Mac: Πως να λύσετε προβλήματα με λογισμικό Adware

Mac: Πως να λύσετε προβλήματα με λογισμικό Adware
ired.gr

Εισαγωγή

Το πρόβλημα του Adware λογισμικού εμφανίζεται σε πολύ μικρότερα ποσοστά στους υπολογιστές Mac. Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για ιούς αλλά για μικρά (συνήθως) προγράμματα τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή μας “με την θέλησή” μας. Πολλές φορές κατά την εγκατάσταση γνωστών και έμπιστων εφαρμογών παρατηρούμε ένα μικρό checkbox το οποίο και πρέπει να “αποεπιλέξουμε” προκειμένου να μην εγκατασταθεί ένα πρόσθετο, το οποίο συνήθως (και στην “καλύτερη”) περίπτωση μας “βομβαρδίζει” με διαφημίσεις και ενοχλητικά αναδυόμενα (pop up) παράθυρα. 

Ετοιμάσαμε έναν οδηγό για εσάς για να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό Adware software αλλά και για να ελέγξετε τον Mac σας μήπως έχει προσβληθεί.

Ενεργοποιείστε το Gatekeeper

Πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια & Απόρρητο > (καρτέλα) Γενικά

ired mac how-to-fix-adware-problems-on-mac-01

GateKeeper

Το GateKeeper μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε από τις ρυθμίσεις στο OS X και να ορίσουμε αν θέλουμε να γίνονται εγκαταστάσεις προγραμμάτων από οποιαδήποτε πηγή, μόνο από αξιόπιστους developers ή μόνο από το Mac App Store.

Πιστεύω πραγματικά πως πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να εγκαθιστούμε προγράμματα από κάθε πηγή και όχι μόνο από το App Store ή μόνο από “πιστοποιημένους” developers. Όμως, ενεργοποιώντας την συγκεκριμένη λειτουργία προσθέτουμε μία δικλίδα ασφαλείας την οποία και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να απενεργοποιήσουμε, κατ’ εξαίρεση. Έτσι, ποτέ δεν θα εγκατασταθεί κάποιο πρόγραμμα στον Mac μας χωρίς την θέλησή μας. Όταν χρειαστεί, απενεργοποιούμε την συγκεκριμένη “δικλίδα” για να εγκαταστήσουμε το λογισμικό της αρεσκείας μας.

Μην “κατεβάζετε” προγράμματα που δεν γνωρίζετε

Το γνωρίζουμε, είναι “πειρασμός”. Πλέον και στο οικοσύστημα της Apple υπάρχουν εκατοντάδες “αθώες” εφαρμογές που συναντάμε στο διαδίκτυο που μας παρακινούν να τις κατεβάσουμε και να τις εγκαταστήσουμε. Πριν το κάνουμε, αν δεν ξέρουμε την εφαρμογή ή τον δημιουργό της, οφείλουμε, στην υγεία του Mac μας, πρώτα να το ψάξουμε. Πως; Με ένα Google search! Αν για παράδειγμα θέλουμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή “Super Office for Mac”, θα πρέπει να αναζητήσουμε στο Google πληροφορίες με όρους σαν “Super Office for Mac, opinions”.  Θα διαβάσουμε λοιπόν τις γνώμες αυτών που κατέβασαν την εφαρμογή. Προσοχή, θα πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τις αυθόρμητες γνώμες των χρηστών από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις που παρουσιάζονται σαν γνώμες. Καταχωρήσεις που έχουν μόνο θετικές αναφορές, είναι συνήθως ύποπτες.

Προσοχή λοιπόν, στο τι εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας.

Πιθανόν να έχω εγκατεστημένο λογισμικό Adware. Τι να κάνω;

Δείτε στην συνέχεια:

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »