Οδηγός Siri: Εντολές και άλλα κόλπα

Οδηγός Siri: Εντολές και άλλα κόλπα
ired.gr

Για όσους έχουν τις τελευταίες συσκευές και το λειτουργικό iOS 8 της Apple, η Siri είναι γνωστή ως η ψηφιακή περσόνα που αναλαμβάνει να δέχεται τις φωνητικές εντολές μας και να εκτελεί τις ανάλογες εργασίες. Η Siri μας δίνει τη δυνατότητα να στέλνουμε φωνητικά μηνύματα, να καλούμε κάποιον στο τηλέφωνο, να επιλέγουμε τη μουσική που θέλουμε να ακούσουμε, να μαθαίνουμε την ακριβή θέση μας και πολλά άλλα και όλα αυτά μόνο με τη φωνή μας. Τη ρωτούμε κι αυτή μας απαντάει ή εκτελεί την εντολή που της υπαγορεύουμε. Και, όπως είναι γνωστό, ο συνηθέστερος τρόπος να την καλέσουμε είναι, εφόσον έχουμε ανοιχτή τη συσκευή μας, να πατήσουμε παρατεταμένα το πλήκτρο Home (μεσαίο κάτω στρογγυλό πλήκτρο).

Σε αυτό μας τον οδηγό, θέλουμε να σας δείξουμε κάποιες λειτουργίες και δυνατότητές της που πιθανόν δε γνωρίζατε, καθώς και μια λίστα των εντολών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε διάφορες πληροφορίες ή να κάνετε κάποιες εργασίες χωρίς να χρειάζεται να γράφετε σε πληκτρολόγιο. Όλα όσα θα αναφέρουμε ισχύουν για το τελευταίο λειτουργικό iOS 8.1.3, οπότε, αν δεν το έχετε ήδη, καλό θα ήταν να αναβαθμιστείτε κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας το στη συσκευή σας.

Λίστα εντολών

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με τη λίστα εντολών της Siri, ώστε ν`α γνωρίζετε διεξοδικά ποιες είναι οι λειτουργίες που μπορείτε να εκτελέσετε χρησιμοποιώντας τη φωνή σας και μόνο. Γι’ αυτό το λόγο κάνουμε τα εξής:

  • Καλούμε τη Siri πατώντας παρατεταμένα το πλήκτρο Home.
  • Πατάμε το μικρό ερωτηματικό που βρίσκεται κάτω αριστερά.

ired-iphone-Siri-tips-and-tricks-01-th

  • Αμέσως θα εμφανιστεί η λίστα εντολών της Siri. Δείτε τις παρακάτω εικόνες. 

ired-iphone-Siri-tips-and-tricks-02-th

ired-iphone-Siri-tips-and-tricks-03-th

Όπως βλέπουμε, εμφανίζεται μια πλήρης επεξηγηματική λίστα εντολών με παραδείγματα για τη χρήση τους. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε στη Siri στα αγγλικά. Κατά τα άλλα, όπως βλέπουμε υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός λειτουργιών που μπορούν να` γίνουν με τη φωνή μας και με τη χρήση αυτών των απλών εντολών.

Άλλα κόλπα (όπως λέει κι ο Αρκάς)

1. Αλλαγή της φωνής της Siri

Η Siri λειτουργεί με μία απλή συνθετική, ψηφιακή φωνή αμέσως μόλις ανοίξουμε τη συσκευή μας την πρώτη φορά και κατεβάζει και εγκαθιστά μια πιο ποιοτική την πρώτη φορά που θα συνδέσουμε τη συσκευή μας στο ρεύμα για φόρτιση.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη φωνή της αν δεν μας αρέσει. Γι’ αυτό πάμε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Siri > Γλώσσα. Εκεί επιλέγουμε τη γλώσσα που θέλουμε (δυστυχώς δεν υπάρχουν Ελληνικά προς το παρόν). Ενώ στην επιλογή Ρυθμίσεις > Γενικά > Siri > Γένος Φωνής αλλάζουμε από γυναίκα που είναι ήδη σε άντρα αν θέλουμε.

ired-iphone-Siri-tips-and-tricks-04-th

Επίσης, συμπληρώνοντας τα στοιχεία μας στο πεδίο “Τα στοιχεία μου”, βοηθούμε τη Siri να μας βρίσκει ευκολότερα πληροφορίες που μας αφορούν όπως την τοποθεσία μας, πώς να πάμε σπίτι μας κλπ.

2. Βρείτε ποιο τραγούδι ακούτε με τη Siri

Άλλη μια δυνατότητα που έχουμε είναι να ρωτήσουμε τη Siri ποιο είναι το τραγούδι που ακούμε. Αυτό μέχρι πρότινος το βλέπαμε από από εφαρμογές τρίτων που έπρεπε να εγκαταστήσουμε όπως το Shazam. Η Shazam μπορεί να αναγνωρίσει μουσική που παίζει στη συσκευή μας ή που “ακούει” από κάπου αλλού απ’ τη στιγμή που μπορεί να περάσει από το μικρόφωνο της συσκευής. 

Έτσι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε καθώς ακούμε μουσική είναι να ρωτήσουμε (αφού καλέσουμε τη Siri εννοείται): “What song is playing”. Και, εφόσον το αναγνωρίσει, θα μας το πει, θα το παρουσιάσει στην οθόνη και θα μας δώσει κι έναν σύνδεσμο προς την εφαρμογή που το αναπαράγει, εφόσον παίζεται από τη συσκευή μας.

3. Βρείτε τα λόγια ενός τραγουδιού

Σε συνέχεια του παραπάνω ή ακόμη κι αν γνωρίζουμε ποιο τραγούδι ακούμε, μπορούμε να ρωτήσουμε τη Siri για τα λόγια ενός τραγουδιού. Οι εντολές που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι οι εξής: 

“What are the lyrics to [song name] by [artist name]”

“Get lyrics to [artist name] [song name]”

“Lyrics to [song name]”

4. Δείτε τη λίστα τραγουδιών που έχει αναγνωρίσει η Siri

Τώρα που η Siri μπορεί να αναγνωρίσει ποιο τραγούδι ακούμε, θα μας ήταν χρήσιμο να ξέρουμε ποια τραγούδια από τη βιβλιοθήκη μας έχει αναγνωρίσει. Για να το επιτύχουμε θα κάνουμε τα εξής:

  • Ανοίγουμε το “iTunes” στη συσκευή μας.
  • Πατάμε στο εικονίδιο λίστας (είναι αυτό με τις τρεις παράλληλες γραμμές πάνω δεξιά).
  • Πατήστε την ετικέτα Siri για να δείτε ποια τραγούδια έχει αναγνωρίσει.

Μπορείτε να τα αναπαράγεται για προεπισκόπηση αν το επιτρέπει το τραγούδι ή να τα αγοράσετε πατώντας το σήμα του ευρώ.