Συναλλαγματικές ισοτιμίες στο Spotlight

Συναλλαγματικές ισοτιμίες στο Spotlight
ired.gr

Το Mac έχει προ πολλού εργαλεία για την εύρεση συναλλαγματικών ισοτιμιών μέσα στην εφαρμογή Αριθμομηχανή (Calculator) αλλά και στο Dashboard με το Converter widget αλλά στην τελευταία έκδοση του OS X υπάρχει μια ακόμη ταχύτερη επιλογή με τη χρήση του Spotlight, που μπορεί να μας παρέχει τιμές και μετατροπές νομισμάτων πετώντας κυριολεκτικά.

Βέβαια θα πρέπει να έχετε την τελευταία έκδοση του OS X (10.10 - Yosemite) για να έχετε αυτή την επιλογή διαθέσιμη στο Spotlight.

Πώς γίνεται;

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

  • Καλέστε το Spotlight είτε από το μικρό μεγενθυντικό φακό στην άνω δεξιά άκρη της γραμμής μενού, είτε με όποιο συνδυασμό πλήκτρων έχετε γι’ αυτό (ο συνήθης είναι Command+Spacebar).
  • Πληκτρολογείστε το ποσό που θέλετε να μετατραπεί με το νομισματικό σύμβολο πριν ή μετά από αυτό (π.χ. 100€ ή $100).
  • Αμέσως θα εμφανιστεί η μετατροπή του σε άλλες νομισματικές μονάδες με τη σειρά σπουδαιότητας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως (π.χ. αν βάλετε δολάρια, θα εμφανιστούν πρώτα ευρώ, μετά λίρες Αγγλίας κλπ) (δείτε την παρακάτω εικόνα).

ired mac-exchange-rate-in-spotlight-01

  • Όπως είπαμε η σειρά εμφάνισης νομισμάτων είναι, αν π.χ. βάλουμε δολάρια, ευρώ, λίρες Αγγλίας, γιεν Ιαπωνίας, Καναδικά δολάρια και φράγκα Ελβετίας. Αυτή η σειρά ισχύει για μας που είμαστε στην Ελλάδα. Αν είμαστε σε άλλο μέρος του κόσμου μπορεί η σειρά αυτή να αλλάξει, αλλά γενικά παραμένει το ίδιο αποτέλεσμα (εξαρτάται από τα regional settings).

Οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται με την Αριθμομηχανή με στοιχεία που συλλέγονται από το Yahoo και εμφανίζονται άμεσα στο Spotlight. Έτσι, δε χρειάζεται πια να ανοίγουμε την Αριθμομηχανή ή το Dashboard.

Οι συνδυασμοί για να εμφανίσετε τα σύμβολα διαφόρων νομισμάτων (εκτός του δολαρίου που υπάρχει σε όλα τα πληκτρολόγια και είναι Shift+4) είναι οι εξής:

  • Alt+E = euro
  • Alt+4 = english pound
  • Alt+Y = Japanese Yen

Οι μετατροπές μέσω Spotlight δεν είναι διαθέσιμες ακόμη για το iOS ακόμη, αλλά ελπίζουμε ότι σε κάποια προσεχή αναβάθμιση θα ενσωματωθούν. Εν τω μεταξύ μπορείτε να ρωτάτε τη Siri που θα ψάχνει στο διαδίκτυο και θα σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.