ταινίας μας (δείτε παρακάτω εικόνα).

ired-mac-iMovie-for-mac-06

Αφού εισάγουμε ό,τι χρειαζόμαστε ((βίντεο, φωτογραφίες, μουσική κλπ), θα περάσουμε στο παράθυρο της επόμενης εικόνας όπου βλέπουμε όσα στοιχεία εισάγαμε και μπορούμε πια να τα προσθέσουμε (με drag and drop)στην timeline με τη σειρά που θέλουμε για να δημιουργήσουμε την ταινία μας.

ired-mac-iMovie-for-mac-07

Περιγραφή μενού και εργαλείων

Υπάρχουν διάφορα μενού και εργαλεία στο παράθυρο εργασίας του iMovie και μας παρέχουν διάφορες δυνατότητες.

Το μενού των Βιβλιοθηκών

Στην αριστερή πάνω πλευρά του κεντρικού παραθύρου του προγράμματος βρίσκεται το μενού των Βιβλιοθήκων (δείτε την επόμενη εικόνα). 

ired-mac-iMovie-for-mac-08

Αυτό μας παρέχει τα εξής:

  • Τη βιβλιοθήκη του iPhoto από όπου μπορούμε να εισάγουμε απευθείας φωτογραφίες που έχουμε στη βιβλιοθήκη του iPhoto.
  • Τη βιβλιοθήκη Όλα τα γεγονότα όπου εμφανίζονται όλα τα γεγονότα που έχουμε μέσα στο iMovie για να επιλέξουμε από ποιο θέλουμε να εισάγουμε στοιχζεία στην timeline.
  • Τη βιβλιοθήκη Όλα τα έργα όπου εμφανίζονται όλες οι ταινίες που έχουμε δημιουργήσει.
  • Τη βιβλιοθήκη iMovie που είναι η κυρίως βιβλιοθήκη του προγράμματος και εμπεριέχει όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία που έχουμε εισάγει.