iPad: Ένας πεντάχρονος κατακτά τον κόσμο

iPad:  Ένας πεντάχρονος κατακτά τον κόσμο
ired.gr

Όταν στις 27 Ιανουαρίου του 2010, ο Steven Jobs παρουσίαζε το iPad, εισέπραξε ως πρώτη αντίδραση το ερώτημα των σκεπτικιστών οι οποίοι ρώτησαν ευθέως «ποιος χρειάζεται αυτό το πράγμα;».  Σήμερα πέντε χρόνια μετά την απάντηση δίνουν εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι καθιερώνοντας τα tabletsκαι phablets στην καθημερινότητα τους επιβεβαίωσαν την διορατικότητα του συνιδρυτή της Apple.

Η ιστορική παρουσίαση του πρώτου iPad του 2010

Από την ημέρα εκείνη έως σήμερα αφενός τα smartphones κέρδισαν τουλάχιστον 2 έως 3 ίντσες οθόνης και πολλά GΗz ταχύτητας με τους οκταπύρηνους επεξεργαστές τους και αφετέρου τα laptops έχασαν εκατοντάδες γραμμάρια βάρους και μερικές ίντσες οθόνης και αφού μετεξελίχθηκαν σε netbooks, εξοπλίστηκαν τελικά και με touchscreen, σε μια προσπάθεια των δύο αυτών προϊόντων να συναντηθούν κάπου στη μέση έχοντας συμπιέσει την αγορά των tablets.

Ωστόσο σήμερα, πέντε χρόνια μετά εκτός από την διορατικότητα φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί και η «προφητεία» του Steven Jobs, ότι τα tablets θα υπερκεράσουν σε πωλήσεις τα laptops και τα PCs.

Οι προβλέψεις της αγοράς, υπολογίζουν ότι από τα 19 εκατ. πωλήσεων  tabletsσε όλο τον κόσμο το 2010, φέτος ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα 332 εκατ. συσκευές με τις αντίστοιχες πωλήσεις των laptopsνα εμφανίζουν μια σχετικά σταθερή θέση στην αγορά, από τα 201 εκατ. του 2010 σε 194 εκατ. φέτος, και τα PCsνα έχουν υψηλότερο ρυθμό μείωσης πωλήσεων, από τα 157 εκατ. του  2010 σε 129 εκατ. συσκευές φέτος. Η προβλέψεις δε, για το 2017 είναι συντριπτικές υπέρ των tablets καθώς αναμένεται να πωληθούν 406,8 εκατ. συσκευές, έναντι 196,6 εκατ. laptops και 123,11 εκατ. PCs.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό των tablets, χάρη στο οποίο όχι μόνο επιβιώνουν στην αγορά αλλά έχουν κατοχυρώσει πλέον μα σταθερή θέση στον χώρο ανάμεσα στο laptop και το smartphone;

Η απάντηση βρίσκεται γύρω μας, μια ματιά αρκεί.

ired-5-years-ipad-01 

To iPad και κατ’ επέκταση τα tablets, έδωσαν την δυνατότητα να κουβαλά κανείς σχεδόν ολόκληρο το γραφείο του στην μεγάλη τσέπη ενός μπουφάν, σε μια μικρή θήκη της τσάντας ή ακόμη και στο χέρι, όλο σχεδόν το 24ωρο, με αδιάλειπτη πρόσβαση στο internet - είτε μέσω wi-fi είτε μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας - με πλήρης εκδόσεις του Office, e-mail εφαρμογές, video-conference, πρόσβαση σε cloud αλλά και ασφαλή επικοινωνία με συστήματα μέσω VPN. Συνηθισμένη εικόνα είναι οι powerpoint παρουσιάσεις μέσω shareστα tabletς όλων των συμμετεχόντων στα τραπεζάκια των καφέ, στα meeting room των επιχειρήσεων χωρίς την χρήση laptop και projector.

Ταυτόχρονα αποτελεί εργαλείο διάχυσης της γνώσης στην εκπαίδευση αλλά και στην διαδικασία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ακόμη όμως και μέσω μετάδοσης της οποιασδήποτε πληροφορίας, με την μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου και video με εφαρμογές όχι απλά χρήσιμες αλλά και κρίσιμες για την ανθρώπινη ζωή, όπως αυτές της τηλεϊατρικής.

Την ίδια αυτή μικρή και ολοένα ελαφρότερη και λεπτότερη οθόνη, δεν αποχωρίζεται κανείς ούτε στο σπίτι του, από το ένα δωμάτιο στο άλλο, από τον καναπέ όπου ενημερώνεται για τα τελευταία νέα, στην πολυθρόνα για το διάβασμα ενός βιβλίου, στο καθιστικό συνδεδεμένο στο ηχητικό σύστημα ως music player, μέσω Spotify, internet radio ή mp3 player, στην κουζίνα ως «βοηθός σεφ», μέχρι το κρεβάτι για την ζωντανή παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών. Και από το target group της συσκευής αυτής φυσικά δεν απουσιάζει η λιλιπούτεια γενιά, τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν με τις  οθόνες αφής και ριζωμένη την πεποίθηση ότι κάθε  οθόνη είναι «ζωντανή».

Τo tablet είναι:

  • μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο ανθεκτικό στην ταλαιπωρία από ένα laptopκαι ταυτόχρονα χρήσιμα μεγαλύτερο από ένα smartphone
  • φθηνότερο από έναν laptopκαι φυσικά κατά πολύ οικονομικότερο από τα αδικαιολόγητα πανάκριβα smartphones
  • περισσότερο φιλικά στη χρήση από μικρούς και μεγάλους εξοικειωμένους και μη
  • ταχύτερο, ανοίγει και κλείνει γρήγορα με ένα κλικ
  • παραμένει standbyσυσκευή επικοινωνίας και alertενημερώσεων όλο το 24ωρο, με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και
  • έρχεται να απαντήσει σε ένα «όνειρο», απατηλό τότε εφικτό σήμερα, των παλαιότερων χρηστών υπολογιστικών συστημάτων, δεν "crash-άρει".

Και φυσικά έχει γίνει… απόλυτα cool.